Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Gyalázatos manipulációval lett elnök a rezsibiztos

2015.02.18. 11:28
A 23 éve egy olimpiai bajnok által vezetett magyar birkózószövetséget a fideszes rezsibiztos vette át, a régieket biztonsági őrökkel akarták kidobni az irodájukból. Sok egyesület korábban a régi elnököt, Hegedüs Csabát akarta újra, de aztán valami történt, és sokak helyett politikusok mentek el a szavazásra.

Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó igencsak meglepődött három hete, amikor a birkózószövetség tisztújításán egy ismeretlen alak helyette akart szavazni. A birkózás az egyik legsikeresebb magyar sportág, ám ami az új elnökség megválasztásánál történt, az inkább egy kaotikus szervezet képét mutatta.

Az Indexnek Bárdosi Sándor olimpiai döntős, aki Felcsúton, a helyi birkózóiskolában tart edzéseket, azt mondta, a közgyűlés szünetében egy vidéki egyesület küldöttje kávézott mellette, beszélgettek, azt mondta neki, soha nem birkózott, soha nem járt birkózóversenyen sem, csak eljött szavazni.

Gyalázatos módon manipulálták a közgyűlést – ezt már Szekeres István, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) volt sajtófőnöke mondta az Indexnek, aki 2015. február 1-jei hatállyal felbontotta szerződését a szervezetnél.

A magyar sportújságírás egyik doyenje Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy „több mint tíz olyan egyesület nevében, amelyik Hegedüs Csaba pártján állt, nem a birkózás képviselője, hanem a település polgármestere szavazott”.

Arról az elnökválasztás után beszámoltunk, hogy az MBSZ tisztújító közgyűlésén Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó 55:70 arányban alul maradt Németh Szilárd fideszes képviselő és rezsibiztossal szemben, így 23 év után az egyik legsikeresebb magyar sportág elnöke távozott székéből.

Azt, hogy valami nem volt rendben a szavazás körül, rögtön a szavazás után Növényi Norbert is jelezte a Facebookon.

Sajnos az ellenzék sorait nagyobb százalékban ismeretlen emberek és nem a birkózók a birkózó sportban tevékenykedők alkották! Polgármesterek és talán még a birkózást sem ismerők, nagy létszámmal szavaztak a birkózósport jövőjéért!

Pedig Növényi korábban még Hegedüs ellenfelének számított, ezúttal viszont kiállt a magyar sport egyik ikonja mellett.

Németh Szilárdék ki akarták dobatni Hegedüséket az irodából

Hogy milyen viszonyban van Hegedüs a fideszes elnökkel, arról az ATV-nek adott interjújából kaphatunk képet. Hegedüs Némethtel még csepeli polgármesterként találkozott, mert őhozzá tartozott a helyi birkózóterem. Szerinte szokatlan volt a választás, ahol nagyon sok ismeretlen arc volt. Példának az aláírási joggal érkező Bárdosi Sándort említette, akinek egy vadidegentől kellett visszaszereznie a szavazati jogot, mert helyette akart leszavazni. Az új vezetők „programjukban nem láttam szakmaiságot, a nyilatkozataikból folyt a pénz", mondta Hegedüs aki ezek után arra számít, hogy a birkózásban Kánaán-közeli állapot következik be.

A közgyűlés egyébként még folyt, Hegedüs a barátaival elemezte a helyzetet az irodájában, amikor megjelent néhány ügyvéd, akik azért érkeztek, hogy rövid időn belül kipaterolják őket. „Okot erre nem adtunk.” Ezután elmondta az ügyvédeknek, akik szerinte azt sem tudták, hogy kivel beszéltek, hogy őt nem lehet kiebrudalni a birkózósportból. „El kellett volna hagyni az irodát, ha nem figyelmeztetem őket, hogy én is voltam ügyvéd”, és a jövő héten az átadás-átvétel ennek az ideje. Ekkor kilátásba helyezték, hogy az iroda előtt 3 bodyguard áll, „akkor magamra és Növényire néztem, és elmosolyodtam”.

Ismert: Hegedüs elnöksége alatt megháromszorozódott az igazolt versenyzők száma, 655 milliós támogatást adott az egyesületeknek, és mindegyiknek új szőnyeget is vásárolt, összesen százmillióért. A szakág remek eredményeket produkált: Lőrincz Tamás 2013-as Eb-győzelme jelentette a magyar birkózás 100. aranyát a felnőttvilágversenyekről, és van már női világbajnoki címünk is Sastin Marianna jóvoltából.

Ennek ellenére már a tisztújítás előtt is furcsa dolgok történtek.

Az MBSZ tisztújító közgyűlését megelőzően a jelölőbizottság összesítette a beérkezett ajánlásokat. Az alapszabály szerint a jelölőbizottság január 30-ig volt a köteles beszámolni a közgyűlésnek munkájáról. Csakhogy az ellenzék majd két héttel korábban követelni kezdte, hogy tegyék közzé a jelöléseket.

A szövetség a jelölés végeredményét január 27-én tette közzé szövetség honlapján, amolyan belső információként. Ezen a linken a mai napig látszik, hogy az akkori szavazati hajlandóság erősen Hegedüsnek kedvezett.

De hogyan fordult meg ez a meggyőző fölény a politika jelöltjének javára?

Aki nem tudná: a tisztújítás menete roppant egyszerű, minden küldött szavaz, az nyer, aki több szavazatot kap, és még a birkózás alapszabályainak ismeretére sincs szükség. Csakhogy – ezt már Szekeres teszi hozzá – itt már régen nem a sportágról volt szó az ellenzék felfogásában, hanem a hatalomról.

Annyi történt, hogy az önkormányzati támogatások mértékétől nagyban függő sportegyesületek, amelyek a szakág révén képviseltették magukat, nem a birkózás világából küldtek embereket szavazni. Szekeres István nem árulta el, kik voltak a szavazó polgármesterek, de sokan voltak, rájuk, illetve jelenlétükre már Hegedüs Csaba is célzott programbeszédében.

„Gyanítható, hogy Fidesz-közeli polgármesterek vállalták el a szégyenletes feladatot.”

Németh Szilárd az Indexnek azt mondta, az idei költségvetésben 200 millió forinttal kevesebb támogatást ítéltek a birkózóknak, mint tavaly. „Érdekes, hogy csak az MBSZ-től vettek el pénzt. Nem állunk jól a támogatási sorrendben sem, csak kilencedikek vagyunk a pénz nagyságát illetően. Ezt a döntést még Hegedüs Csaba elnöklete alatt hozták meg. Én azon fogok dolgozni, hogy visszakapjuk az elvont támogatást, nagyságrendileg pedig a magyar birkózók dobogósok lehessenek már jövőre.” 

Szerinte nem magával a szervezettel, hanem annak egyszemélyi működtetésével, a kézi vezérléssel volt problémájuk a birkózóknak. Ezért is döntöttek a megújulás mellett. Ő egyébként a szakmai munkába nem kíván beleavatkozni.

Németh szerint hazudik, aki csalással vádolja a tisztújítást. „Minden törvényesen és tisztességesen zajlott, ezt dokumentálták, aláírták. Hegedüs Csabát sem akarja senki kidobatni, mindössze lejárt a mandátuma" – tette hozzá.