Aranyat vár az ország a birkózóktól

2013.09.16. 09:14
Mindhárom szakág vezetője jó szereplést, érmeket vár versenyzőitől a hétfőn kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságon. Hegedüs Csaba, a magyar szövetség elnöke a kiemelkedő hazai szereplést evidenciának nevezte. A 2005-ös budapesti vb-n elért hét dobogós hellyel most is elégedett lenne a szakmai vezetés, de a szövetség és a szakvezetők is nagyon remélik, hogy ezúttal sikerül a Papp László Sportarénában magyar vb-győztest ünnepelni.

A három edző közül a kötöttfogásúakat irányító Struhács György van a legkedvezőbb helyzetben, hét versenyzője közül ugyanis legalább három-négynek van reális esélye arra, hogy dobogós legyen. Sőt, az olimpiai ezüstérmes, idei Európa-bajnok Lőrincz Tamás egyértelmű favoritnak számít a 66 kilósok között.

„Nem a kötelező optimizmus mondatja velem, őszintén úgy látom, Tamás nagyon jó, kiváló állapotban van, ugyanezt állíthatom testvéréről, Viktorról (84 kg), illetve a 2009-es vb-győztes Kiss Balázsról (96 kg) is" - mondta Struhács, hozzátéve, hogy az új szabályok szerinti kétszer háromperces mérkőzésidő, illetve a támadó harcmodor támogatása mindannyiuknak kedvez.

A magyar csapat és a program

Férfiak:

– kötöttfogás: Módos Péter (55 kg), Kozák István (60), Lőrincz Tamás (66), Korpási Bálint (74), Lőrincz Viktor (84), Kiss Balázs (96), Deák Bárdos Mihály (120)

– szabadofogás: Kardos Róbert (55 kg), Molnár József (60), Wöller Gergő (66), Hatos Gábor (74), Veréb István (84), Szmik Attila (96), Ligeti Dániel (120)

– nők: Dénes Mercédesz (48 kg), Kőrösi Kitti (51), Barka Emese (55), Sastin Marianna (59), Sándor Klaudia (63), Godó Kitti (67), Németh Zsanett (72)

A vb programja:

09. 16., hétfő: szabadfogás 55 kg (Kardos), 66 (Wöller), 96 (Szmik), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00.

09. 17., kedd: szabadfogás 60 kg (Molnár), 84 (Veréb), 120 (Ligeti), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00

09. 18., szerda: szabadfogás 74 kg (Hatos), nők 48 (Dénes), 51 (Kőrösi), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00

09. 19., csütörtök: nők 55 kg (Barka), 59 (Sastin), 63 (Sándor), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00

09. 20., péntek: nők 67 kg (Godó), 72 (Németh), kötöttfogás 55 (Módos), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00

09. 21., szombat: kötöttfogás 60 kg (Kozák), 84 (Lőrincz V.), 96 (Kiss), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00

09. 22., vasárnap: kötöttfogás 66 kg (Lőrincz T.), 74 (Korpási), 120 (Deák Bárdos), selejtezők, elődöntők, vigaszág 13.00, bronzmérkőzések, döntők 19.00

A szakember szerint a szabályváltozásnak a csapat legidősebb tagja, a 38 éves Deák Bárdos Mihály (120 kg) is a nyertese, akinél ugyan vannak jobbak súlycsoportjában, mégis - ahogy ezt a nyári, nagyon erős lengyelországi nemzetközi versenyen szerzett harmadik helyével is bizonyította - messzire juthat.

Az elsősorban a lenti birkózásban, a parterhelyzetekben erős, olimpiai harmadik Módos Pétert (55 kg), illetve Kozák Istvánt (60 kg) érintette legrosszabbul a változás, Struhács szerint kell még egy kis idő, mire otthonosan mozognak majd a szőnyegen. Ám kiváló hozzáállásával, a hazai közönség támogatásával, valamint kedvező sorsolással Módostól sem elképzelhetetlen a dobogó.

„Tényleg sokan esélyesek, ugyanakkor sok minden történhet, az elmúlt időszakban a vb-ken sosem jött ki a lépés, ezért azt mondom, hogy egy arany és két érem megszerzésével elégedett lennék" - összegzett Struhács.

A szabadfogásúaknál több fiatal is van a csapatban, akiktől még nem várhat sokat Gulyás István, éppen ezért a világversenyeken már bizonyított Hatos Gábortól (74 kg), Ligeti Dánieltől (120 kg) és Wöller Gergőtől (66 kg) számít jó szereplésre, és reméli, hogy végre Veréb István is nagyot alakít.

„Egy éremben egyértelműen bízom, kettővel pedig nagyon elégedett lennék" - jelentette ki a szakember. „A felkészülésünk jól sikerült, a kontrollmeccseken is nagyon jól birkóztak a fiúk, már várjuk a rajtot."

A fogásnem húzóembere Hatos, aki olimpiai bronzérme után az idei Eb-n - pályafutása során először - döntőt birkózhatott, ami óriási lökést adott neki, így ő és Gulyás István is azt reméli, a 74 kg budapesti fináléjában is ott lesz.

A szakvezető szerint a tavalyi Eb-n második Ligeti szintén jó formában várja keddi versenynapját, ő azonban kevesebb éles meccset birkózott az elmúlt időszakban, mert kisebb sérülések is hátráltatták.

Három magyar kezd hétfőn

Az 55 kg-ban Kardos Róbert litván, a 66 kg-os Wöller Gergő venezuelai, míg a 96 kg-ban Szmik Attila japán ellenféllel kezd hétfőn. Kardos a legjobb 16 közé jutásért lép először szőnyegre az idei Európa-bajnokságon 60 kilóban indult Jurcys Sarunas ellen. A háromszoros Eb-bronzérmes Wöller szintén a 32 között kezd, ha legyőzi Morenzo Roberttyt, a nyolcaddöntőben mongol vagy ukrán ellenfél vár rá. Szmik, a Csepel-Dunaharaszti versenyzője ugyancsak a nyolcaddöntőért birkózik először, az idei Ázsia-bajnokság tizedik helyezettje, Jamagucsi Takesi ellen. A vb első versenynapja 13.00 órakor kezdődik.

„Az új szabályokban nálunk még van egy-két kérdés, amire választ várunk, hogy a bírók egyes szituációkért mennyi pontot adnak" - mondta a Gulyás. A legfontosabb, hogy a mostantól már két pontot érő földrevitel után a lábról visszatámadást miként értékelik, mert nyáron volt olyan verseny, amelyen egy, és volt, a melyen kettő pontot ért. „Ez nekünk nagyon nem mindegy, mert ez Hatos egyik kedvenc akciója, márpedig ha csak egy pontot adnak majd rá, akkor hátrányban lesz."

„Kettő, egy vagy nulla" - foglalta össze röviden a női szakág lehetséges éremszerzési forgatókönyveit Wöller Ákos vezetőedző. „Sastin Mariannában és Barka Emesében van benne a dobogós helyezés."

A fiatal tréner feleségével, a kétszeres világbajnoki második Sastinnal kapcsolatban elmondta, az, hogy a 63 kg-ból visszatért az 59 kg-ba, kézenfekvő lépés volt, mert „ez az ő súlycsoportja, ebbe való". Az idei Eb-t sérülés miatt kihagyó Sastin Wöller szerint jó formában van, csakúgy, mint az idei Eb-n harmadik Barka. A csapat többi tagjától pedig azt várja, hogy kibirkózzák magukból, amit tudnak.

Az Európa-bajnok Lőrincz Tamás egyértelműen a hazai válogatott legnagyobb favoritja. A vb utolsó napján, jövő vasárnap szőnyegre lépő ceglédi sportoló már a márciusi Európa-bajnokságon is nagyon örült a megváltozott bírói felfogásnak, amely segítette a támadószellemű birkózást, az azóta bevezetett új szabályok pedig kifejezetten tetszenek neki.

„Nekem ez nagyon jól jött, úgy látom, hogy a meccsek sokkal élvezetesebbek mint korábban. Óriási iramot kell menni, éppen ezért egy-egy versenyző szinte összeesik a fáradtságtól a meccs végére" - mondta Lőrincz a kétszer három perces szakaszokból álló mérkőzésekről, melyek során a pontok összeadódnak.

A mérkőzésvezetők feladata, hogy büntessék a passzivitást, így viszonylag gyorsan jönnek az intések, és a leléptetések sem ritkák. Változott némileg a pontozás is, a levitelért egy helyett már két pontot osztanak, s hét szerzett pont után véget ér a csata.

A FILA elnöke szerint látványosabb lesz a birkózás

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke szerint az új szabályok, melyek a budapesti világbajnokságon debütálnak felnőtt világversenyen, látványosabbá teszik a birkózást, és a támadó stílusú versenyzőknek kedveznek. A FILA szerb vezetője elmondta, hogy szavait az eddigi tapasztalatok támasztják alá. A nyári versenyeken a korábbiakhoz képest 71 százalékkal nőtt a technikai pontok száma, a sérülések száma viszont nem emelkedett.
Lalovics beszélt a sportág olimpiai műsoron maradásáért folytatott sikeres küzdelemről is: a FILA-nak éppen az olimpiáért kellett vállalnia, hogy a férfi súlycsoportok számát hétről hatra csökkenti a női birkózás egyenjogúságának érdekében. Hozzátette, bár a NOB garantálta a sportág helyét a 2020-as és 2024-es olimpián, a FILA célja, hogy a birkózás az olimpia egyik leglátványosabb küzdősportja legyen, és 2024 után is műsoron maradjon.

„Nagyon gyorsan le lehet zárni egy meccset, ami külön motiváció. A versenyző korábban, ha az első menetben három pontért dobott, visszavett, mert akkor is jött a következő, ha csinált még egy-két akciót" - magyarázta Lőrincz, aki Eb-győzelme után a nyári versenyeken is sorra nyerte meccseit.

Deák Bárdos Mihály (120 kg) 1997-ben már világbajnoki ezüstérmet szerzett és a 2005-ös budapesti vb-n is második volt: „Úgy érzem, összejöhet a dobogó, mert az új szabályok nekem kedveznek. Engem annak idején birkózni tanítottak, most végre újra lehet birkózni" - nyilatkozta a 38 éves diósgyőri nehézsúlyú, aki még mindig nem gondolkodik a visszavonuláson. „Azt csinálom, amit szeretek, ennél nem kell több. Az biztos, hogy hazai közönség előtt ez lesz az utolsó világbajnokságom, a többit majd meglátjuk."

A szabadfogás első számú esélyese, Hatos Gábor (74 kg) három Európa-bajnoki, egy-egy világbajnoki és olimpiai bronzérem után idén márciusban először döntőbe került egy világversenyen. Az Eb-ezüst után pedig egyértelműen ugyanez a célja Budapesten is.

„Döntőben akarok birkózni, akár a legfényesebb érmet is megszerezhetem" - nyilatkozott magabiztosan a szombathelyi, aki a felkészülést nem úszta meg egy kisebb könyöksérülés nélkül, ám ez nem zavarja, nem lesz akadálya a jó szereplésnek.

Ligeti Dániel (120 kg) két éve robbant be a nemzetközi élmezőnybe, 2011-ben bronz-, tavaly ezüstérmes lett az Eb-n. Az olimpián nem jött ki neki a lépés és az idei Eb-n - többek között hasmenéssel küzdve, legyengülten - elért ötödik helye után is csalódott volt, most pedig óvatosan nyilatkozott.

„Talán még sohasem dolgoztam ennyit, úgy érzem, jó erőben vagyok, de sajnos az utóbbi időben egyszer a vállam reccsent meg, egyszer a bordám, így nem tudtam annyit birkózni, amennyit szerettem volna. Azért szeretnék jól szerepelni itthon és van is rá esélyem" - mondta a szintén szombathelyi birkózó.

A világbajnokság előtti hónapokban a sportág olimpiai jövőjét övező bizonytalanság rányomta a bélyegét a versenyzők és edzők hangulatára. A február óta húzódó kérdés azonban eldőlt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a birkózás a 2020-as és 2024-es nyári játékok műsorán is szerepelhet. Hegedüs Csaba, a szervezőbizottság vezetője, a nemzetközi szövetség vezetőségének tagja szerint a döntés garantálja, hogy a vb igazi ünnepe lesz majd a sportágnak. A vb hétfőn a szabadfogásúak 55, 66 és 96 kg-osok küzdelmeivel kezdődik.

Magyarok a birkózó-világbajnokságon

Magyarország 25 aranyérmet szerzett az eddigi birkózó-világbajnokságokon, a legutóbbi győzelem Kiss Balázsé, aki 2009-ben nyert a kötöttfogásúak 96 kg-os kategóriájában.

A 25-ből 24 aranyérem kötöttfogásban született, az egyetlen szabadfogású Kovács Istváné (1979, 82 kg), míg a női szakágnak még nincsen győzelme. Egyaránt háromszor győzött, ezzel a legsikeresebb vb-résztvevőnek számít Polyák Imre (62/63 kg), Kozma István (plusz 97 kg) és Komáromi Tibor (82 kg), míg duplázni Varga János (57 kg), Tóth István (62 kg) és Farkas Péter (82 kg) tudott.

A magyar birkózók összesen 103 érmet nyertek a vb-ken, a 25 arany mellett, 43 ezüstöt és 35 bronzot.

A legutóbbi, 2005-ös budapesti világbajnokságon hazai aranyérem nem született, a 21 fős csapat négy második és három harmadik hellyel zárt. Az akkori válogatottból Sastin Marianna (59 kg), Godó Kitti (67 kg), a szabadfogású Wöller Gergő (66 kg) és Hatos Gábor (74 kg), illetve a kötöttfogású Deák Bárdos Mihály (kötöttfogás 120 kg) lép majd szőnyegre.