nono

Iránban olyat merészet húztak, hogy csak ámul a sportvilág

2015.03.02. 17:03

Iránban földcsuszamlásszerű változások vannak, nem elég, hogy beengedték a Google-t, de már a nők is birkózhatnak abban az országban, ahol még azért is börtönt kaphat nőként valaki, ha egy meccset akar megnézni nyilvánosan.

A birkózás ma már testre feszülő dresszekről, fedetlen karokról és lábakról szól a nőknél is, de Iránban ekkora szabadosságot természetesen nem lehet megengedni. Az iráni női birkózók ruhában és fejkendőben gyömöszölik egymást, fogást a rajtuk lévő övön tudnak keresni.

Az edzéseket és a versenyeztetést a helyi szövetség intézi, még ha az egyenjogúságot nem is érik el. Tavaly már az is óriási szenzációnak számított, hogy egy amerikai, Christina Kelley egyetlen nőként nézőként bemehetett a teheráni világkupára.

wrestling
Fotó: IRNA

Az iráni nők nincsenek könnyű helyzetben, tavaly 150 nap börtönt kapott a brit kettős állampolgár Ghoncheh Ghavami, mert bement egy röplabda mérkőzésre. A futballstadionokban sincs helye nőknek, több mint 25 éve nem szurkolhatnak meccseken.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz az első női birkózóverseny, de a szövetség azt szeretné, ha már idén sor kerülne rá.