Alley-oop-parádé után dráma a kosár-Eb-n

2013.09.20. 23:11
A szlovéniai kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében a címvédő spanyolok a pocsék első félidő után nagyot játszó franciáktól kaptak ki hosszabbításban.

A negyeddöntőben a szerbeket elintéző spanyolok bekezdtek az elődöntőben is, a franciák a meccs elején nyolc pontot szerző Tony Parker kosaraival tartották a lépést.

Ez a felállás a folytatásban sem nagyon változott, a francia csapat mezőnyből szörnyen dobott, egyedül Parker betörései működtek a jól védekező Eb-címvédő ellen. Az első negyed végén jött a már sokszor látott Rudy Fernandez Alley-oop is, nyeregben volt a címvédő.

Sergio Rodriguez olley-opp pass to Rudy Fernandez!

A spanyolok a második negyed felénél léptek meg, és növelték az előnyüket tíz pont felülire. A franciák hiába szórták az Európa-bajnokság korábbi meccsein a pontokat, ha nem Parker próbálkozott szinte semmi nem jött be, a spanyolok 34-20-ra vezettek a félidőben.

A másik oldalon tizennégy pontot dobott a San Antonio Spurs-sztár Parker, a többiek húsz próbálkozásából csak három ment be, triplát egyet se dobtak.

A szünet után a spanyolok nagyon belealudtak a kezdésbe, sorban jöttek a francia hármasok, Parker mellett a többi francia is magára talált, tizennégy pontos hátrányból három pontra jöttek fel.

Őrült tempóban kezdődött az utolsó negyed. Előbb a franciák zárkóztak egy pontra, aztán a meccsen már harmadjára jött Rodriguez passzából a Fernandez alley-oop, ez volt talán a leglátványosabb, majd a spanyolok megléptek két triplával 58-51-re.

Ispanija - Prancuzija. alley oop Rudy Fernandez. Eurobasket2013. 2 part

A címvédő tartani tudta az előnyt, ellenfelük pedig továbbra is hármasokkal maradt meccsben. A második félidőre annyira feljavultak a franciák kívülről, hogy 10-ból 8 jó triplánál jártak három perccel a vége előtt.

Parker kosarával egyenlítettek is, az utolsó percre spanyol vezetéssel fordultak a csapatok. Másodpercekkel a vége előtt egyenlő állásnál Parker akart betörni, de blokkolták, a másik oldalon a spanyol próbálkozás sem volt jó, 65-65 után jött a hosszabbítás.

A ráadásban már mindkét csapat elkészült az erejével, a spanyolok Marc Gasol két jó büntetőjével szereztek előnyt, a másik oldalon Parker kezdett kifulladni. Így is sikerült egyenlíteniük, a spursos a hajrában négy büntetőt is bedobott, 71-67-re mentek el, miután a spanyolok hiába próbálkoztak hárompontosakkal.

Rodriguez negyven másodperccel a vége előtt pontot szerzett, Parker szörnyű passza után a spanyolok egyenlíthettek is volna, elrontották. Az újabb büntetőkkel 75-72-re vezettek a franciák, a legvégén a spanyol Gasolhoz került a labda, triplát kellett dobnia, de gyűrűről kijött a labda. Ezzel a franciák nyerték az elődöntőt, és jutottak a vasárnapi fináléba, ahol a litvánokkal játszanak majd.

Tony Parker lett a mezőny legjobbja, harminckét pontot szerzett.

Eredmény, elődöntő:

Franciaország-Spanyolország 75-72 (14-18, 6-16, 23-15, 22-16, 10-7) - hosszabbítás után