Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Kevin Garnett visszavonult

2016.09.24. 15:43

Huszonegy szezonnal a háta mögött bejelentette visszavonulását Kevin Garnett, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) sztárja.

Garnettet 1995-ben, egyből a gimnáziumból a draft ötödik helyén választotta ki a Minnesota Timberwolves, ahol egészen 2007-ig szerepelt. A csapattal a legjobb eredményét 2004-ben érte el, akkor az alapszakaszban a Nyugati főcsoport élén végzett az együttes, a rájátszásban azonban a főcsoport-döntőben kikapott a Los Angeles Lakerstől. Garnettet ebben az idényben a liga legértékesebb játékosának (MVP) választották.

2007-ben egy hatalmas csereüzlet keretében a Boston Celticshez került, ahol Paul Pierce-szel és Ray Allennel fantasztikus triót alkottak, s már rögtön az első szezonjukban bajnoki címhez segítették a klubot. Ebben az idényben Garnettet választották a liga legjobb védőjátékosának, ezzel David Robinson, Michael Jordan, Hakeem Olajuwon mellett a negyedik olyan kosaras lett, aki az MVP cím mellett ezt az elismerést is begyűjtötte.

Bostonban egészen 2013-ig szerepelt, majd két évig a Brooklyn Netsben játszott, utolsó szezonjára pedig visszatért Minnesotába.

Garnettet az All Star-válogatottba 15 alkalommal választották be. Érdekesség, hogy pályafutása során közel 336 millió dollárt keresett, ami a legtöbb a liga történetében.

Karrierjét 26 071 ponttal, 14 662 lepattanóval és 5445 gólpasszal zárta. Csak a legendás Kareem Abdul-Jabbar és Karl Malone büszkélkedhet azzal, hogy legalább 25 ezer pontot, 10 ezer lepattanót és 5 ezer gólpasszt gyűjtöttek pályafutásuk során.

Michael Jordan mellett csak Garnett mondhatja el magáról az NBA-ben, hogy pontszerzésben, lepattanózásban és gólpasszok tekintetében is vezeti egykori klubja (Minnesota Timberwolves) örökranglistáját.