Kikapott Litvániában, gyakorlatilag búcsút inthet a vb-nek a kosárválogatott

DEBRE20220903040
2023.02.23. 20:34
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 89–64-re kikapott Litvániában csütörtökön a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel jelentősen csökkentek az esélyei a vb-szereplésre.

A litvánok már biztos világbajnoki résztvevőként léptek pályára a Svyturio Arenában, míg Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak a tudatában érkezett Klaipedába, hogy ott is és vasárnap Szombathelyen a bosnyákok ellen is győznie kell a vb-ért. Ugyanakkor figyelnie kellett később, 20 órától a Bosznia-Hercegovina–Montenegró-meccset is, mivel utóbbi csapat tuzlai győzelme a magyar vb-álmok végét jelentette. A K csoportból Litvánia mellett Franciaország is biztosan ott lesz a világbajnokságon, a sereghajtó csehek már kiestek, s a közbülső három együttes versengett az utolsó továbbjutó pozícióért.

A magyar és a litván gárda tavaly kétszer is összecsapott, augusztusban Szombathelyen 88–78-ra, aztán szeptemberben az Európa-bajnokság kölni csoportküzdelmeiben 87–64-re nyert az ellenfél. Ezekhez a meccsekhez képest jelentősen átalakult mindkét keret, mivel a baltiak nem számíthattak többek között az NBA-s Jonas Valanciunasra és Domantas Sabonisra, a magyaroknál pedig szintén klubkötelezettségei miatt hiányzott Hanga Ádám, Allen Rosco és Filipovity Márkó sérült, Vojvoda Dávid jogi és anyagi vitába keveredett korábbi ügynökével, ezért a nemzetközi szövetség felfüggesztette a játékjogát, Perl Zoltán pedig lebetegedett.

A csütörtöki csata első magyar kosarára három és fél percet kellett várni, de a honosított Hopkins Mikael triplája a vezetést jelentette, mivel a hazaiak addig csak egy duplát szereztek. Benke Szilárd bedobta a vendégek negyedik hárompontosát, a második negyed 14–16-ról indult. A litvánok 20–18-nál vezettek ismét, majd hét ponttal elhúztak, és noha a magyarok derekasan küzdöttek, a nagyszünetben 40–31 volt az állás.

Fordulás után gyakorlatilag eldőlt a meccs, a Kazys Maksvytis együttese szórta a triplákat, remekül lepattanózott, és a 30. percben már 63–45 állt az eredményjelzőn. A hátralévő időben már nem történt meglepetés, a litvánok magabiztosan nyertek, a magyarok vb-reményei pedig a bosnyák–montenegrói meccstől függenek: vendégsiker esetén az Ivkovics-legénység lemarad az augusztus 25-étől szeptember 10-éig tartó vb-ről, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

Vb-selejtező
K csoport, 5. forduló:

Litvánia-Magyarország 89–64 (1416, 2615, 2314, 2619)
A magyar pontszerzők: Hopkins 17, Somogyi 13, Benke 11, Eilingsfeld 6, Pongó 6, Keller 5, Váradi 2, Mócsán 2, Golomán 2

(Borítókép: Benke Szilárd 2022. szeptember 3-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)