Harc a közös ellenség ellen

2013.10.30. 00:00
Az amerikai profi kosárlabdában újra van egy közös ellenség, akit mindenki meg akar verni. Az elmúlt három évben NBA-döntőt játszó, abból kettőt megnyerő Miami Heat az idén is a legesélyesebb a végső győzelemre. Lebron James évek óta kiemelkedik a mezőnyből, az uralkodása folytatódik. Egyre több sztárcsapat áll össze: a Houston Rockets és a Brooklyn Nets is nagyon jól vásárolt, bár utóbbi 100 millió dollárért. A kisebb csapatok a Miami gyenge pontjait keresve igazolnak. Felmerül, hogy az Örök Második lehet első? A szezon legizgalmasabb kérdéseit vesszük át, majd megtippeljük a döntőt. Figyelem, spoilerveszély!

Az előző szezon úgy ért véget, hogy a Miami Heat másodszorra nyerte meg a bajnokságot, és mivel ez egymás után kétszer sikerült neki, láthatóan az évtized csapata címre is hajt. Zsinórban három bajnokságot megnyerni borzasztóan nehéz, legutoljára a Shaguille O'Neallel és Kobe Bryanttel felálló, Phil Jackson vezette Los Angeles Lakersnek sikerült 2002-ben.

Annyira ritka dolog a threepeat (three repeat, azaz triplázás), hogy a korábbi Los Angeles-i sikeredző, a Miami Heat mostani GM-je, Pat Riley hivatalosan bejegyeztette a kifejezést, így amikor egy pólón vagy sapkán szerepel, bizony fizetni kell érte. Az NBA történetében öt csapat tudta megcsinálni a három egymás utáni győzelmet, az igaz, hogy ezek közül a Boston zsinórban nyolcszor nyert, de arra még szó sincsen, illetve a Chicago Bullsnak kétszer, amiből az első Michael Jordan visszavonulása előtt, a másik az első visszatérése után jött össze.

Mi történt röviden?

  • Lebron James megházasodott, még telefont se lehetett vinni az esküvőre
  • Jason Kidd az egyik nap befejezte pályafutását New Yorkban, másik nap pár metrómegállóval arrébb, Brooklynban, edzőként új karrierbe kezdett
  • Elindult az idei szezon szappanoperája: Carmelo Anthony a Los Angeles Lakershöz szerződik?
  • Paul Pierce elindult a világ legnagyobb pókerversenyén
  • Lamar Odomot kábítószerfüggőség miatt kellett kezelni, sőt még a paparazzikkal is összetűzésbe került, a rendőrség is elkapta
  • Kobe Bryant a megműtött bokájával vízbe ugrott a 10 méteres toronyból, ami miatt az orvosai nem voltak lelkesek
  • Baron Davis ufókkal találkozott
  • Chris Paul azt mondta, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy idő előtt befejezi, mert több időt szeretne a gyerekeivel tölteni

 A Miami tehát nagy dologra készül, és mivel a keretük nagyon erős, nem is voltak erőszakosak a játékospiacon, két fontosabb embert szereztek meg. Az egyik a már sok helyen kipróbált Michael Beasley,a másik Greg Oden, aki sokéves pályafutása alatt összesen 82 meccset játszott a sok sérülése miatt, visszavonult, most tér vissza. Amikor megkérdezték, milyen céljai vannak idén, azt válaszolta, hogy befejezze az első meccsét. Utána mi a következő célja? - hangzott a következő kérdés, majd jött a válasz, hogy a második meccsét is befejezze.

Újabb 100 millió dolláros csapat épül

A nyár nagy történetei közül kettő is Bostonból indult ki, bár ők végül vesztesei lettek az eseményeknek. Elengedték az NBA egyik legjobb edzőjét, a Celticsszel bajnokságot is nyerő Doc Riverst, illetve Kevin Garnett és Paul Pierce is a Brooklyn Netshez igazolt, amivel az orosz milliárdos, Mihail Prokhorov még mindig bajnoki címet akar nyerni, a kerete most 100 millió dollárba kerül. A Miami második 84 millióval, a Chicago harmadik 82-vel, a Los Angeles csak negyedik 79-cel. Hogy mennyit lehet költeni hivatalosan egy csapat fizetéseire? 58,679 millió dollárt. Aki ezen felül van, annak luxusadót kell fizetnie büntetésből. 

A Brooklyn Netsben a tavalyi szezont még játékosként befejező legendás irányító, Jason Kidd lett az edző. A két bostonival tartott egy harmadik, Jason Terry is: a játékos bajnok lett a Dallas Mavericksszel, majd Bostonba igazolásakor a bicepszére tetováltatta a Boston Celtics kabalafiguráját a bajnoki trófeával. Most Brooklyn az igazi otthona. A kisebbségi tulajdonos, Jay-Z csapata rendkívül erős lett, hiszen megtartották Deron Williamst, Brook Lopezt és Joe Johnsont, valamint megvették Adrej Kirilenkót is.

Doc Rivers tehát eljött Bostonból, majd Los Angelesben, a Clippersnél kötött ki. Az ún. második Los Angeles-i csapatnak nagyon erős kerete van. Az irányítójuk, Chris Paul játékintelligenciája köré épülő csapatban az embereket és autókat átugró Blake Grifinnek kell felnőnie, illetve DeAndré Jordannek fejlődnie, mert háttal a gyűrűnek alig valamit tud megoldani. A védekezésre a korábbi edzőnél jobban koncentráló Rivers csapatával az idei meglepetést okozhatja. Első lépésként letakartatta a Los Angeles Lakers összes bajnoki zászlóját a közös sportcsarnokban, nem kis perpatvart okozva ezzel.

Mi lett a hisztis Howarddal?

Mondjuk Los Angelesben nem ez a legkomolyabb probléma most. A tavalyi idényt óriási reményekkel kezdő, összevásárolt csapat hihetetlen nagyot bukva fejezte be. A nyáron két fontos dolog történt a csapatban: Kobe Bryant szakadt Achillesét állítólag szépen rendbe hozták, és elengedték azt a Dwight Howardot, aki köré a Lakers következő öt évét építették volna fel.

A Lakersnél örülnek még Steve Nash felépülésének. Egyébként leigazolták centerposztra Chris Kamant, valamint a bedobó Nick Youngot. A megjósolhatatlan Lakers idei éve csak azon múlik, hogy jön vissza Bryant a sérüléséből, mennyire fogja félteni a lábát, mennyire lassul le, mennyire lesz sérülékeny az a boka. Kobe Bryant idén először szembesülhet azzal, hogy leírják: az ESPN szokásos idény előtti rangsorában mindössze a 25. legjobbnak tartották, míg korábban mindig a legjobb tíz között szerepelt.

A tavaly nyáron Orlandóban elkezdődött Howard-szappanopera (Dwightmare-nek nevezte el az amerikai sportsajtó Dwight Howard rémísztő hisztijét, amikor az Orlando Magicből eligazolt a Los Angeles Lakersbe, ahol folytatódott a hisztéria addig, amíg Houstonban ki nem kötött) elsőre úgy tűnt, jó megoldással fejeződik be, de a szezon rosszul sikerült az egyébként sok lehetőséget magába temető Howard számára. Idén nyáron Houstonba igazolt James Harden, Jeremy Lin és Chandler Parsons mellé, így kialakítva a bajnoki címre legesélyesebb csapatot.

Ki lesz idén a második?

A Miami Heat sikere elsősorban Lebron James sikere, aki még ugyan meg-megremeg a bajnoki döntőkben, de évről-évre képes a játék valamelyik részletében nagyot fejlődni. Például elkezdett hárompontosokat dobálni jó százalékkal. Az idei szezon egy dologról szól: véglegessé válik Lebron James egyeduralma és a Miami Heat lesz a megkérdőjelezhetetlen bajnok? A csapatok között sok komoly kihívó akad, de egyetlen ember kerülhet James elé az év végi szavazásokon, és ez Durant.

Másodiknak lenni a legrosszabb dolog, és ezt Kevin Durantnál nem tudja senki jobban az NBA-ben jelenleg. A még csak 25 éves játékos már középiskolásként is a második legjobb volt, a második helyen választották ki a drafton, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is a második helyen végzett az MVP-cím szavazáson. 2012-ben az NBA döntőjében kikapott a Miami Heattől.  

"Unom már, hogy mindig második vagyok" - mondta a Sports Illustratednek adott interjújában. Pedig az égvilágon semmi baj nincs a játékával, háromszor végzett az idény végén a legjobb pontszerzőként. Az utóbbi években védőként és passzolóként is sokat fejlődött.

Durant annyira rácsavarodott erre a problémára, hogy két nyáron át a legjobbal, Lebron Jamesszel edzett. Tanulta a munkát, az elszántságot, és nagyon közelről figyelte, hogy pontosan ugyanarra képes, mint James. Az Oklahoma City Thundert egy dolog állította meg tavaly, Russell Westbrook sérülése, ezért szerencsés, hogy sikerült egyben tartani a csapatot.

Tippverseny!

Az egyik kosaras haveromtól kaptam egy emailt, mert újra tippverseny indul a szezonról. Előre le kell játszani fejben, mi fog történni. Tavaly azt várták az NBA csapatok vezetői közül sokan, hogy a Lakers megállítja a Miamit, de nem lett végül az egészből semmi. Nem elég egészségesnek lenni, annak is kell látszani, tartja az oldalvonal-filozófia, amit az idén több szempontból is alaptételként kell kezelnünk: a Miami végső győzelme is múlhat azon, mennyire bírják Dwayne Wade lábai, de San Antonióban már most a játékperceket számolgatják, Steve Nash a Lakersben nem játszik egymás utáni napokon a hírek szerint. Röviden bemutatjuk a két főcsoportotot, majd megmondjuk, szerintünk ki nyer.

A keleti főcsoport régen volt ennyire erős és kiegyensúlyozott. A Miami Heat uralkodása megkérdőjelezhetetlen, itt egyedül az merül fel, hogy mennyi győzelmet akarnak idén elérni? Tudják majd Dwayne Wade-et vagy Lebron Jamest pihentetni? Mit tud hozzátenni a nagy egészhez a kispadról Beasley és Oden? Több kérdőjeles mondatot nem fogalmazunk meg, mert James sajnos tényleg zseniális.

Az Indiana Pacersnek az előző szezonban majdnem sikerült megvernie a Miamit, és jól is igazoltak ahhoz, hogy idén ez sikerüljön.  A kispadot erősítették meg, miközben a legfontosabb Paul George megtartása volt. A keret erősségei, a sérüléséből visszatért Danny Granger mellett David West, George Hill és Roy Hibbert maradtak, megszerezték még az argentin Luis Scolát. Egyértelműen a Miami legkomolyabb kihívói idén a főcsoportban.

Miután szegény Chicago Bulls a tavalyi évet a sérült Derrick Rose nélkül játszotta végig, az idén mindent meg fognak tenni, hogy a rájátszásban senki se akarjon velük találkozni. Rose visszatért térdszalag-szakadásából, ami önmagában sport- és marketingértékkel is bír, de nagy erőt is adhat a csapat játékosainak. Az eggyel ezelőtti rájátszásban megsérült irányító egész évben készült, sok izmot rakott magára. Az Adidas külön reklámkampányban, egy dokumentumfilm-sorozatban követte a felkészülést a visszatérésre, miközben a csapat erős közepes teljesítménnyel is szépen szerepelt a rájátszásban, elsősorban az egészen elképesztő Nate Robinsonnak köszönhetően.

A New York Knicks és a Brooklyn Nets számára minden bizonnyal fontosabb kérdés lesz, ki lesz az idény végén New York ura, minthogy ki veri meg a Miamit. A Knicks nem nagyon erősített, Carmelo Anthony biztosan megint sok pontot fog dobni sok kísérletből, de talán az az egyetlen fejlődési lehetőség, hogy Stoudemire egészséges az előző évhez képest. A Brooklyn Netsről írtam fent: megerősödtek nagyon.

Ha most kellene tippelni a keleti főcsoport döntőjére, akkor a Miami Heat játssza az Indana Pacersszel. Az Indiana helyén még talán a Chicago is befuthat.

A nyugati főcsoport kiszámíthatatlanabb, sok erősnek tűnő csapatot láthatunk. A Houston Rocketsnek nagyon jó a csapatszerkezete: megszerezték az elmúlt két évben a pályán nagyon keveset mutató, a médiát panaszaival telesíró Dwight Howardot, akinek az adottságai alapján a legjobb centernek kellene lennie a ligában, viszont erre a megállapításra még nem szolgált rá. James Harden a posztján most talán a legjobb, Chandler Parsonsnál többet kevesen dolgoznak a ligában a pályán, jó a kispadjuk, bár még az nem dőlt el, hogy Jeremy Lin kezdő lesz vagy csak csere.

Az új edző irányítása alatt dolgozó Los Angeles Clippers az elmúlt években tökéletesen látványosra fejlesztette az atletikus kosárlabdáját, amit csak Lob Citynek neveztek. Kár, hogy Doc Rivers edző most ezt próbálja kitörölni a fejekből, Chris Paul szerint vége a Lob City-korszaknak.

A kiszámíthatatlansághoz hozzátartozik, hogy nem lehet tudni, mire lesz képes a nyáron a San Antonio Spurs, amiről tavaly is azt írtuk, hogy nagyon öregek, ráadásul meg kellett volna nyerniük a döntőt a nyáron. Ezt nemcsak én gondolom így, hanem Manu Ginobili vagy Tony Parker is, a Spurs játékosai. Annyira zsebükben volt a hatodik meccsen a győzelem és a bajnoki cím, hogy a miami szurkolók 28 másodperccel a meccs vége előtt, 94-89-es San Antonio vezetésnél elindultak haza. Majd megfordult a meccs. Parker ősszel Európa-bajnok lett, ami nagy lendületet adhat neki. Ne felejtsük, itt dolgozik a legjobb edző, a legösszeszedettebb trió (Parker, Ginobili és Duncan), illetve az egyik legjobb alulértékelt fiatal játékos (Leonard). És persze Duncan és Ginobili csak öregszik és öregszik, de ennek a mondatnak már tényleg semmi értelme, ugorjunk.

Az Oklahoma City Thunder nem változtatott az alapstruktúráján, egyben tartották azt a keretet, ami bár nagyon erős, de az előző szezonban Russell Westbrook sérülése miatt nem tudta megmutatni, mire képes. Ők már tavaly is elsősorban a Miami Heat ellen készültek: Serge Ibaka és Kendrick Perkins megtartásával lehetséges is a győzelem, mert kell a hatalmas tömeg a palánk alá. Egyébként Kevin Durant a nyarat azzal töltötte, hogy többször beszólt a Miamiban játszó Dwayne Wade-nek. 

Miközben igazságtalanul nem foglalkozunk a Memphis Grizzliesszel, mivel tök ugyanolyanok lesznek, mint az előző szezonban, és az láttuk, mire elég, nagyon reméljük, a Golden State Warriors "nem tölt, csak tüzel játéka" működni fog. Nagyon rég írhatott bárki komolyan arról, hogy a Warriors bármire is esélyes lenne. A hihetetlen képességű dobógép, Stephen Curry köré épített csapatba megvették André Igoudalát, David Lee egészséges, így ha Andrew Bogut jó formában lesz, akkor masszív csapat lehetnek.

De tényleg, mi lesz?

A nyugati főcsoport döntőjét az Oklahoma City Thunder és a Los Angeles Clippers vívja majd. A San Antonio, nem merjük megint leírni, öregecskedő csapat, míg a Houston Rocketsban irányító poszton Jeremy Lin nem elég, ahogy Dwight Howard elmúlt években mutatott játéka sem volt meggyőző. 

A döntőt a Miami Heat és az Oklahoma City Thunder vívja, és utóbbi nyeri meg a bajnokságot. Idén a San Antonio kezében volt a győzelem, de nem tudta befejezni a sorozatot. Ez a győzelemre kiéhezett Durant–Westbrook-párosnak nem lesz gond.

Az NBA helyi idő szerint kedden este hétkor, magyar idő szerint hajnal egykor három meccsel kezdődik.