A csontödéma elmúlt, Hanga újra villog

2013.12.31. 12:33
Gyötrelmes hónapokon van túl Hanga Ádám, sérülése és az utána következő rehabilitáció miatt közel fél évig nem játszhatott kosárlabdameccsen. Hiába szerette volna, nem volt lehetősége bizonyítani új csapatában, a Laboral Kutxában. A kihagyást még érzi, de ennek ellenére is jól sikerült a visszatérése, szinte minden mérkőzésén van olyan momentuma, amit ki lehet emelni. Az Euroligában is ismerik a nevét.

„Nagyon nehéz öt-hat hónapon vagyok túl, fizikailag és mentálisan is megviselt az időszak. Négy évre írtam alá a Laboralhoz, de a sérülésem miatt nem tudtam pályán lenni még edzőmeccsen sem, nem volt alkalmam bizonyítani, nem tudhatták, hogy ki vagyok, még ha a csapatfotózásokon ott is voltam” – mondta Hanga.

A kosaras a Manrésától igazolt át a baszk csapathoz, ami rendre ott van a spanyol bajnokság legjobbjai között, és az Euroligában (ez nagyjából a Bajnokok Ligája a kosárlabdában) is ott van. A klub vezetői tudták, hogy Hanga sérült, a térdműtétet is már Vitoriában végezték el. Azt várták, hogy a szezon elejére már felépül, de egy nem várt szövődmény, csontödéma miatt hónapokkal hosszabb lett a kényszerpihenője. Miután ez világossá vált, a klubvezetés szorult helyzete miatt még egy játékost igazolt Hanga posztjára.

„Ilyen helyzetben nem nagyon volt mibe kapaszkodni, csak azzal tudtam biztatni magam, hogy minden este elmondtam, egy nappal kevesebb van. Tudtam, rettenetesen nehéz lesz bejátszanom magam abba a csapatba, amelyben nélkülem alakították ki a szerkezetet és a játékrendszert, és valószínűleg mindenki jobb formában játszik, mint én.”

Hanga, amikor tudott, edzett, mivel a lábát nem lehetett terhelni, a felsőtestét erősítette, a nagyobb izomtömeget amúgy is elérendő célként tűzték ki neki. „Próbáltam kihozni ebből szituációból is a maximumot, heti négyszer-ötször jártam konditerembe, erre versenyidőszakban nincs is igazán lehetőség, de meglett az eredménye, megerősödtem.”

Adam Hanga vs Valencia

A nagyobb izomtömegre szüksége is van, a Laboralban új, bár számára nem ismeretlen poszton játszatják. Míg korábban irányítóként és hátvédként kosarazott, itt bedobóként számítanak rá. „Nem is fogok nagyon más poszton játszani, de ide tényleg több izom kell, jóval többet kell betörni, erős játékosokkal kell a labdákért küzdeni.”

Hiába erősödött meg fizikailag, a légiós nem pörgött fel gyorsan, újra fel kellett vennie a ritmust, ezért pár hétig csak a juniorcsapattal készülhetett, majd arra kellett várnia, hogy a kényszerből leigazolt helyettesének lejárjon a szerződése.

„Óriási volt már bennem a bizonyítási vágy, minden problémámat feledni akartam, és az új csapat is pluszmotivációt adott, szerencsére jól is sikerült a bemutatkozás az első meccsemen."

101842 81 104496 81
Fotó: acb.com

Hanga először Euroliga-mérkőzésen, a Lietuvos Rytas ellen kapott csereként lehetőséget, és egy hatalmas blokkal tette emlékezetessé a meccset. A következőt két hét múlva játszotta az Euroligában, a Lokomotív Kubany ellen már 23 percet kapott, és meglettek első pontjai is, kilenccel zárt, zsákolása pedig a forduló legszebbje lett. A Kubany legyőzésével pedig a Laboral bebiztosította helyét a legjobb tizenhat között. „Nem voltam betojva, amikor az Euroligában játszottam, tudom, hogy egy nagy lépcső a karrieremben, de csak a szokásos meccsdrukk volt meg.”

Az Euroliga mellett már a bajnokságban is jó meccseket hoz, de még egyelőre szokja a péntek-vasárnap ritmust. Az Euroliga után csak egy nap van regenerálódni és felkészülni. A Bilbao ellen ő mentett hosszabbításra egy büntetővel, majd egy szándékosan elrontott második dobással és lepattanóval, az utolsó fordulóban pedig már szezoncsúcsot ért el, 16 perc alatt 13 pontot dobott az Obradoirónak.

„A Laboralban más a szerepem, mint a Manrésában, a keretben majdnem mindenki válogatott, minden posztra két erős játékos van. Az én posztomon a spanyol liga egykori MVP-je, ráadásul a csapatkapitány játszik, még nem én vagyok a kulcsjátékos, nem rám játsszuk a figurát, de ezzel nincs is baj."

„Az edzőnk pedig bátran nyúl a csapathoz, ha nekem megy jobban, én maradok a pályán. Szépen eloszlanak a percek, ritka az, hogy valaki 30 percnél többet kapjon. Próbálok minden meccsen maximumot nyújtani, ez nem jön össze mindig, most azt gondolom, a védekezésre kell koncentrálnom. Ha vannak blokkok, szerzett labdák, akkor megjön az önbizalmam, és utána támadásban is egyre több minden fog bejönni.”

A Laboral fontos meccsel kezdi az évet, a sok sérült miatt is felemás volt eddig a baszk csapat szezonja, de alapelvárás, hogy a legjobb nyolcban legyen, és indulhasson a Király-kupában. Ehhez január első hetében a Barcelonát is meg kell verniük, az Euroligában pedig a Málagával küzdenek január 2-án.