Öt másodperc: összeomlás a Spursnél

2013.06.19. 06:31
A Miami Heat egyenlített az NBA-döntőjében, a hatodik mérkőzést hosszabbítás után 103-100-ra nyerte. LeBron James hullámzó teljesítményével is csapata vezére lett. Megcsinálta a tripla-duplát is.

A 35 éves Manu Ginobili az NBA-döntő ötödik meccsén mutatott nagy játéka után ismét a Spurs kezdőjében kapott helyett a Heat ellen, a hazai pályán játszó Miaminak mindenképp győznie kellett, ha életben akart maradni a hetedik mérkőzésre, fogadkoztak is.

A meccs elején bekezdett mindkét csapat, szórták a pontokat, a Heatnél Chalmers és LeBron James is pontosan célzott a kezdés után, jobban mentek a dobások a címvédőnek, mint az ötödik mérkőzésen. James sokkal koncentráltabbnak tűnt, mint korábban, megígérte, hogy odateszi magát. A Spursnél Duncan és Leonard pörgött fel a legjobban, ők szerezték a texasiak pontjainak nagyrészét. A tempóból a negyed végére sem vettek vissza a csapatok, Duncan nem tudott hibázni, a másik oldalon pedig LeBron osztogatta az asszisztokat. Az első negyed után 27-25-re vezetett a címvédő Heat, amely egyre meggyőzőbben játszott.

A második negyed elején a már NBA-döntőben rekorder Danny Green eleresztett egy hármast, ezzel zárkózott a Spurs. A pontok ezután viszont nem jöttek a San Antoniótól, amely lepattanókban is gyenge volt, el is ment a Heat hat ponttal.

Elszakadhatott volna a hazai csapat, de a spursos Duncan nem tudott hibázni, egymaga tartotta meccsben a Spurst. A Heat megpróbálta Andersent ráállítani, de hatékonyságát nem sikerült elrontani, pontjaival meg is fordította a Spurs az állást. Egy 17-4-es sorozat után a szünetben 50-44-re vezetett a Spurs, ők álltak közelebb a bajnoki címhez.

A harmadik negyedet is jól kezdte a texasi csapat, az addig halvány és sokat hibázó Ginobili hármassal növelte az előnyt. Chalmers a másik oldalon dobott egy triplát, majd végre jól működött a Ginobili-Duncan-kapcsolat is. A Nagy Hármas harmadik tagja, Parker nem tudott felnőni hozzájuk, látszott, hogy sérülés zavarja a mozgásban. Dobásai pontatlanok voltak.

Egyre több fault lett, a Spurs sorra kapta a személyi hibákat, de a negyed első felében tartani tudták a négy-ötpontos előnyüket. Jamesék feljavult védekezéssel Duncant is hatástalanítani tudták, és nem volt olyan játékos, aki helyette átlendítette volna a San Antoniót. 57-56-nál időt is kellett kérnie Gregg Popovich edzőnek, hogy valami váratlan húzással segítsen csapatán. A Spurs lendületes játékkal jött elő, és egy hektikus támadás végén újra pontot dobott, míg James hibázott, tiszta helyzetekben sem a dobást, hanem a passzolást választotta. Tim Duncan pedig újra a legjobb pillanatokban hozta magát. Spoelstra két időt is kért, mert 12 ponttal is elhúzott a Spurs 68-56.

A San Antonio láthatóan felszabadult, Parker is egyre többet vállalt, a másik oldalon Wade és Battier próbálta James helyett felzárkóztatni a Miamit. Ez a harmadik negyed végére nem sikerült, tíz pont előny megmaradt.

A negyedik negyed elején azonban jól elkapta a ritmust a Miami, James határozottá vált, majd az egyik cipőjét elvesztő Miller hármasa is lélektani előnyhöz jutattatta a három pontra felzárkózó Heatet (77-74). Popovich Duncant is pihentette rövid időre, szerencséjére Splitter is eredményes tudott lenni a palánk alatt.

A Miami lendületben maradt, sőt mintha Ginobili szabálytalansága - lekönyökölte Jamest - még inkább motiválttá tette volna a csapatot. 82-77-ről 84-82-re fordítottak. James extázisában játszott, és az sem zavarta meg, hogy elhagyta nélkülözhetetlen fejpántját.

A Spurs időkérés után sem tudott fordítani, Ginobili értelmezhetetlen mozdulatai több támadást is megsemmisítettek, és már Duncant is sikeresen levették a pályáról a Miami-védők. Úgy tűnt, teljesen összeomlott a San Antonio, de 89-86-nál Parker villant , nagyszerű hármasával egyenlített, majd a pályát végigcselezve a vezetést is megszerezte, 91-89. Egy perc sem volt már ekkor hátra, időkérés után James vitte a labdát, de elvesztette. A Spurs leindítását lefaltolták, Ginobili pedig élt a két büntetővel. A következő támadásnál újra ez volt a felállás, James hibázott, Ginobili bedobott egy büntetőt. Aztán James egy triplával javított, és reményt adott az egyenlítésre, 94-92-re módosult az állás.

Húsz másodperc volt már csak, amikor a Spurs támadott, Leonardot rögtön lefaultolták. A spursos kezében volt a győzelem, de a két büntetőből csak egyet dobott be, így egy hármassal a Miaminak esélye volt hosszabbításra menteni a meccset. Ez meg is tette, Allen öt másodperccel a lefújás előtt bedobta a triplát (95-95).

Ray Allen hits CLUTCH three-pointer to send game to OT: Spurs vs. Heat Game 6 (6.19.13)

A hosszabbításban is Spurs kezdett jobban, 100-97-re elment, de a végső percekben érezhető volt, hogy nincs olyan játékos, aki meg tudná tartani az előnyt. Parker egyre idegesebbé vált, Ginobili továbbra is sok hibával játszott, a 30 pontig jutó Duncan egyszerűen elfáradt.

Allen és James visszahozta a Miamit, 101-100 már vezettek is. Ginobili támadhatott, de még egy védőhibát sem tudott kiharcolni, helyette a Heatből jöhetett két büntetővel Allen, aki nem hibázott a legfontosabb pillanatokban. A Spurs már csak egy hármassal érhette volna el a hosszabbítást, de erre nagyon kevés volt az 1.8 másodperc. Bosh pedig még a kényszerből eldobott labdát blokkolni is tudta.

A Heat többször hullámvölgybe került, de a szorult  helyzetekben jobban koncentrált, mint a Spurs. James tripla duplát hozott, 32 pont, 11 lepattanó és 10 assziszt volt a mérlege. A következő meccset péntek hajnalban rendezik, a Heat tűnik egyértelmű favoritnak, de a döntőben, ahogy ezen a meccsen is, már annyi fordulat volt, hogy a Spurst sem szabad leírni.