Az amerikai kosarasokat úgy nevelik, mintha egybites hülyék lennének

2014.09.22. 20:31

Az amerikai sportban egyre nagyobb gondot okoz a profi sportolók éretlen, sok esetben erőszakos viselkedése. Az NFL-ben óriási botrány tört ki, miután több nagyobb sztárt családon belüli erőszak miatt letartóztattak, illetve felfüggesztettek.

Az NBA igyekszik rendet rakni a fiatal kosarasok fejében, amíg még nem késő, igaz a módszereken lenne mit finomítani a New York Times blogja szerint. Az újoncoknak szervezett beilleszkedési programon többek között a pénzről, a családon belüli erőszakról, a gyerektartásról és az alkalomhoz illő öltözködésről is szó esett augusztus végén. 

Az erőszakos bűntények megelőzése most különösen fontos a közhangulat miatt, úgyhogy a játékosoknak különböző filmjeleneteket mutogattak, aztán kikérték a véleményüket. Az egyikben egy női szereplő összeverekszik a barátjával, miután megcsalta. A kosarasoktól azt kérdezték, megütötték-e volna a nőt, vagy elmentek-e volna berúgni, de a legtöbb válaszadó inkább keresett volna egy másik nőt, akivel együtt lehet. 

A felelőtlen kalandoktól és az extrém szexuális szokásoktól úgy igyekeztek elriasztani őket, hogy fertőzött nemi szervek képeit mutatták nekik. Arról is tájékoztatták őket, hogy mennyi tartásdíjat kellene fizetniük karrierjük során a különböző államokban, ha egyéjszakás kalandból gyerekük születne. Később több kosaras is azt mondta, nyugtalanító, zavarba ejtő dolgokkal szembesültek. 

Olyan alapvető dolgokra is igyekeztek felhívni a sportolók figyelmét, hogy nem árt ha a teljes nevét tudják annak az embernek, akinek odaadják a bankkártyájukat, vagy megosztják vele a lakásukat. 

A klubok persze magukat és az érdekeltségeiket is szeretnék megvédeni az ilyen oktatóprogramokkal, hiszen a megítélés és a szponzorok véleménye mindennél fontosabb. Valami hasonlót tervez az NFL-komisszár Roger Goodell is, akinek sokan már a lemondását követelik a menyasszonyát megverő Ray Rice ügye miatt

Az amerikafutballhoz hasonlóan az NBA-ben is akadnak azért extrém esetek. A korábbi Washington Wizards-játékos Javaris Crittentont azért függesztették fel 2010-ben, mert fegyvert vitt az öltözőbe, azóta már gyilkossággal is megvádolták. Sokan ismerik Allen Iverson történetét is, aki az elmúlt húsz év egyik legzseniálisabb játékosa volt, de a visszavonulása óta az összes pénzét elverte függősége miatt, válóperére sem volt pénze. 

A hatásos oktatóprogramoknak azért is lehet egyre fontosabb szerepe, mert sok tehetséges játékossal már a profi évek előtt gond van. A múlt szezonban az egyetemi amerikaifutball-bajnokság legjobbjának választott Jameis Winstont a nyáron azért tartóztatták le, mert egy boltból ellopott egy csomag mirelit rákot, a hétvégén meg azért nem játszhatott, mert egy diákgyűlésen felállt egy asztalra és obszcén hülyeségeket kiabált.