Hazája nincs, de ott lehet az olimpián

2016.01.18. 11:43

Raheleh Asemani Isztambulban harcolta ki a jogot, hogy tekvondósként indulhasson a riói olimpián, csak éppen egyik országot sem fogja képviselni.

Asemani Iránban született, ott is kezdett edzeni és versenyezni, kiemelkedett társai közül, de megelégelte, hogy nem nagyon utazhat külföldre, jobbára csak hazai versenyeken indulhatott, miközben az ő álma az olimpia volt.

Visszavonult az Eb-3.

Bejelentette visszavonulását Gonda Ivett Európa-bajnoki bronzérmes tekvondós. A 29 éves sportoló a sikertelen olimpiai kvalifikáció után döntött így.  Gonda Magyarországon született, négyéves korában költözött a családjával Kanadába, az észak-amerikai ország színeiben ötödik lett a 2004-es athéni olimpián. A tekvondós három évvel ezelőtt váltott, magyarként folytatta pályafutását, de továbbra is Kanadában készült. (MTI)

57kg Semifinal Asemani RAHELEH (WTF) vs (NOR) MAGNUS Marie(2016 European Qualification Tournament)

Belgiumba politikai menekültként érkezett 2012-ben, és az állampolgárságért is bejelentkezett, amit azóta sem kapott meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Tekvondó Világszövetség (WTF) azonban rajta is segített, mindkét szervezett úgy döntött, hogy menekültstátuszú sportolók is indulhatnak az olimpián, csak éppen himnuszt és országzászlót nem kapnak.

Isztambulban Asefani már a WTF sportolójaként versenyzett, ahol meg is nyerte a kvalifikációs tornát 57 kilóban. Rióban a NOB-zászlaja alatt vonulhat fel, azokkal a társaival együtt, akik szintén menekültként szereznek egyéni kvótát.