Már 500 fiatal a kecskeméti kosárlabda-akadémián

2014.04.05. 15:20

Kecskeméten a tavaly alakult Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia csapataiban és előkészítő csoportjaiban már több mint ötszáz fiatal kosarazik – közölte pénteken Béres Tímea, az akadémia igazgatója az alapítás évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A 105-szörös magyar válogatott, Euroliga- és Ronchetti Kupa-győztes, nyolcszoros magyar bajnok kosaras hangsúlyozta, a sportág népszerűsítése, a szakmai munka színvonalának magas szintre emelése mellett cél volt az is, hogy a sportfinanszírozási lehetőségekkel élve Kecskemét sportlétesítményeit megújítsák, korszerűsítsék.

Az akadémián jelenleg 40 edző dolgozik a 21 csapat mellett, melyek havonta 40-50 mérkőzést játszanak, illetve bemutatóedzéseket és szakmai továbbképzéseket is szerveznek az intézményben. Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor visszaemlékezett arra az ünnepségen, hogy a városban a megszűnés határára került kosárlabda és röplabda sportágak támogatását az önkormányzat felvállalta.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke a kecskeméti akadémiát példaértékűnek nevezte, egyúttal jelezte, az országban működő 13 kosárlabda akadémia a minőség biztosítását jelenti, amelyek normál iskolai képzés mellé szervezett, nem bentlakásos intézmények.

Az ünnepségen Ekkehard Philipp, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi és controlling igazgatója bejelentette, hogy a német autóipari konszern kecskeméti gyára a következő évben is az akadémia névadó szponzora lesz.

Az akadémián a legkisebb korosztályokban érintett gyermekek még óvodás korúak, a legidősebbek pedig az NB I/B-s felnőtt bajnokságban játszó férfiak. Az akadémiának 328 igazolt kosárlabdázója van, ezen kívül 12 iskolában működik előkészítő csoportja, amelyekben 180 gyermek kosarazik.