Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Vége lehet az önsanyargató extrém fogyasztásnak a birkózásban

2018.04.25. 14:51

Az Oroszországban rendezendő birkózó Európa-bajnokságon új szabályokat is tesztelnek a versenyzők. A magyar válogatott az Eb-n a szeptemberi budapesti világbajnokságra is készül.

A nemzetközi szövetség többek között a súlyhatárokat is megváltoztatta, az eddigi 8-8 helyett 10-10 súlycsoport lesz minden fogásnemben. Ez is a súlyokkal való trükközés ellen hat, ahogy az is, hogy kétnaposra nyújtották egy-egy súlycsoport versenyét, és mindkét nap mérlegelés is van. Az UWW ettől az reméli, hogy véget vethet a szervezetet és a lelket is megterhelő, extrém fogyasztásoknak. (Itt olvashat arról, hogyan gyötörték magukat küzdősportosaink.)

„Bevezették a verseny napján végrehajtandó mérlegelést. Ilyen utoljára harminc éve volt. A cél az, hogy az európai mezőnyt alaposan feltérképezzük. Ezen a héten még csúcsterhelést kapnak a srácok, majd elutazunk a kontinensbajnokság helyszínére, Kaszpijszkba” – mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitány. 

Az Eb-n ott lesz Kiss Balázs is, a 97 kilós kötöttfogású világbajnok a korábbi budapesti vb-n is érmet szerzett. „A 2013-as világbajnokságon, Budapesten bronzérmes lettem. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy hazai közönség, a szülők, a barátok előtt birkózhattam, és akkor bronzérmet szereztem. Öt évvel ezelőtt egy óriási gödörből tértem vissza. Most is ilyen csodát szeretnék átélni.” – idézte a világbajnokot a vb hírlevele.

Lőrincz Tamás a sportág szempontjából kulcsfontosságúnak tartja az őszi budapesti világbajnokságot. „Persze ilyenkor minden birkózó a saját felkészülésére koncentrál, és megpróbál majd mindent megtenni a sikerért, de ne feledjük el, hogy ennek a sportágnak a hazai jövőjéért is felelősek vagyunk. Most a figyelem középpontjába kerül a birkózás. Sok szurkolóra, érdeklődőre számítunk, és felemelő érzés ebben a tudatban készülni” – mondta az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar birkózó.

A magyar birkózó válogatott huszonegy fővel vesz részt az április 30-án kezdődő Európa-bajnokságon. A kötöttfogású mezőnyben kilenc, a szabadfogásban hét magyar indul, míg a nőknél öt birkózóért szoríthatunk.

A birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg.