Az állam a kick-boxosokat is támogatja

2013.11.15. 13:20

A nem olimpiai sportágak közül a kick-box karate az első, amely 2020-ig rendszeres állami támogatásban részesül. Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a Magyar Kick-box Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 16 kiemelt sportágon kívül még közel 15 olyan - olimpiai és nem olimpiai - sportág van, amely egy új partneri kapcsolat keretében, még az idén támogatásban részesül a sportállamtitkárság úgynevezett felzárkóztatási alapjából.

Hangsúlyozta, azért döntöttek így, mert az olimpiai és a nem olimpiai sportágak között is akadnak még olyanok, amelyek érdemesek az állami támogatásra. A helyettes államtitkár hozzátette: ezek a sportágak közel sem olyan nagyságrendű összeget kapnak, mint a 16 kiemelt sportág, viszont nekik is kell sportágfejlesztési koncepciót benyújtaniuk, s a támogatást többek között az utánpótlás fejlesztésére, az edzők megbecsülésére és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatják.

Kiss Norbert szerint a kick-box mellett szól, hogy széles utánpótlás-bázissal rendelkezik - itthon 5-6 ezren űzik -, a sportágban versenyzők száma folyamatosan bővül, és a sportág nemzetközi sikereket is fel tud mutatni.

Leyrer Richárd, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke kifejtette, hogy sportága eddig szinte semmilyen állami támogatásban nem részesült, a napokon belül aláírandó megállapodás viszont a jövőben stabil gerincet biztosíthat a kick-boxnak, konkrét összeget viszont egyik sportvezető sem kívánt említeni.

A szövetségi elnök emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megrendezett Küzdősportok Világjátékán a magyar delegáció három aranyérméből kettőt a kick-boxosok szállítottak.

Görbics Gábor a full contact szabályrendszerben győzött a 63,5 kilogrammosok között, Gömbös László pedig a point fighting szabályrendszerben a 74 kilogrammos kategóriában lett első, míg Veres Richárd másodikként végzett 63 kilogrammban, ezzel a magyar kick-boxosok az országok rangsorában a harmadik helyen zártak.

A sajtótájékoztatón megjelent a két világjáték-győztes versenyző, akikre hamarosan újabb fontos megméretés vár. Társaikkal együtt mindketten indulnak a törökországi Antalyában sorra kerülő világbajnokságon, ahol point fighting, light, kick-light és full-contact kategóriákban küzd majd a 20 fős magyar kick-box válogatott, s ahová Görbics és Gömbös is az újabb aranyérem megszerzéséért utazik.