Akit a fehér Michael Jordannak hívnak

2014.04.06. 12:59
Csinján kell bánni a jelzőkkel, amikor horvát kosarasokról beszélünk, sok tehetség bukkant fel az utóbbi években, de kimagasló játékos kevés lett belőle. Mario Hezonjával azonban kivételt lehet tenni. 17 évesen a Barcelona szerződtette, 19 évesen, a spanyol ligában 21 perc alatt 26 pontot dobott, az NBA Drat elemzői pedig a maximális 120 pontból 94-et adtak neki.

Az amerikaiak szerint posztján, azaz doóhátvédként a legendás Drazen Petrovic óta a legtehetségesebb európai.

Hezonja 1995 február 25-én született, a 202 centis, 91 kilós játékos játékos a Dubrovnik, majd a KK Zagreb kosarasa volt, 2011-ben az U16-os Európa-bajnokság MVP-jének választották, és ugyanebben az évben megkapta Drazen Petrovic-díjat is, amelyet a legtehetségesebb horvát sportolóknak - tehát nem csak kosarasoknak - adnak. Alig múlt 17 éves, amikor szerződtette Európa egyik legjobb csapata, az FC Barcelona. Az előző idényben a B csapatban kapott szerepet, az európai szövetség így is megválasztotta 2012-ben a legjobb fiatal játékosnak.

A mostani idényt már felnőtt csapattal kezdte, meghívták az Egyesült Államokba, a Nike Hoop Summitra - ezen a junior amerikai és világválogatott játszik egymással - de sérülés miatt le kellett mondania. A bajnokságban 16 meccsen 12,3 perces átlagidővel, és 5,7 átlagponttal rendelkezik. Az NBA draftlistáján jelenleg legjobb európaiként a tizedik, holtversenyben honfitársával, az ugyancsak 19 éves Dario Sariccsal.

Hihetetlen jó felépítésű, gyors, jól szedi a lepattanókat és pontosan céloz távolról is. Némi izmot kell még rápakolni, hogy a 10-12 percnél többet is bírjon. Egyelőre nem reális elvárni tőle ennél többet, de Xavi Pascual, a Barca edzője egyre több lehetőséget ad neki és ha megerősödik, az NBA-ben is befér az elsőkörös draftosok közé.

Azt, hogy most mit tud a kosárlabdáról az alábbi videó jól mutatja.

Mario Hezonja

Nehéz kiszámítani, mi lesz a játékos sorsa, de ha fejlődése az eddigiekhez hasonlóan töretlen marad, nem csak klubcsapatában, hanem a válogatottban is maradandót alkothat. A horvát kosárszurkolók már most dörzsölik a tenyerüket, azt mondják Sariccsal és Hezonjával a következő 10-15 év verhetetlen válogatottja lesz a horvát a kontinensen.