Hihetetlen bravúr a női kosár-vb-n

2014.07.04. 14:58

A magyar kosársport egyik legnagyobb bravúrját érte el a női U17-es leányválogatott, amely a csehországi negyeddöntőben tíz ponttal legyőzte Japánt (61-51), ezzel bejutott a legjobb négy közé.

A következő ellenfél a világ két legjobb csapatának egyike, az Egyesült Államok vagy Kanada lehet. Utóbbit a csoportmeccseken már sikerült hosszabbításban legyőzni.

Nakadáé volt az első kosár a meccsen, az első negyed arról szólt, hogy a magyar csapat üldözte ázsiai ellenfelét, amely végül kétpontos előnnyel zárta a játékrészt.

A másodikban egy elhibázott tripla, majd labdaszerzés után egyenlítettek a mieink, és ezt az előnyt a nagyszünetig fokozatosan növelték. A 20. percre aztán már kilenccel, 35-26-ra vezettünk. A mieink közül Kiss Virág 11, Aho Nina 9 pontot dobott.

A harmadik negyed nem nekünk sikerült jobban. Az első percekben már tizenegy pont is volt a két csapat közti különbség, aztán sok hibával játszottunk, Japán fokozatosan zárkózott fel. 3 perc és 35 másodpercen keresztül nem dobtunk kosarat, igaz, akkor egyből egy hármast, de így is két pontra jött fel az ellenfél.

Az utolsó játékrész elején ki is egyenlített Japán, sőt, a vezetést is átvette. A jól kezdő Aho ekkor két büntetőt is hibázott, pihentetni kellett.

Az utolsó öt percre egypontos magyar előnnyel fordultak a csapatok, és szerencsére a mieink keze nem remegett meg.

1:52-vel a vége előtt japán időkérés volt, mivel megint nyolccal vezettünk. A magyar csapat innentől ellenállhatatlanul játszott, 61-48 is volt a javunkra, végül 61-51-re nyertünk. A magyar csapat legjobbja a 16 pontig jutó Dubei Debora lett, aki kilenc lepattanót is gyűjtött, ötből négy triplát beszórt.