Örökre eltiltották a rasszista NBA-klubtulajt

2014.04.29. 20:32

Az NBA örökre eltiltotta a rasszista megjegyzéseket tett Los Angeles Clippers-tulajdonost, Donald Sterlinget, jelentette be a liga vezetősége kedd este. 

A 80 éves klubvezető nem jelenhet meg NBA-rendezvényeken, így a Clippers meccseire, edzéseire se, de még a klub létesítményeibe sem teheti be a lábát, és a maximális pénzbüntetést, 2,5 millió dollárt kapta. A pénzt az NBA és a játékosok szakszervezete olyan szervezeteknek ajánlja majd fel, melyek a diszkrimináció ellen harcolnak. 

„Együttesen lépünk fel Mr. Sterling megnyilatkozásai ellen, ezeknek nincsen helye az NBA-ben" - indokolt kedd este Adam Silver, NBA-vezető. Silvernek ez volt az első komolyabb döntése a kosárlabda-bajnokság komisszárjaként. 

Azt is kezdeményezte, hogy egy NBA-rendelkezés alapján vegyék el Sterlingtől a klubot. A 80 éves üzletember nem sokkal később reagált, azt mondta, nem hajlandó megválni a Clipperstől, melyet 30 éve vezet. 

Sterling azzal okozott botrányt, hogy szeretőjének megtiltotta, hogy afroamerikaiakkal mutatkozzon, mert szégyent hoz rá, és azt kérte tőle, ne hozzon feketéket a meccseire. A telefonbeszélgetés kiszivárgott, és óriási botrányt okozott, Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke elítélte őt, az NBA-legenda Michael Jordan is felemelte a hangját a rasszizmus ellen. 

A liga közleménye szerint a felvételen szereplő nő, Sterling barátnője végig együttműködött velük a vizsgálat során. Amerikai lapok szerint az egyébként házas milliárdos az elmúlt években többmillió dollár értékű ingatlanokat, autókat vett a nála közel hatvan évvel fiatalabb nőnek. A V. Stiviano nevű nőnek volt már ügye a rendőrséggel, 2012-ben ittas vezetés miatt kapcsolták le Los Angelesben, azzal az autóval, amit Sterling vett neki. 

A klubtulajdonos ellen játékosai is tüntettek legutóbbi meccsükön, kifordítva vették fel felszerelésüket a kezdés előtt, később több csapat és játékos is szimpatizált velük. A Clippers legközelebb szerda hajnalban lép pályára az NBA-rájátszásban.