12 órán át dobálják egymást a dzsúdósok

2013.10.28. 16:16

Reggeltől estig tartó cselgáncsedzésre kerül sor a Honvéd csarnokában a Dzsúdó Világnapján, melyen a szövetség (MJSZ) kitüntetésekkel jutalmazta a sportág támogatóit.

Tóth László MJSZ-elnök a Magyar Judóért kitüntetés arany fokozatával díjazta a májusi, budapesti Európa-bajnokságon kiemelkedő támogatást nyújtó Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselőjét, Kiss Norbert helyettes államtitkárt, Szabó László Zsoltot, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatóját, továbbá a Magyar Villamos Művek képviseletében Kovács Antal olimpiai bajnokot, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatóját.

„Ez a magyar dzsúdóban adható legmagasabb kitüntetés, közös munkánkat az európai szövetség is elismerte, amikor az eddigi legjobban megrendezett Eb-nek nevezte a budapestit" – jelentette ki Tóth László, hozzátéve, hasonló támogatásban bízik a jövő június 20-21-én sorra kerülő budapesti Grand Prix-n is.

A Tüzér utcai rendezvényen - melynek jelszava az állhatatosság - 9-től 21 óráig a tatami közepén a cselgáncsosok felváltva mutatnak be dobásokat, körülöttük pedig folyamatosan tréningek zajlanak. Az MJSZ fővárosi és vidéki klubok dzsúdósait is meghívta, akik délelőtt és délután is megküzdhetnek példaképeikkel, ugyanis a válogatott két keretedzést is tart.

A nemzetközi szövetség harmadik alkalommal rendezi meg a sportág ünnepét az 1938-ban elhunyt alapító, a japán Kano Dzsigoro születésnapján. A budapesti rendezvény mellett Ajkán, Homokmégyen, Nemesvámoson, Pápán és Szombathelyen is edzésekkel ünneplik a Dzsúdó Világnapját.