NBA-történelmet írt az indiai kosáróriás

2015.04.03. 07:55

Csütörtökön hivatalosan is bejelentette a Sacramento Kings csapata, hogy a fiókcsapatból a felnőtt kerethez került legalább 10 napra Sim Bhullar, aki ezzel az NBA történetének első indiai származású játékosa lett.

A 226 centis, 159 kilós kosaras már egyetemi évei alatt is uralta a gyűrű alatti területet, hiszen ugrás nélkül is könnyedén blokkol bárkit. Aztán nyáron a Sacramento Kings edzőtáborában sem okozott csalódást, úgyhogy le is igazolták a fiókcsapatba, a Reno Bighornshoz.

A legnagyobb kérdés az volt vele kapcsolatban, hogy bírja-e majd a csapat meglehetősen gyors tempójú játékát, de a meccsenkénti 10,3-as pontátlag, 8,8 lepattanó és 3,9 blokk alapján remekelt, a 72,7 százalékos dobómutatója pedig egészen kiemelkedő.

A Kings ezért megpróbálja kihasználni a benne rejlő tehetséget. Mivel a rájátszás már régen elúszott a Sacramentónak, elkezdték pihentetni a játékosaikat, Bhullar pedig a hétfőn például egyáltalán nem is játszó DeMarcus Cousinsnak adhat majd plusz perceket a padon.

Bhullar a nyári edzőtáborban már készült együtt a többiekkel, ott csinálták a lenti fotót, amin még a 213 centis Ryan Hollins és a 211 centis DeMarcus Cousins is eltörpül mellette. Akkor volt rajta túlsúly bőven, hiszen 180 kiló fölött volt, de a szezon közben visszafogyott a center, így már nem lehet gond a teherbírásával.

A kanadai születésű, de indiai felmenőkkel rendelkező Bhullar talán nem véletlen, hogy pont a Sacramento Kingsben mutatkozhat majd be: a csapa tulajdonosa, Vivek Ranadive az NBA első indiai születésű tulajdonosa.

A Kings legközelebb április 3-án játszik, a New Orleans Pelicans lesz az ellenfél, amit novemberben már sikerült legyőzniük. A 10 napos szerződésbe 6 meccs fér bele Bhullarnak, de alighanem a maradék kettőre is a csapatban tartják, hogy aztán eldöntsék, jövőre számolnak-e vele a végleges keretben.

Bhullar érkezéséig az Oklahoma City Thunder játékosa, Hasheem Thabeet volt a legmagasabb a jelenlegi NBA-mezőnyben, de ő is a fiókcsapatban, a Grand Rapids Drive szerepel, vagyis a Kings-center átveszi tőle a helyet. De nagyon az NBA történetét nézve sem kell szerénykednie: pontosan olyan magas, mint Pavel Podkolzin és Chuck Nevitt, náluk pedig Jao Ming, Shawn Bradley (229), Slavko Vranes (230), illetve Manute Bol és Gheorghe Muresan (231 cm) voltak magasabbak a ligában.