Csavarós kamupasszal őrjítenek az NBA-ben

2015.02.22. 17:13
Nem sok újdonságot lehet már kitalálni a profi kosárlabdában, de az utóbbi hetekben mégis mindenki egy cseltől van elájulva. Kitől származik, ki használta először élesben? Már komoly vitává fajult a csel feltalálása.

John Wall, a Washington Wizards 24 éves irányítója másodszor szerepelhetett idén az All-Star-gálán, ahova teljes joggal került be a szurkolók szavazatai alapján. Wall idei szezonja dobószázalékban és asszisztban is az eddigi legjobbja, de a lepattanókkal sem nagyon marad el a 2010-11-es mutatójától.

Ennyi azonban kevés lenne ahhoz, hogy valakivel kosaras létére a Business Insider foglalkozzon.

Wall sem csak emiatt került a figyelem középpontjába, hanem azért, mert egy, eddig szinte nem is használt cselt kapott elő és kezdte vele mindennaposan őrületbe kergetni a védőket. Ő maga cut dribble-nek, vagyis nyesett cselnek hívja, de hivatalosan még neve sincs a mozdulatnak, ráadásul nem is Wallhoz kötődik, ő csak kihasználja, ha már annyira megy neki.

Maga a cut dribble valahol félúton van egy (kamu)passz és egy crossover (test előtti kézváltás) között, a lényege pedig az, hogy az elzárás után hülyét csináljon az irányítóra kilépő, de mellette a leváló emberen is védekező játékosból.

John Wall csele

Ehhez csak annyit kell tennie, hogy a kosár felé mozgó, leváló ember felé eljátszik egy passzkísérletet, a labdát viszont annyira megcsavarja, hogy az a kezébe pattan vissza. Mivel a védő a labda mozgásából passzra számít, a másik játékos felé mozog, ezzel pedig helyet hagy, hogy az irányító vagy palánkra törjön, vagy kintről, simán eldobja a labdát.

Ezt az Indiana Pacers ellen Marcin Gortat segítségével annyira tökéletesen csinálta meg, hogy a rajtuk védekező Luis Scola majdnem hanyatt is esett közben.

De ugyanezt sokkal jobban védekező játékosok ellen is meg tudja csinálni, az alábbi videón éppen a bullsos Derrick Rose az áldozat, akit úgy vert meg Wall, hogy Rose igazából ki sem lépett Gortat felé, egyszerűen csak azt várta, hogy majd Taj Gibson megoldja középen.

A közvetítésben az is hallható, ahogy Mike Breen azt hitte egy pillanatra, hogy Wall egyszerűen elvesztette a labdát - ennyire átverős a mozdulat.

Wall Rose-t és a kommentátort is simán átveri

Wall először edzésen kezdte gyakorolni a mozdulatot, majd meccsen is kipróbálta, és bejött.

„Ha a magasember bemozdul a passzra, akkor vége. A dobókezébe jön vissza a labda, ő van ritmusban” - mondta Wallról csapattársa Drew Gooden, aki segített a gyakorlásban is.

Néha persze arra is jó a csel, hogy sokkal nagyobb helyet csináljon magának. Mint például a San Antonio Spurs ellen, ahol annyira üresen maradt fél méterre a büntetőterülettől két védő között, mintha nem is az NBA-ben játszana.

Wall nagy helyet csinál magának

Ehhez viszont az is kellett, hogy a 2010-es 1/1-es draft pick rengeteg időt töltsön a videószobában az ellenfelek játékát elemezve, mert csak így tudja, ki ellen és mikor van értelme bevetni a cselt. Nem is használhatja túl azt, mert akkor a védők megszokják és megtanulják, így nem lenne olyan hatékony.

De lehet, hogy az is kevés lesz, ha visszafogja magát, mert más irányítók is rákaptak a cselre.

Az Atlanta Hawksban játszó Jeff Teague már a tavalyi szezonban is bevetette (nem is akárhogy, DeMarcus Cousins nagyon csúnyán elment a mozdulatra), de LeBron James csapattársa, Kyrie Irving, és az idei zsákolóversenyt hatalmas fölénnyel nyerő Zach LaVine is csinálta már élesben. LaVine ráadásul nem is akárhol: a 2015-ös All-Star-hétvégén, a jövő tehetségei által játszott Rising Stars meccsen.

Azt sem tudni, kié az érdem

A Business Insider cikke után Jeff Teague hamar kikérte magának, hogy mindenki John Wallt kapta fel miatta, szerinte ugyanis ő már 2008-ban, az egyetemi bajnokságban ezzel hülyítette a védőket még a Wake Forest színeiben, és le kell szoktatnia Wallt arról, hogy őt másolja.

„Először véletlenül csináltam, cselezgettem és kicsit elvesztettem a labdát, erre a védő elrepült a mozdulattól. A következő három meccsen végig ezt próbáltam, és mindig bejött. Aztán a második NBA-s évemben bevetettem egy pick-and-rollnál és mindenki megette a cselt”.

Mások szerint viszont a Los Angeles Clippers irányítója, Chris Paul hozta a ligába a trükköt, csak nagyon ritkán veszi elő. Wall maga is a clipperses játékosnak tulajdonítja: „Mindenki azt mondja, hogy én találtam ki, de Paul már nagyon régóta csinálja. Én csak lemásoltam.”

Paul maga is azt terjeszti, hogy tőle indult az egész. „Senki fölött nem fogok tudni átzsákolni, úgyhogy ilyen kis trükköket kell kitaláljak” – mondta. 

Wall tényleg varázsló

Bár külön nem mondja, de alighanem Wall is egyetért a fenti sorokkal, és ő is ott újít, ahol csak tud, annak ellenére, hogy 2014-ben övé lett a zsákolókirály-cím. Decemberben például három nap alatt két meccsen is megcsinált egy olyan cselt, amitől még a papíron ellene dolgozó védők szája is tátva maradt.

A Wizards-irányító előbb karácsonykor a New York Knicks, majd a következő mérkőzésen a Boston Celtics ellen varázsolt a 360 fokos layuppal, egy olyan trükkel, amit nemhogy végrehajtani, de megpróbálni is alig mer valaki az NBA-ben.