Bernát, Felícia
EUR 384,23 Ft
USD 363,76 Ft
7 °C
31 °C

Nem a Golden State Warriors minden idők legjobb csapata

GettyImages-73175326
2017.09.23. 07:49
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) és az NBA együttműködési megállapodásának köszönhetően nálunk is elindítják a Jr. NBA Hungary League nevű bajnokságot. Ezért Magyarországra látogatott Bruce Bowen, háromszoros NBA-bajnok, akit a liga egyik legmocskosabb védekező játékosaként tartanak máig számon. Volt szerencsénk pár szót váltani Bowennel az új állásáról, az NBA mai helyzetéről és kicsi Hanga Ádámról is.

Amikor megérkeztem az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolába (jó nagy késéssel, mert sikerült fél órára bezárni magam a lakásba), egy rakás vidáman labdázgató gyerek között láttam egy jó magas, teli szájjal vigyorgó csávót, aki leginkább egy boldog testnevelőtanárnak tűnt, nem pedig az NBA egykoron rettegett védőjének.

Szinte hihetetlen volt összehasonlítani ezt az embert, azzal a játékossal, aki a pályája csúcsán olyanokkal került a hírekbe, hogy fejen rúgta Wally Szczerbiaket a pályán, megtaposta Chris Paul, Vince Carternek meg legalább ötször próbálta meg kitörni a bokáját.

Azonban hiba lenne Bowen pályáját mindössze annyival letudni, hogy egy végtelenül piszkos játékos volt, hiszen akkor valószínűleg az NBA sem kérte volna fel, hogy megszerettesse a gyerekekkel a kosárlabdát. Bowen rendkívül sanyarú körülmények között nőtt fel, anyja crackfüggő volt, apja alkoholista, és ma már teljesen megszakította a kapcsolatot a családjával. Az NBA-be sem volt egyenes az útja, az 1993-as drafton senkinek sem kellett, így jobb híján Franciaországba szerződött, majd oda-vissza ingázott Amerika és Európa között. 1997-ben, 26 évesen sikerült aztán nagy nehezen beverekednie magát egy NBA-csapatba, név szerint a Miami Heatbe. Innentől nem volt megállás Bowennek, 2001-ben a San Antonio Spursbe került, ahol a liga egyik legjobb védőjévé vált, és nem mellesleg nyert három bajnoki címet is, hogy aztán a visszavonulása után még a 12-es mezét is visszavonultassák a csapatnál.

Gratulálok az új munkájához! Chris Paul nélkül idén milyen esélyei lesznek a Clippersnek?

Kifejezetten nehéz egy olyan irányító nélkül folytatni, mint Chris Paul. Ő volt Doc Rivers jobbkeze a pályán, és most a helyét Patrick Beverley személyében egy olyan ember veszi át, aki más irányítók levédekezésben erős igazán. Beverley egy igazán harcos, szívós, keményen dolgozó csávó, akinek a tengerentúlról kellett betörnie az NBA-be.

Paul hiányában ki lesz a csapat kulcsfigurája?

Blake Griffin, teljesen egyértelmű. Csak rajta múlik, hogy mennyire lesz képes az első számú játékosnak előlépni, és ha kell, akkor másoknak előnyt teremteni támadásnál. Szerintem készen áll erre a kihívásra, de még meg kell nézni, hogy mennyi idő kell neki az új szerepkörének megszokásához. Azért volt idő, amikor Griffin játéka Paultól függött, és ő ehhez szokott hozzá, de most már csak rajta múlik, hogy milyen lesz idén a Clippers játéka.

A bajnokság egy ideje átállt a kifejezetten gyors, hárompontosokra épülő játékra. Ennek köszönhetően valamivel könnyebb európai játékosoknak bekerülni az NBA-be?

Szerintem nem feltétlenül. Minden attól függ, hogy mennyire tehetséges az ember. Az európaiak nagyon jók a labda nélküli mozgásban, de a mai játékban az a legfontosabb, hogy jól tudjál dobni. Nem mindenhol van olyan kellemes helyzet, mint a Warriorsnál, ahol hárman is vannak egyszerre a pályán, akik bármikor bedobják a hárompontost. Kevin Durant, Klay Thompson, Steph Curry egy olyan hármast alkot, amihez fogható sehol sincs. Viszont vegyük például a Milwaukee-t. Ott ki a hárompontosdobó?

Senki.

Látja, nekik egészen máshogy kell játszani. Ez az igazán szép a játékban, hogy ha nincsenek ilyen típusú játékosaid, akkor nem tudod erőltetni az állandó hárompontozást.

Egykoron a liga legjobb védekező játékosának számított. Biztosan megvan a saját elmélete arra, hogyan lehet megállítani ezt a Warriorst.

Nem olyan nehéz ez, mint ahogy azt sokan próbálják beállítani. Ha LeBron James nem kezd el hármasokat dobálni bőven a támadóidő lejárta előtt, akkor a Cleveland simán behúzhatott volna meccseket. Sokkal fontosabb, hogy ki tud a leghosszabb ideig koncentrálni a szerintük nyerő taktikára, és azt megfelelően alkalmazni. Ha a Warriors ellen játszol, akkor nem elég a lehető legkeményebben edzened, mentálisan is a topon kell lenned. Mégis csak a Golden State Warriors ma az NBA legjobb csapata.

Ki lehet mondani, hogy ez a Warriors minden idők legjobbja?

Nem, nem gondolnám azt, hogy soha nem voltak náluk jobbak. Jelenleg tényleg ők a legjobbak, de pont az a játék lényege, hogy mindenki szeretné a legjobbat legyőzni, és minden csak azon múlik, hogy erre mennyire felkészültek a többiek.

Eltudja magát képzelni a mai rohanós, atletikus, messziről dobálós NBA-ben?

A nyugati csapatok játéka azért mindig is kicsit ilyen volt, miközben a keleti csapatok jellemzően rakkolós, küzdős, kemény hozzáállást preferálták. Ez most sem változott sokat, nyugaton óriási káosz lesz, és bizony lesznek olyan nagy csapatok, akik a végén nagyot koppanhatnak. Egy valami nagyon fontos, amikor a mai újszerű rendszerről beszélünk. Ezek a világ legjobb sportolói, akik képesek bármilyen körülményhez alkalmazkodni. Nézd meg, amióta szabálytalan lett a handchecking, a védőjátékosok megtanulták, hogy nem fogdossuk az ellenfelet kétkézzel. Alkalmazkodnak az új rendszerhez.

Emlékszik élete legelső NBA-meccsére?

Hogyne! Az elején azt mondták nekem, hogy biztosan nem fogok játszani, mert Pat Riley nem az a fajta edző, aki minden játékosnak ad pár percet a pályán. Végül mégis kaptam egy percet a végén a Houston ellen, és ezidő alatt még egy blokk is belefért tőlem. A meccs után odamentem Charles Barkleyhoz elmondani neki, hogy olvastam a könyvét, amikor Franciaországban játszottam, és ő megköszönte nekem, amit sosem fogok elfelejteni.

Nemrég megjelent egy nagyon érdekes cikk arról, hogy lehet érdemes az NBA-csapatoknak is az európai fociakadémiák mintájára saját utánpótlásképzést indítaniak. Mennyire tartja jó ötletnek egy ilyen rendszer bevezetését?

Ez lehet, hogy működik a foci esetében, de a kosárlabdában sokkal nehezebb meghonosítani. Teljesen új infrastruktúrát kéne felépíteni, és ez sem lenne elég ahhoz, hogy mondjuk a Barcelona akadémiájához hasonló rendszer alakulhasson ki, hiszen az már évtizedek óta létezik és működik. Ha ezt az NBA-ben bevezetnék, akkor elvenné a szórakozást a játékból, hiszen gyerekek millió edzenek kitartóan kizárólag azért, hogy egyszer majd draftolja őket egy NBA-csapat.

Miért engedte meg annak idején LaMarcus Aldridge-nak, hogy hordhassa a San Antonio Spursnél visszavonultatott 12-es mezét?

Azt szeretném, hogy LaMarcus sikereket érjen el és büszkeséget hozzon a városnak. Azzal, hogy megengedtem neki, hogy a kedvenc mezszámát hordhassa, egy gonddal kevesebbel kell foglalkoznia a pályán. És egyébként is, a mai játék már nem rólam szól, nem vagyok ott a pályán. Ha azt mondtam volna, hogy nem veheti fel a mezszámomat, akkor szerintem mindenki hülyének nézett volna.

Mennyire ismeri az eredetileg a Spurs által leszerződtetett Hanga Ádámot?

Abszolút képben vagyok a pályájával. Kifejezetten szépen fejlődik, figyeltem a mostani Európa-bajnokságon is, és most már a Barcelonában játszik, ami meg ugye Európa egyik legjobb klubja, nem csak a fociban. Remélem mindenki támogatja abban, hogy a töretlenül fejlődjön tovább.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás