Ismeretlen, 24 éves szerb lett az NBA leggazdagabb újonca

2017.06.29. 19:24

Általánosan bevett szokás az NBA-ben, hogy azokat a tehetségeket, akiket még nem látnak elég felkészültnek az amerikai ligára, draftolják ugyan, de évekre Európában hagyják fejlődni. Így tettek a horvát Ante Žižićcsel (Boston Celtics), a török Furkan Korkmazzal (Philadelphia 76ers), Guerschon Yabuselével (Boston Celtics), de így kapott plusz időt a 76ershez már csatlakozott Dario Šarić, így maradt Spanyolországban Hanga Ádám is, aki idén nyáron már lehet, hogy tényleg csatlakozik a San Antonio Spurshöz, és így maradt a Rióban olimpiai, és a 2014-es spanyolországi vb-n bronzérmes, a Fenerbahcéval frissen Euroliga-győztes szerb, Bogdan Bogdanović is.

Egészen mostanáig, a 24 éves Bogdanović ugyanis megegyezett a Sacramento Kingsszel, és a 2014-es draft után (a 27. választással vitték el) végre csatlakozik az NBA-hez, méghozzá a valaha volt legmagasabb fizetésért újoncként.

Bogdanović ugyanis 3 évre 36 millió dollárt kap, rögtön az első évben majdnem 11,5-et.

A szerb persze helyzeti előnyben van, hivatalosan számít csak újoncnak majd, egyébként úgy kötött szerződést, mintha szabadon igazolható játékos lenne, ezért tud rekordot dönteni – az idei 1/1-es választással elvitt Markelle Fultz például maximum 26,6 milliót tudna kihozni egy négyéves szerződésből.

A rekordszerződésben kisebb mértékben lehet szerepe annak, hogy a Kings általános igazgatója a korábbi szerb NBA-sztár Vlade Divac, és nagyobb annak, hogy 2013 óta folyamatosan javult Bogdanović teljesítménye az Euroligában, a legutóbbi szezont például 50 százalékos pontossággal zárta mezőnyből, 43 százalékkal dobta a triplákat, 85,5 százalékkal a büntetőket, illetve 3,8 lepattanója, 3,6 asszisztja és 14,6 pontja volt átlagban meccsenként – szinte minden karrierje legjobbját jelenti a sorozatban.

Ezek a mutatók persze nehezen válthatók át NBA-s számra, így a rekordmagas fizetéssel együtt elég nagy kockázatot vállalt a Kings, az viszont biztos, hogy a 88 kilós, 197 centis és 213 karfesztávolságú bedobó pont ideális méretű a posztján a mai NBA-t nézve.

Egyből valószínűleg nem lesz kezdő, a téli csere során megszerzett Buddy Hieldtől viszont sokat tanulhat majd, és fontos eleme lehet a Hield, a most draftolt De'Aaron Fox, illetve Tyreke Evans és Skal Labissière köré újjáépítő Kingsnek.

via Deadspin