Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Tokióban már olimpiai sportág lehet a karate

2015.02.12. 14:17

 A Magyar Karate Szövetség (MKSZ) elnöke szerint sportágának igen jó az esélye arra, hogy ott legyen a 2020-as tokiói olimpia műsorán. Mészáros János a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a karate évek óta ott áll az olimpia kapujában, de eddig nem sikerült belépnie, főleg sportpolitikai okokból. Mára viszont változott a helyzet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendezési szabályainak módosulásával, hiszen a házigazda egy vagy több sportágat beemelhet az ötkarikás programba, Tokióban a karate is debütálhat. 

„Már csak azért is - tette hozzá az MKSZ első embere -, mert a japán fővárosban működik a Karate Világszövetség (WKF) titkársága, japán a főtitkár, és a legfőképpen, mert Japán a karate őshazája.” 

Az elnök elmondta, hogy a keleti harcművészetből formálódott sportág mostanra nagyon felkészültté vált az olimpiai bemutatkozásra is, nézhető lett, a legutóbbi világbajnokságon már 120 ország képviseltette magát. 

„Legkésőbb egy éven belül döntés születik olimpiai felvételünk ügyében. Nagyon reménykedünk, hogy pozitív lesz a válasz” - számol be az eseményről az MTI.

Hozzáfűzte, hogy Magyarországon is népszerű, és nemzetközileg is egyre eredményesebb a karate, a szövetség pedig arra készül, hogy 2020-ban vagy 2022-ben vb-t rendezzen. „Jó lenne, ha már olimpiai sportágként fogadhatnánk a világ legjobbjait hazánkban” - jelentette ki Mészáros János.