13 év után bajnokok a fehérvári kosarasok

2013.06.02. 21:41
Az alapszakasz-győztes Alba Fehérvár hazai közönség előtt nyerte meg a bajnokságot.

A sorsdöntő mérkőzés ideges légkörben, sok kihagyott helyzettel indult. A jól lepattanózó Szolnok nyugodott meg előbb - amely ebben a szezonban még nem nyert Fehérváron -, de a triplák nélküli nyitónegyed így is mindössze 24 pontot hozott.

A második a negyedben a házigazdák főként Ronald Moore révén nyolc ponttal elhúztak (26-18), majd miután a bírók megadták Damian Hollis dudaszós kosarát, a nagyszünetben 29-22 volt az állás. Az első félidőben csak két hárompontost láthatott a közönség, a büntetők se mentek jól a csapatoknak

A nagyszünet után aztán beindult a pontgyártás, az Alba őrizte 6-8 pontos előnyét, mígnem Szabó Zsolt triplájával már 50-40 állt az eredményjelzőn. Az 54-44-ről rajtoló zárószakaszban Dzunics Braniszlav vezetőedző csapata kemény küzdelemben tartották a különbséget, aztán a negyed felénél a fehérváriak egyik legjobbja, Keller Ákos négy személyi hibával a kispadra kényszerült.

A címvédő szolnokiaknál csak a kapitány Báder Márton járt 10 pont felett. Az ő büntetőivel és Németh triplájával igyekeztek tartani a lépést az Albával, de a lepattanók többségét megszerző hazaiaknál Moore ismét a legjobbkor pörgött fel. Két percen belül hat pontot is szerzett, innen pedig már nem állt fel a Szolnok, melynek játékosai a végére elvesztették a türelmüket, többször is összeszólalkoztak az ellenféllel. Az Alba Fehérvár története negyedik bajnoki címét szerezte, korábban 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben voltak bajnokok.

"Végtelenül boldog vagyok, büszke vagyok a fiúkra, gratulálok nekik. Most az ünneplés következik" - mondta a döntő meccs után Dzunics Braniszlav, a Fehérvár vezetőedzője. Keller Ákos azt emelte ki, hogy jobban pörögtek, és a győzelmet is jobban akarták.

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:

Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj 75-66 (12-12, 17-10, 25-22, 21-22)

-------------------------------------------------------------------
legjobb dobók: Moore 17, Woods 15, Hollis 13, Szabó 12, Keller 12, illetve Báder 15, Florence 11

A döntő végeredménye: 3-2 az Alba Fehérvár javára.