Karakas 15 másodperc alatt hozta első meccsét

image uploaded from ios (1)
2017.08.30. 10:38

A férfi 73 kilogrammosok között Ungvári Miklós, majd a női 57 kilogrammban Karakas Hedvig is győzelemmel kezdte a budapesti dzsúdó-vb szerdai játéknapját.

Ungvári a chilei Thomas Bringas ellen kezdett, és a magyar már az első percben két vazarit érő akciót vitt végig, de a másodikat végül visszavonták. A magyar így is simán nyert, következő ellenfele a puerto rico-i Jeffrey Ruiz lesz, aki cseh ellenfelet vert.

Mindössze tizenöt másodpercig tartott Karakas Hedvig meccse. Rögtön az elején gyönyörűen dobta el a benini Chantal Akogbetót és ipponnal nyert. A koszovói Nora Gjakova lesz az ellenfele, aki idén harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Ungvári aztán a második meccsén is szerencsésen túl jutott. Négy perc után 0-0 volt, egy-egy intéssel Ruiz ellen. Az aranypontért sem sikerült értékelhető akciót végigvinnie egyik versenyzőnek sem, végül másfél perc küzdelem után a bírók Ungvári aktivitását értékelték és a puerto rico-i megkapta a második intést. Jöhet a kazah Zsanszaj Szmagulov.

Sajnos a folytatás nem sikerült jól, Karakas egy vazarival kapott ki koszovói ellenfelétől, így ő kiesett. A folytatásban Ungvári kazah ellenfele ellen két intést szedett össze, de mivel 0-0 volt négy perc után megint jöhetett a küzdelem az aranypontért. Érvényes akció ezután sem volt, Ungvári megkapta a harmadik intését, így azmagulov jutott tovább, Ungvária a vigaszágra esett. Mivel később kiesett, így Ungvári sem folytathatta.

A riói olimpia óta első nagy versenyén szerepelt Karakas szerint meglátszott a formáján a közelmúltbeli két műtét.

"Sajnos nem a csoda győzött, hanem a realitás" - kezdte értékelését az MTI-nek. "Nagyszerű volt itthon versenyezni, de most csak ennyi volt bennem. Az elmúlt egy évben csak két versenyen indultam, ráadásul más súlycsoportban, és két hónapja még az sem volt biztos, hogy egyáltalán dzsúdózhatok-e tovább. Ehhez képest gyors fejlődésnek indultam, és egy japán fizioterapeutának köszönhetően, hat év után végre mindkét lábamat tudom használni" - mondta, kifejtve, hogy újabban már nem lábfájdalmakkal ébred, és tud sprintelni, amire régóta képtelen volt.

A Honvéd sportolója közölte, nagyon motiváltnak érzi magát, három hét múlva ismét tatamira áll a zágrábi Grand Prix-n, majd az év végén Japánban a Kano Kupán is.

Edzője, Toncs Péter hozzátette, hat hete még kétséges volt a vb-szereplés, de tanítványa már egészséges.

"Az egyik lába még mindig kétszer akkora, mint a másik, hét kilót kellett leadnia, ráadásul a koszovói lány az egyik mumusa. Nekiállunk dolgozni, hogy visszajöjjön a csúcsforma" - jelentette ki.

Ungvári Miklós ugyancsak a realitásról beszélt a búcsú utáni nyilatkozatában.

"Most csak parázslott az a tűz, ami égni szokott bennem, nem tudtam igazán vad lenni. Az állóképességem mintha cserben hagyott volna, ami pedig a leléptetésemet illeti, sajnos kiszakadt egy akciónál a kezem, és ha a bírók lábra fogást láttak, akkor biztosan jogos volt. Eddig mindig leráztam magamról a lámpalázat, mint kutya a vizet, de most valahogy görcsös voltam, nem vagyok elégedett az indításaimmal" - mondta a ceglédi dzsúdós.