Másfél hónapos összetartáson a női kosárválogatott

2014.05.19. 11:29

Megkezdte hétfőn csaknem másfél hónapos összetartását a női kosárlabda-válogatott, amely jövőre - a románokkal együtt - házigazdaként vesz részt a közös rendezésű Európa-bajnokságon. Farkas Sándor szövetségi kapitány a Sportkórházban zajló terheléses vizsgálatok alatt tájékoztatta az MTI-t a közeljövő terveiről:

"A tavalyihoz hasonlóan ebben a második etapban is hat-hét hetet töltünk együtt, melynek során az a fő cél, hogy olyan mérkőzéseket játsszunk, amelyek révén fejlődünk, és fel tudunk készülni az Eb-re. A szezon közben erre nem volt lehetőség a versenykiírás miatt, ráadásul többen külföldön légióskodnak. Ma és holnap felmérések zajlanak a Sportkórházban, aztán Pasaréten edzünk." - mondta.

Az első edzőmeccs a jövő hétvégi, kassai torna lesz, ahol az Eb-selejtezőre már éles formában lévő szlovákok, észtek és németek lesznek az ellenfelek. A szakvezető kifejtette, a magyaroknak ez még kicsit korán van, de azért küzdenek, hogy egyáltalán legyenek ellenfeleik. A következő hétvégén a selejtezőket rendezőként szintén kihagyó románokkal találkoznak kétszer Debrecenben, majd két héttel később Aradon is. Közben Horvátországba is utaznak, végül Szombathelyen fogadják az osztrákokat két meccsen.

"Ez összesen 11 meccs, sajnos az Ausztráliába tervezett júliusi túra elmarad. Ilyenkor nehéz ellenfelet találni, mindenki Eb- vagy vb-selejtezőre készül, tavaly sem luxusból utaztunk el Kínába" - jelentette ki Farkas Sándor.

A bő 23-as keretből heten nem állnak rendelkezésre: Fegyverneky Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra szülni szeretne, Krivacsevics Tijána, Raksányi Krisztina és Zsovár Orsolya műtét előtt áll vagy rehabilitáción vesz részt, Szécsi Orsolya Amerikában vizsgázik, Quigley Allie pedig a tengerentúli WNBA-ben kosarazik.

"Akárcsak tavaly, a vezér a friss olasz bajnok Honti Kata lesz, aki húzza a szekeret, és példát mutat a többieknek" - közölte a kapitány. "Rasheed Rita vagy Bálint Réka már tavaly is megmutatta oroszlánkörmeit, mint ahogy a jelenleg sérült Raksányi és Krivacsevics is, remélhetőleg idén is lesz olyan a fiatalok között, aki bebizonyítja, hogy lehet rá számítani az Eb-n."

A jövő nyári kontinenstornának magyar részről várhatóan Budapest, Veszprém, Szombathely, Sopron és Győr, román részről pedig Arad és Kolozsvár ad otthont.

A jelenlegi keret: Czank Tímea, Horti Dóra, Honti Kata, Laklóth Anna, Vajda Anna, Rasheed Rita, Simon Zsófia, Bálint Réka, Sarok Nikolett, Ruják Nóra, Őri Györgyi, Bozóky Bettina, Zele Dorina, Varga Zsófia, Mansaré Manty