LeBron brutális üzemmódra kapcsolt az NBA-döntőben

2015.06.08. 06:15

Azok után, hogy a Cleveland Cavaliers hosszabbításban kapott ki a Golden State Warriorstól az NBA-döntő első meccsén, és sérülés miatt elvesztették Kyrie Irvinget, pokoli nehéz mérkőzés várt LeBron Jamesékre a Warriors otthonában.

Arra viszont nem sokan számítottak, hogy a Golden State-sztár Stephen Currynek már az elején komoly gondjai lesznek, akadt ugyan egy látványos hát mögötti asszisztja, azonban nem igazán akartak összejönni a dobásai. Klay Thompson vette át a szerepét, ő gyorsan elkezdett termelni. A Warriorsnál az is probléma volt, hogy viszonylag sok labdát vesztettek a játékosok, korábban a rájátszásban már megnehezítettek maguknak néhány meccset emiatt. 

Curry totál beragadt, a folytatásban sem ment neki, a szünetig tíz mezőnypróbálkozásából mindössze kettő ment be, és az egész csapat szenvedett a hárompontosokkal. A másik oldalon Irving hiányában megint LeBron vitte a hátán a csapatot, és a Cavs védekezése is remek volt, a liga egyik legjobban dobó csapatát sikerült megállítaniuk.

James az előző meccshez hasonlóan brutális formát hozott, pedig az orrára is kapott egy hatalmas ütést, ám nem zökkentette ki ez sem, az utolsó negyedben elérte 13. rájátszásbeli tripladupláját karrierje során. A Warriorsnál közben Thomspon ment harminc pont fölé. 

LeBron James brutális volt
LeBron James brutális volt

A zárónegyedben már nagyon úgy nézett ki, hogy a Warriors nem tudja befogni a vendég Cavalierst, tizenegypontos hátrányban is voltak, aztán valahonnan mégis erőt nyertek a hazaiak, és másfél perccel a vége előtt háromra jöttek fel.

Húsz másodperc volt hátra, amikor kétpontos előnyben a Cavaliers elrontott egy hárompontos próbálkozást, az ellentámadásból Curry betört a labdával, és hét másodperccel a vége előtt egyenlített, 87-87 volt az állás. 

A végén Jameshez került a labda, ő akarta eldönteni a meccset, hárman védekeztek ellene, nem sikerült megszereznie a győzelmet érő kosarat a Cavaliersnek, úgyhogy a döntő második találkozója is hosszabbításra ment. Ilyen sem volt még korábban az NBA-döntők történetében. 

A hosszabbításban a Cavaliersé voltak az első pontok egy hármassal, a másik oldalon Curry és Thompson is próbálkozott ezzel, sikertelenül. Két büntetővel már ötpontosra nőtt a clevelandiek előnye, de a Warriors lerázhatatlan volt, megint visszajöttek egy pontra, ám ismét elszórták a labdákat. 

Az utolsó percben előbb a Warriors fordított két büntetővel, majd a Cavaliers csinálta meg ugyanezt. Tíz másodperc maradt az órán, a Warriorstól Curry próbálkozott dobással, de szörnyen elrontotta ezt is. LeBron a végén még értékesített két büntetőt, így a Cavaliers nyerte 95-93-ra a drámai második meccset. 

James 39 ponttal, 16 lepattanóval és 11 assziszttal zárt, a győzelem után azt mondta, az egész csapat odatette magát, érzelmes meccsen vannak túl, és azért is óriási, hogy nyertek, mert több emberük is hiányzik. Folytatás magyar idő szerint szerda hajnalban. 

Golden State Warriors-Cleveland Cavaliers 93-95

a párharc állása 1-1

a döntőt az egyik fél negyedik győzelméig játsszák