Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége lehet az önsanyargató extrém fogyasztásnak a birkózásban

2018.04.25. 14:51

Az Oroszországban rendezendő birkózó Európa-bajnokságon új szabályokat is tesztelnek a versenyzők. A magyar válogatott az Eb-n a szeptemberi budapesti világbajnokságra is készül.

A nemzetközi szövetség többek között a súlyhatárokat is megváltoztatta, az eddigi 8-8 helyett 10-10 súlycsoport lesz minden fogásnemben. Ez is a súlyokkal való trükközés ellen hat, ahogy az is, hogy kétnaposra nyújtották egy-egy súlycsoport versenyét, és mindkét nap mérlegelés is van. Az UWW ettől az reméli, hogy véget vethet a szervezetet és a lelket is megterhelő, extrém fogyasztásoknak. (Itt olvashat arról, hogyan gyötörték magukat küzdősportosaink.)

„Bevezették a verseny napján végrehajtandó mérlegelést. Ilyen utoljára harminc éve volt. A cél az, hogy az európai mezőnyt alaposan feltérképezzük. Ezen a héten még csúcsterhelést kapnak a srácok, majd elutazunk a kontinensbajnokság helyszínére, Kaszpijszkba” – mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitány. 

Az Eb-n ott lesz Kiss Balázs is, a 97 kilós kötöttfogású világbajnok a korábbi budapesti vb-n is érmet szerzett. „A 2013-as világbajnokságon, Budapesten bronzérmes lettem. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy hazai közönség, a szülők, a barátok előtt birkózhattam, és akkor bronzérmet szereztem. Öt évvel ezelőtt egy óriási gödörből tértem vissza. Most is ilyen csodát szeretnék átélni.” – idézte a világbajnokot a vb hírlevele.

Lőrincz Tamás a sportág szempontjából kulcsfontosságúnak tartja az őszi budapesti világbajnokságot. „Persze ilyenkor minden birkózó a saját felkészülésére koncentrál, és megpróbál majd mindent megtenni a sikerért, de ne feledjük el, hogy ennek a sportágnak a hazai jövőjéért is felelősek vagyunk. Most a figyelem középpontjába kerül a birkózás. Sok szurkolóra, érdeklődőre számítunk, és felemelő érzés ebben a tudatban készülni” – mondta az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar birkózó.

A magyar birkózó válogatott huszonegy fővel vesz részt az április 30-án kezdődő Európa-bajnokságon. A kötöttfogású mezőnyben kilenc, a szabadfogásban hét magyar indul, míg a nőknél öt birkózóért szoríthatunk.

A birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg.