Vereséget szenvedtek női kosarasaink, távolabb került az olimpiai álom

2024.02.08. 20:44
A magyar női kosárlabda-válogatott vereséggel kezdte meg a hazai rendezésű olimpiai selejtezőt a soproni Novomatic Arénában, ugyanis 67–55-re kikapott Kanadától, ezzel pedig eggyel távolabb került az olimpiai álom.

A magyar alakulat először az 1980-as moszkvai olimpián képviseltette magát, amelyet a negyedik helyen fejezett be. Majd négy évvel később ismét kijutott, az indulást azonban nem vállalta a szövetség, azóta pedig egyszer sem kvalifikálta magát a női csapat, a férfiaknak pedig ugyanez 16 évvel korábban, 1964-ben sikerült utoljára.

Ha sikerül a mostani kvalifikáció, a női csapat 44 év után képviseltetheti magát ismét az olimpián.

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint annak ellenére is nehéz a dolgunk, hogy tavaly nyáron negyedik helyet értünk el az Európa-bajnokságon, ugyanis mindhárom alakulat (Kanada, Japán, Spanyolország) is előttünk van a világranglistán. Fontosnak tartja, hogy kis lépésekben haladjunk és mindig csak a következő feladatra koncentráljunk: jelen esetben a vb-elődöntős, Kanadára, majd pénteken az olimpiai ezüstérmes japánokra, végül pedig az Eb-döntős spanyolokra vasárnap.

Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség is kiemelte: „bármelyik csapat a csoport élén végezhet, mert sok szoros meccs van kilátásban”, tehátaz egyik kiegyenlítettebb a négyes számú, mieinket érintő csoport.

A selejtezőtornán 16 nemzet vesz részt, négy négycsapatos csoportban, mindegyikből három csapat kvalifikálja magát Párizsba, annyi kitétellel, hogy az antwerpeni és a kínai selejtezőből is csak két együttes harcolhatja ki a helyét, a címvédő Egyesült Államok és a házigazda Franciaország ugyanis ezekből a kvartettekből automatikusan kijutott az olimpiára. 

Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak a csoport harmadik helye is elég a párizsi repülőjegyhez.

A magyar és a kanadai nemzet még nem nézett szembe egymással, így mindenképp történelminek tekinthető a csütörtöki találkozó.

A találkozó első pontjait a vendégcsapat szerezte, de Kiss Virág büntetőivel gyorsan szépített a fehérmezes magyar csapat (2–4). A mieink azonban nem találták a ritmust, így Kanada gyakorlatilag kedve szerint dobhatta a kosarat: az előnye az első negyed közepére már hétpontos volt. Sőt a hajrára ez tovább duzzadt, így Székely Norbert ki is kérte idejét (5–15). Jött is a magyar szépítő találat, de az utolsó percek sem nekünk kedveztek, ami mezőnykísérletből elért 21 százalékos hatékonyságnál nem is meglepő (11–25).

A második negyedre már sokkal koncentráltabban jöttek ki Juhász Dorkáék, a feljavuló védekezésnek és a pontos befejezéseknek köszönhetően ötpontra zárkóztak, ami a közönség hangját is meghozta (22–27).  Azonban a magyar eladott labdák száma nem csökkent, amiből a kanadaiak rendre profitáltak és nagyobb előnyre tettek szert a félidőre (30–41).

A magyar válogatott erejéből villanásokra és a tisztes helytállásra futotta Kanada ellen
A magyar válogatott erejéből villanásokra és a tisztes helytállásra futotta Kanada ellen
Fotó: Árvay Károly/Nemzeti Sport

A magyar válogatott megrázta magát, legfőképpen Juhász Dorkának köszönhetően öt perc alatt ötre csökkentette hátrányát (37–42), de ahogy az egész mérkőzésen, megint az ellenfél tudott megújulni és válasz nélkül tíz pontot dobott, az utolsó negyedet pedig már 16 pontos hátránnyal kezdte meg válogatottunk. Az utolsó percek sem hozták meg a fordulatot, sőt még jobban nyílt az olló és már csak a vereség mértéke volt kérdés. A vendégek már 21-gyel is vezettek (44–65), ehhez képest végül „csak” 12-vel kaptunk ki (55–67).

Előzetesen a spanyolokat tartották a legesélyesebbnek a négy alakulat közül, ám a selejtező nyitómeccsén azonnal meglepetés született, ugyanis Japán végig vezetve 86–75-re megverte a kontinenstorna döntőseit.

Női kosárlabda, olimpiai selejtező, első forduló:

február 8., csütörtök:

  • Japán–Spanyolország 86–75
  • Magyarország–Kanada 55–67

a soproni torna további programja:

február 9., péntek:

  • Kanada–Spanyolország 15.30
  • Magyarország–Japán 18.00

február 11., vasárnap:

  • Kanada–Japán 15.00
  • Magyarország–Spanyolország 17.30