Nincs itt semmi varázslat, ez kosárlabda

2013.06.19. 00:04
Néhány órán belül az NBA bajnoka lehet a San Antonio Spurs. A döntő egy generáció utolsó meccse lehet. A rekordhalmozó Miami Heat az életéért küzd, sok múlik a szupersztár LeBron Jamesen. Az Indexen online követheti a mérkőzést három órától, de közvetítésünk már kettőtől elkezdődik.

Hat éve várnak San Antonióban az újabb NBA-győzelemre, miután 2007-ben, négy év alatt harmadjára is bajnoki címet nyertek a francia Tony Parker, az argentin Manu Ginobili és a Virgin-szigeteken született Tim Duncan vezetésével. Éppen azt a Cleveland Cavalierst nyomták le sima 4-0-s összesítéssel, melynek fiatal sztárja egy bizonyos LeBron James volt, akinek most eljött a visszavágás ideje.

James három évvel később a Miami Heathez került, megnyerte első bajnoki címét, de a 2007-es vereséget nem felejtette el.

A tavalyi finálé legjobbjának választott LeBron az idei döntő első meccse előtt azt mondta, ez motiválja a legjobban a texasiak ellen. „Valamit elvettek tőlem 2007-ben, hazai pályán vertek meg minket, ott ünnepelték a bajnoki címüket. Ezt nem felejtettem el. A csapat magja és az edző ugyanaz, alig várom, hogy újra játsszak ellenük".

A kor nem akadály

A nemzetközi kerettel dolgozó texasi élcsapat évről-évre ott van a legjobbak között, a nyugati konferenciában most a második helyen zártak a tavaly döntős Oklahoma City Thunder mögött. A rájátszás első fordulójában a széteső Lakerst 4-0-ra elintézték, a következő fordulóban a Stephen Curry által vezetett Golden State-t 4-2-vel ejtették ki.

A konferenciadöntőben simán 4-0-ra legyőzték a Memphis Grizzliest, így ők pihenhettek többet a nagydöntő előtt, de szerintük ez mindegy, nem az számít, hogy sztárjaik egyre közelebb járnak a visszavonuláshoz.

„Teljesen mindegy, minek neveznek minket. Öregnek, veteránnak, mindig ott vagyunk a szeren" - emelte ki a lényeget a 37 éves Duncan már a döntőben, miután a harmadik mérkőzésen 113-77-re verték a Miami Heatet.

A Duncan, Ginobili és Parker-alkotta nagy hármasból Tony Parker a legfiatalabb. A francia még csak harmincegy, de már így is négy döntőt játszott, a mostaniban sérülten is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Az első meccs legvégén szerzett kosara sokáig emlékezetes marad, cselezett, elesett, de így is ragadt hozzá a labda, és LeBron James mellől biztosította be a győzelmet, 92-88 lett a vége.

Tony Parker incredible clutch shot at end of Heat-Spurs Game 1

Az ötödik meccs 114-104-es Spurs-győzelme után hősként ünnepelt Ginobili júliusban lesz harminchat éves. Ginobili ugyan maradni akar, de szerződése lejár, a döntős meccsen nagyon elkapta a ritmust, ám a szezonja gyenge volt, sokszor hátráltatta sérülés. Duncan pedig már bőven benne van a korban, 37 évesen neki is ez lehet az utolsó nagy esélye, ha győznek, öt gyűrűvel vonulhatna vissza.

A visszavonulások nehézséget okozhatnak a klubnak a fizetési kerettel kapcsolatos szabályok miatt, ami a következő szezon szerződéseit meghatározhatja. Kicsit az 1998-as bajnok Chicago Bullshoz hasonlít a helyzetük, amikor a Phil Jackson által irányított csapatban Michael Jordan, Scottie Pippen és Dennis Rodman utoljára játszottak együtt, ráadásul korábban eldőlt, a sikeredző szerződését sem hosszabbítja meg a klubvezetés. A Bulls 4-2-re nyerte a Utah Jazz elleni finálét, ami nagy lezárása volt az NBA egyik legendás korszakának. Jordan és edzője egy időre visszavonult, Rodman és Pippen pedig eligazolt.

A Spursnél persze nem ennyire drámai helyzet, de ha Duncanék megszerzik újabb bajnoki címüket, az a nagy generációjuk utolsó kiugró eredménye lehet.

Nem csak róluk szól a Spurs, a Nagy Hármason kívül ott van még az a Danny Green, aki MVP-esélyes teljesítményt nyújt mérkőzésről-mérkőzésre. A döntő harmadik találkozóján Green akárhányszor eresztette el a labdát a vonalon kívülről, abból szinte mindig tripla lett. Az ötödik meccsen már meg is döntötte az eddigi döntők hárompontos-rekordját, huszonötnél tart, még a harminc is simán meglehet. Mellette a hasznosan játszó Kawhi Leonard és a szintén remekül dobó Gary Neal is fontos eleme lett a Spursnek.

Mennyibe került a rekord?

A Miami Heat félelmetes formában volt az alapszakaszban, LeBron James napról-napra kiegyensúlyozott teljesítményt hozott. Az NBA jelenlegi legnagyobb sztárjának februárban volt olyan periódusa, amelyben zsinórban hat meccsen legalább hatvanszázalékos hatékonysággal dobott, ezzel rekordot állított fel a bajnokságban.

A Miami veretlenségi sorozata március végén huszonhét mérkőzésnél állt meg, a Chicago Bulls verte meg őket. A Heat-edző Erik Spoelstra a vereség után azt mondta, az öltözőben egyszer sem került szóba a sorozat, viszont mindenki számára nagy élmény, hogy részesei lehettek egy ilyen sikernek.

A döntő eddigi mérkőzései

1. mérkőzés: 
Miami Heat–San Antonio Spurs 88-92 (24-23, 28-26, 20-20, 16-23) 
legjobb dobók: James 18, Wade 17, Bosh 13, Allen 13, illetve Parker 21, Duncan 20, Ginobili 13, Green 12, Leonard 10

2. mérkőzés:
Miami HeatSan Antonio Spurs 103-84 (22-22, 28-23, 25-20, 28-19)
legjobb dobók: Chalmers 19, James 17, Allen 13, Bosh 12, Wade 10, illetve Green 17, Parker 13, Neal 10

3. mérkőzés:
San Antonio SpursMiami Heat 113-77 (24-20, 26-24, 28-19, 35-14)

4. mérkőzés:
San Antonio SpursMiami Heat 93-109 (26-29, 23-20, 27-32, 17-28)

5. mérkőzés:
San Antonio SpursMiami Heat 114-104 (32-19, 29-33, 26-23, 27-29)
legjobb dobók: Parker 26, Green 24, Ginobili 24, Duncan 17, Leonard 16, illetve James 25, Wade 25, Allen 21, Bosh 16

Spoelstra és sztárja, LeBron azt már akkor is igyekezett leszögezni, nem erről a szériáról szól a szezonjuk, hanem a bajnoki címről. Az alapszakaszban simán behúzták a keleti főcsoportot, a rájátszás első körében pedig 4-0-ra gázolták el a Milwaukee Bucksot. A gyors győzelem után egy hetet pihenhettek, a Chicago Bulls ellen az elődöntőben álmosan kezdtek, ki is kaptak. Utána aztán jött négy győzelem, és az Indiana elleni konferenciadöntő.

LeBronék megszenvedtek a Pacersszel, csak a hetedik mérkőzés döntött, már ebben a párharcban is voltak gondok a Heat védőjátékával. Két nappal a győztes konferenciadöntő után már kezdték is a nagydöntőt, ahol hullámzó volt a teljesítményük, a mélypont egyértelműen a 113-77-re elbukott meccs volt, amelyen LeBron gyakorlatilag eltűnt a mezőnyben.

Legjobban a negyedik találkozón játszottak, Jamesnek harminchárom pont és tizenegy lepattanó volt a mérlege, mellette Wade harminckettőt dobott, Bosh pedig húsz pontja mellett tizenhárom lepattanót is összeszedett, csúcsra járt a Miami nagy hármasa is. A Spurs-edző Gregg Popovich meg is jegyezte, ha mindhárman így játszanak, akkor a Miami megállíthatatlan.

Aztán hétfő hajnali újabb vereség után már a Miami edzői számára is nyilvánvalóvá vált, jobb védekezésre és pontosabb dobásokra van szükségük (a Spurs eddig 60 százalék fölött dobott), ha ki akarják harcolni a hetedik mérkőzést. Spoelstra a 114-104-re elbukott meccs után kifakadt, szerinte a Spurs teljesen lejátszotta őket a pályáról, a palánk alatt képtelenek voltak Duncant tartani, egyszerűen nem öltek annyi energiát a védekezésbe, mint kellett volna.

Mi történt LeBronnal?

A Miami Heat sztárja félelmetes formában hozta le az alapszakaszt, a rájátszásban is voltak nagy meccsei, viszont úgy tűnik, a döntőre kicsit ő is elfogyott.

A harmadik mérkőzésen nagyszerűen dobtak a Spurs-játékosok, közben pedig James szenvedett, kívülről tizennégyszer próbálkozott, ebből csak kettő ment be. Az elbukott ötödik meccsen huszonkét mezőnydobásából nyolc talált. Az eddigi tizennyolc döntős meccsét nézve úgy fest a dolog, hogy százhatvannégyből harmincnégyet dobott be kívülről, ez huszonnégy százalék sincs.

A San Antonio végig arra akarta kényszeríteni a Heat-kosarast, hogy innen dobjon, miközben a betöréseit igyekeztek megakadályozni.  Ráadásul a számok alapján úgy tűnik, LeBron esetében ez tendencia, a nagydöntőkre az elmúlt évkben többször visszaesett a pontossága.

A Miaminak egyébként három év alatt ez a harmadik döntője, amióta LeBron megérkezett, minden évben eljutottak eddig. Az elsőt 2011-ben még elbukták a Dallas Mavericks ellen, akik pont Miamiban lettek bajnokok, tavaly viszont már megvolt a győzelem, az Oklahoma City Thundert 4-1-re söpörték le.

Ők a bajnokok

A négy győzelemig tartó párharcban 3-2-re vezet a San Antonio Spurs, de ha szerda hajnalban ki is kapnak a texasiak, akkor is péntek reggelre minden eldől, amikor a hetedik mérkőzést rendezik.

Legutóbb 2010-ben volt szükség hét meccsre a bajnoki címhez, a Los Angeles Lakers 4-3-ra nyomta le a nagy rivális Boston Celticset, Kobe Bryanték 83-79-re győztek a mindent eldöntő találkozón.

Az NBA-ben 1985 óta rendezik úgy a döntőket, hogy az első két és az utolsó két mérkőzést a kiemelt csapat otthonában játsszák, a közbenső hármat pedig az ellenfélnél. Eddig háromszor fordult elő ebben a rendszerben, hogy a 3-2-es hátrányban lévő csapat fordítani tudott hazai környezetben: a Los Angeles Lakers 1988-ban és 2010-ben, míg a Houston Rockets 1994-ben.

A Spurst 1996 óta irányító négyszeres Popovich nem akarta túlmisztifikálni a helyzetet. „A játékosok kimennek, és lenyomják a hatodik mérkőzést. Nincs itt semmi varázslat, ez kosárlabda, nem annyira bonyolult. Mindkét csapat gürcölni fog, lesznek jó és rossz teljesítmények. Mindkét edző megpróbál majd mindent megtenni, aztán a legjobb csapat megnyeri a döntőt".

Ez is az idei szezon volt

A Los Angeles Lakersnek kaotikus szezonja volt, hiába a százmilliós keret, a csapat szenvedett, szezon közben edzőt váltott, de mindenki megdöbbenésére nem Phil Jackson, hanem Mike D'Antoni lett a választottjuk. A csapat végül beszenvedte magát a rájátszásba, de az alapszakasz végén elvesztették Kobe Bryantet, akinek elszakadt az achillese, és fél évet ki kell hagynia.

Igazi szupersztár lett a Golden State Warriors fiatal játékosa, Stephen Curry, aki óriási formában játszott heteken át, rengeteg pontot dobott, 272 triplát szórt a szezonban, amellyel megdöntötte Ray Allen 269-es alapszakasz-rekordját. A rájátszásban a Spurs állította meg őket.

Visszavonult a negyvenéves Jason Kidd, aki tizenkilenc éves NBA-karrierje után a New York Knicksben fejezte be. Egy gyűrűt nyert, 2011-ben a Dallasszal, csak John Stockton adott nála több asszisztot és szerzett több labdát a liga történetében.

Az egyik legnagyobb kosaras, Michael Jordan ötvenéves lett februárban, ismét beszélt arról, hogy visszatérhet a pályára. Ha egyszer tényleg megteszi, ő lesz az NBA legidősebb játékosa.

A szezon legértékesebb játékosa: LeBron James, Miami Heat
A legjobb védő: Marc Gasol, Memphis Grizzlies
Az év újonca: Damian Lillard, Portland Trail Blazers
Az év edzője: George Karl, Denver Nuggets
A legjobb hatodik játékos: J. R. Smith, New York Knicks