Kiss negyeddöntős, Knipli, Lám és Kozák kikapott a birkózó-Eb-n

2014.04.05. 11:56

A kötöttfogásúak 98 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Kiss Balázs második győzelmével bejutott a negyeddöntőbe szombaton, a többi három magyar ugyanakkor első mérkőzésén kikapott a finnországi Vantaa városban zajló birkózó Európa-bajnokságon, írja az MTI.

A 2009-ben világbajnok, tavaly vb-bronzérmes sportoló az észt Ardo Sarusaar elleni 1-0-ás győzelemmel kezdett, a nyolcaddöntőben pedig az osztrák Daniel Gastl következett, aki kétszer is komolyan ráijesztett a magyar táborra.

A meccs úgy kezdődött, ahogy azt várni lehetett, Kiss ment előre keményen, ahogy szokott, ellenfele pedig védekezett. Alig egy perc telt el, amikor a BVSC sportolója elindított egy válldobást, amit ugyan nem tudott tökéletesen kivitelezni, ám egy pontot így is ért. Úgy tűnt ekkor, hogy nagy különbség van a két birkózó között, ám az első szakasz felénél Gastl hirtelen elkapta Kiss bal karját és gyönyörűen eldobta négy pontért. A magyar világbajnoknak szerencsére sikerült egyből visszatámadnia, s mögé kerülnie, majd még a szünet előtt egyenlítenie (4-4).

A folytatásban sem változott a meccs képe, Kiss Balázs keményen dolgozott, s már éppen intették volna az osztrákot, amikor újra elkapta magyar riválisa karját, majd ismét villámgyors válldobást csinált rajta, amivel 8-4-re vezetett, de egyből rajtavesztett, miután Kiss rögtön visszafogott a jobb karja és a feje alatt és három szép pörgetéssel 10-8-as előnyhöz jutott. Ezek után Gastl már nem tudott mit kezdeni Kissel, ráadásul egyszer még meg is intették, így a magyar birkózó 11-8-as győzelemmel lépett a nyolc közé, ahol a francia Melonin Noumonvi vár majd rá.

Kiss előtt a sérült Módos Péter helyett induló, újonc Knipli Csongor nagyot küzdött az izraeli Ilya Tsaryuk ellen, ám térdelő helyzetből és állásból sem tudott akciót csinálni riválisán, aki egyetlen mögé kerülésével 2-0-ra győzni tudott.

Knipli után egyből Lám Bálint következett, akinek a bolgár Ljubomir Dimitrovval kellett megküzdenie a 2012-es junior világbajnoknak. A nyolc közé jutásért rendezett meccs biztatóan indult magyar szempontból, Lám aktívan birkózott állásból, s ugyan a bolgár intése után parter helyzetből nem csinált akciót, ám ezt követően szinte azonnal kitolta riválisát. Két perc telt el ekkor az első szakaszból, pihenőre azonban már nem kellett lemenniük a feleknek, miután Lám figyelmetlenségét szépen kihasználta Dimitrov, eldobta, majd pillanatok alatt háromszor megpörgette ellenfelét, így 10-1-nél technikai tussal véget ért a találkozó.

Utolsóként Kozák István mutatkozott be a szombati magyarok közül. A korábban 60 kilóban válogatott, ezúttal a 66 kg-ban szereplő ceglédi versenyző a lengyel Dawid Karecinski ellen lépett szőnyegre a nyolcaddöntőben, amelyben végig a lengyel birkózása érvényesült. Kozák nem talált fogást rajta, csak nagyon ritkán tudta összefogni, akciót pedig nem sikerült elérnie, s összességében simán, 4-0-ra kikapott.

Kniplinek, Lámnak és Kozáknak is már csak akkor van esélyük a folytatásra, ha legyőzőik döntőbe jutnak, így vigaszágra kerülhetnek.