István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Nincs hülyébb ötlet, mint Magic Johnsonra bízni a Lakers megmentését

2017.02.22. 09:38

Kedden nagy változások történtek a Los Angeles Lakers vezetőségében: a csapat kinevezte sportigazgatónak a klub korábbi legendás játékosát, Magic Johnsont, általános igazgatót csinált Kobe Bryant ügynökéből, Rob Pelinkából (Mitch Kupchakot váltja a poszton), illetve a tulajdonos Jeanie Buss megvonta testvérét, a társtulajdonos Jim Buss döntéshozatali jogkörét.

Első hallásra úgy tűnik, a Lakers nagyágyúkkal szeretné megmenteni a Kobe Bryant visszavonulása után mélypontra süllyedt csapatot (sorban három szezonban maradtak le a rájátszásról, ami negatív rekord náluk). Csakhogy attól, hogy Magic öt bajnoki címet nyert a Lakersszel, még nem lesz jó döntéshozó, ami a Twitter-oldalát gyorsan átpörgetve hamar ki is derül.

Persze nyilván kicsit másképp viselkedik majd Magic innentől kezdve, hogy a szavának tényleg súlya is lesz, de nem túl biztató képet fest, hogy például tavaly májusban fél nap alatt az NBA összes szupersztárját a Lakersbe próbálta csábítani, vagy hogy 2011-ben teljesen lázba jött attól, hogy Jimmer Fredette 73 pontot dobott Kínában. (Fredette 5 szezonon át próbált megragadni az NBA-ben, egyikben sem volt 10 pont fölötti átlaga, azóta újra Kínában dobál...) Magic amúgy is elég gyakran lett szerelmes olyan játékosokba, akikből aztán óriási bukás lett.

De ha csak egyet emelhetünk ki a majdnem 9000 tweetje közül, az lenne, amelyikben sziklaszilárd logikáját villantotta meg még a 2014-es rájátszás előtt, rámutatva, hogy a San Antonio és a Miami akkor nem lesz bajnok, ha nem jut be a döntőbe. (Tudjuk persze, mire gondolt, de azt nem így kellett volna mondania, és legalább azt is eltalálta, hogy kik játsszák abban az évben a döntőt.)

Magic a kinevezése után azt ígérte egyébként, hogy kockázatot fog vállalni, hogy jobbá tegye a csapatot. A bejelentés után nem sokkal csinált is egy csereügyletet a Lakers (azt nem tudni, hogy ebben mennyire volt benne Magic), a csapat első számú cseréjét, egyben idei legeredményesebb játékosát, Lou Williamset adták oda a Houston Rocketsnak egy draftválasztásért és Corey Brewerért.

Ettől persze még lehet, hogy a megfelelő tanácsadókkal magát körülbástyázva remek igazgató lesz Magicből, amihez drukkolunk is. De még ha nem is jön össze neki majd ez, akkor sem változik a tény, hogy minden idők egyik legjobb kosárlabdázója marad, aki ráadásul karrierje után az üzleti életben is elég jól megállta a helyét.