Mint Godzilla, úgy forgatja fel az NBA-t az újonc óriás

2015.12.28. 20:57
Kevés sportoló találkozik olyan fokú gyűlölettel, mint amilyen Kristaps Porzingist érte a leigazolásakor. A húszéves lett kosarast a New York Knicks a nyáron szerezte meg, amire a szurkolók teljesen kibuktak. Pár hónap azonban elég volt ahhoz, hogy megváltozzon a véleményük, az újoncnak eddig félelmetesen jó szezonja van, és elég nagy esélye arra, hogy ő legyen az év újonca.

 „Tudom, a szurkolók nem örülnek annak, hogy engem draftoltak, de mindent meg fogok tenni azért, hogy a fütyülésből taps legyen" – mondta akkor a 20 éves center, aki bámulatosan higgadt és reménykedő tudott maradni. És amit elhatározott, azt meg is csinálta.

Kristaps Porzingis megállíthatatlan

Arra azért még a klubvezetők sem számítottak, hogy pár hónap alatt a legjobbak közé katapultál a 221 centiméteres lett center. Porzingisszel az volt a terv, hogy kiegészítő emberből majd szépen lassan, pár év alatt összeraknak egy hasznos játékost. Ehelyett ő a csapata egyik húzóembere, míg általában az újoncok néhány percet kapnak, ő átlagban 28 percet van a pályán meccsenként.

A Knicks-edző Dereck Fisher is meglepődött, milyen gyorsan felvette a ritmust újonca, de állítja, azért volt ilyen ugrásszerű Porzingis fejlődése és beilleszkedése, mert a legtöbb külföldi játékossal szemben már most magas szinten beszéli az angolt, így mindent gyorsan megért a pályán is, tudja, mit kell tennie, és az amerikai életstílussal sincs sok baja.

Másik nagy erénye, hogy remekül kezeli a stresszhelyzeteket.

Egy sima NBA-meccsen is óriási a hype és a kívülről érkező nyomás, hát még ha, valaki hirtelen közönségkedvenccé válik. Porzingis ezt nagyon jól kezeli, egyáltalán nem bénítja meg a játékát.

Habla espanol?

Persze az NBA-ig eljutni sem egyszerű, de Porzingis életében talán inkább az lett volna a furcsa, ha ez nem történik meg. A családjában minden a kosárlabdáról szólt, korábban az anyja és az apja is játszott, így nem volt meglepő, hogy hatévesen már ő is a labdát pattogtatta.

Tizenöt éves koráig szülővárosában, a Liepājas Lauvasnál játszott, de hamar meg kellett tanulnia, milyen légiósnak lenni. Egy játékosügynök videót küldött spanyol és olasz kluboknak, és végül a Sevillának tetszett meg az ekkorra már 203 centiméteresre növő ifijátékos.

Eleinte nem nagy karrier nézett ki neki, és elég gyorsan kiderült, hogy vérszegénységben szenved. Emiatt fizikailag nem is lehetett igazán terhelni, fáradékony, aluszékony volt, ráadásul a spanyolórákat is ellógta, így azt sem értette mindig, mit várnak el tőle.

Mindezek ellenére évről évre fejlődött a játéka, a Sevilla ifjúsági és junior csapatában is húzóemberré vált. Már akkor kiderült, hogy nem sima erőcsatárról beszélünk, hanem egy komplexebb játékosról.

Porzingis egész ügyes hárompontosdobó, és minden játékelemben (blokk, lepattanó, assziszt, dobás) jó átlagai voltak. Egy interjúban arról beszélt, hogy termete ellenére azért jó a mozgáskoordinációja, mert a tengerparton élő családjával folyton szörföztek, és a deszkán eltöltött órák a finom mozgásokban is segítették.

Kristaps Porzingis hárompontosa a duda jelzése előtt

A Sevilla felnőtt csapatában 17 évesen kapott lehetőséget. Természetesen még csak percekre, de mindig volt egy-egy momentuma, ami miatt észrevehetővé vált. 2014-re beleerősödött a felnőtt bajnokságba, már 20 pontos meccse is volt.

A 2014/15-ös az Eurocupban is játszhatott, többször ott is húsz pont közelébe került, a szezon végén meg is választották a liga feltörekvő sztárjának.

A spanyol bajnokságban Hanga Ádám is találkozott vele. „Fizikális problémái voltak, de már akkor is látszott, hogy nagyon tehetséges, méretei ellenére ügyesen vezeti a labdát. Mindig sok tehetség van, de a legnagyobb kérdés az, mentálisan hogyan birkóznak meg a feladattal. A legnagyobb nyomás talán mindig New Yorkban van, de Porzingisnak ez sem gond" – mondta róla a magyar kosaras.

Berúgta az ajtót

Hamar NBA-játékosmegfigyelők radarjára került, az Orlando Magic és az Oklahoma City Thunder is érdeklődött iránta. Bár a 2014-es draftra bejelentkezett, de vissza is lépett, az ügynöke azt mondta, még egy évet erősödnie kell, hogy kész legyen az NBA-re. Ez is igaz volt, de a döntésben az is közrejátszott, hogy a lett játékos nem besomfordálni akart az NBA ajtaján, hanem inkább azt berúgva akart megérkezni.

Huszonvalahanyadik draftoltként erre kevés esély van. Jól döntött, hogy kivárt egy évet, így a top5-be került, és a Knicks negyedikként draftolta. Már akkor arról beszéltek, hogy ő lehet az új Pau Gasol vagy Dirk Nowitzki. A Knicks-fanok többségét azonban ez a jóslás nem hozta lázba, kifütyülték a lettet a drafton. Aztán csak leshettek, mekkorát tévedtek.

Porzingis a liga legújabb szenzációja lett, szűk öt hónappal draftolása után már az összes Porzingis-mezt eladták, jöhetett az újragyártás. Lettországban is a csúcsra jár az őrület, hiphopszámot írtak róla, Amerikában pedig arról ment egy nem túl komoly vita, hogy akkor most milyen becenevet is kéne aggatni rá, jó lesz-e PorzinGOD vagy inkább a Godzingis.

Ezekre a nevekre persze rá kellett szolgálnia a kosáróriásnak. Ennek csak az egyik része, hogy remek statisztikája van. Ebben az évtizedben ő a harmadik játékos, aki első három meccsén legalább 70 pontot és 50 lepattanót jegyzett. December 2-áig kilenc dupla-duplát csinált.

Az újoncok között ezzel vezet, de talán fontosabb jelzőszám, hogy az egész mezőnyt tekintve is a hatodik. Már most bőven jobb, mint Nowitzki az első szezonjában, a német pontátlaga 8,2 volt,  Porzingis pedig 13,3-nál jár, és lepattanózásban is nyolc feletti az átlaga. Azért még ő sem tökéletes. Ha igazi erőcsatárt akarnak belőle faragni, 6-12 kiló izmot még rá kellene pakolni a most elég kevésnek tűnő 109 kilójára.

 

A számok sokat mondanak, de a Porzingis-őrület nem működhetne látványos zsákolások, vagy majdnem nyerő dudaszós hárompontosok nélkül. A lett kosarast nagyon ritkán lehet zavarba hozni, bárkit képes eltakarítani, ha az útjában áll a gyűrűhöz. Eddig a Charlotte Hornets ellen bizonyította leginkább, miért áll előtte nagy jövő, amellett, hogy 29 pontos karriercsúcsot hozott össze, még 11 lepattanót is szedett.

December elején a Dallas Mavericks ellen is nagyot játszott, itt éppen az előképének tartott Nowitzkivel vívott párharcot,  amit meg is nyert. A lett 28 pontot, a német 25 pontot szerzett.

Amikor én húszéves voltam, gyakorlatilag halálra rémültem kint a pályán, ő pedig már most szinte dupla-duplát átlagol, sokkal jobb, mint én ennyi idősen"

  – nyilatkozta ezután Nowitzki.

Sok NBA-edző mondta már el, csak Porzingisen múlik, mekkora sztár lesz, az adottságai megvannak hozzá, hogy olyan magasra törjön, ahol még európai kosaras nem járt. Csak nehogy ő is arra a sorsra jusson, mint a szintén a Knicks újoncaként berobbant Jeremy Lin.

Három éve minden róla szólt, azóta meg szépen visszasüllyedt a középszerűségbe.