Így akarják tönkretenni az NBA-t?

2014.10.15. 11:35

Ha nem is alapvető reformok következnek az NBA-ben, a játékot nagyban érintő változtatással próbálkozik a liga, amely vasárnap, az előszezon egyik meccsén a négy perccel rövidebb mérkőzéseket teszteli. Arra kíváncsiak, hogyan változik a játék ritmusa, ha az eddigi 12 perces negyedeket egy-egy perccel megrövidítik, derült ki a USA Today értesüléseiből.

Az NBA kosárlabda-ügyekért felelős igazgatója, Rod Thorn az edzők éves gyűlése után beszélt a tervezett próbáról, melyet a Versenybizottsággal is egyeztettek. Az első ilyen mérkőzést vasárnap rendezik a Boston Celtics és a Brooklyn Nets között. A négy perces rövidítéssel a bruttó játékidő a várakozások szerint az eddigi átlagos 2 óra 15 perc helyett 2 órásra csökkenti a meccs idejét, ami a helyszínen és a tévében is kedvező lehet a szurkolóknak.

A rövidítéssel együtt persze több más szabályt is módosítani kellett. Az új rendszerben negyedenként két kötelező időkérés lesz, míg korábban a második és a negyedik negyedekben volt 3-3 kötelező időkérés. Ezekre akkor kerül sor, ha bizonyos ideig egyik csapat sem él saját időkérésével.

A Celtics vezetőedzője, Brad Stevens diplomatikusan csak annyit mondott, hogy üdvözli az NBA előre gondolkodását és kísérletezését, míg netses kollégája, Lionel Hollins azt mondta, hogy amikor a gyűlésen előjött az ötlet, ő azonnal lecsapott rá, hogy mielőbb első kézből tapasztalatot szerezhessen a 44 perces meccsről.

Az persze más kérdés, hogy a csökkentett műsoridőhöz mit szól majd a 2024-25-ös szezon végéig a közvetítési jogokért nem is olyan régen 24 milliárd dollárt fizető ESPN és Turner Sports.

A rövidített mérkőzéseknek viszont biztos lenne pozitív hatása: a meccsenként megspórolt 4 perc a 82 meccses szezonban összesen 382 percet, vagyis csaknem 7 mérkőzést jelentene (48 perccel számolva), ennyivel kevesebbet kellene játszania tehát a játékosoknak, akiket így kisebb terhelés érne.