Hat-nyolc hét kihagyás helyett több mint ezer nap után tért vissza sérülésből az NBA egyik legnagyobb ígérete

2024.10.17. 18:04
Két és fél év kihagyás után visszatért az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő Chicago Bulls játékosa, Lonzo Ball. Az irányító legutóbb 2022 januárjában lépett pályára, mielőtt súlyos térdsérülést szenvedett. A Minnesota Timberwolves elleni felkészülési mérkőzésen 15 perc alatt tíz pontot dobott az amerikai kosaras.

Nem sokan hitték volna egy évvel ezelőtt, hogy a 2017-es játékosbörze második helyén kiválasztott Lonzo Ball valaha még pályára tud lépni az NBA-ben.

A 2022. január 14-én súlyos térdsérülést szenvedett játékos eredetileg csak hat-nyolc hét kihagyásra szorult volna, azonban az állapota mégsem akart javulni, sőt romlani kezdett. A hosszú rehabilitáció során csak elvétve lehetett kedvező fejleményeket hallani, tavaly nyáron pedig még a futás és ugrás is nehezére esett, anélkül hogy ne okozott volna fájdalmat.

Végül egy porcátültetés, több artroszkópos térdműtét és 1006 napnyi kihagyás után visszatért a Minnesota Timberwolves elleni felkészülési mérkőzésen. A két és fél éves kényszerpihenő ellenére nem teketóriázott a Chicago Bulls irányítója, már rögtön az első dobását értékesíteni tudta.

Az amerikai kosaras 15 percet kapott a meccsen, ezalatt tíz pontot dobott 60 százalékos hatékonysággal, a Minnesota elleni találkozót 125–123-ra nyerte meg a Chicago.

Edzője, Billy Donovan nagyon jó véleménnyel volt róla: „Lonzo remekül játszott. Sok olyan dolog van a játékában, amihez nem kell a térdét vagy a testét használnia, hanem elég az agyára hagyatkoznia. Elégedett vagyok vele, nagyon, nagyon jól mozgott.”

A 26 éves játékos is boldogan nyilatkozott a médiának: 

Ez már szinte egy másik test, mint amikor lesérültem, de még mindig hiszem, hogy produktív és hasznos tudok lenni a csapatom számára.

Azt is hozzátette: „Sohasem fogom elfelejteni amikor becseréltek, leírhatatlan érzés volt a többiekkel együtt ismét a pályán lenni.”

Nem ez az NBA előszezonjának egyetlen nagy médiavisszhangot kiváltó története. Lebron James saját fiával együtt kezdte meg a Los Angeles Lakersnél a 2024–2025-ös szezonra való felkészülést, Bronny James teljesítménye azonban eddig mindenki számára nagy csalódás

(Ajánlókép: Michael Reaves, Getty Images)