Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyetlen ütés, és az ellenfele teste kikapcsolt

2018.07.30. 18:01

Szegény José Aldo lényegében azóta keresi önmagát, hogy 2015-ben Conor McGregor egy hosszú médiakampányban megtörte, majd 13 másodperc alatt kiütötte őt. Mert McGregor távozása után (az ír egyszer sem állt ki megvédeni a címét, ezért megfosztották az övétől) a brazil klasszis alig kapaszkodott vissza az Ultimate Fighting Championship pehelysúlyának (azaz a 65 kilósok) élére, máris jött egy tehetség, a hawaii-i Max Holloway, aki előbb Rio de Janeiróban verte meg őt, utána pedig a visszavágón mutatott megalázó fölényével egyértelművé tette: Aldo ideje lejárt.

MasculineScarceCutworm-size restricted.gif

Ezért nem csak a ranglista, hanem az önbecsülés szempontjából is fontos volt a súlycsoportja valaha volt legjobbjának tartott brazil MMA-s számára a magyar idő szerint vasárnap hajnalban vívott meccse a kőkemény, de a világbajnoki címmeccsről eddig csak álmodozó Jeremy Stephens ellen.

A kanadai Calgaryban rendezett gálán vívott meccs egy kis méregetéssel kezdődött, de utána belekezdtek a bunyósok, és mindketten nagyon komoly ütéseket szórtak ki egymás fejére.

Az első menet vége felé Aldo váratlanul Stephens eddig hanyagolt testét vette célba, méghozzá egy jobbhorog-balfelütés kombinációval, és ez utóbbi technika pontot is tett a meccs végére. Ugyanis a brazil ütése a bordán keresztül megrendítette a májat, és – ahogy az a májütéseknél lenni szokott - láncreakciószerű hatást beindítva

lényegében lekapcsolta Stephens testének ellenálló mechanizmusait.

A felvételen látszik, ahogy az amúgy nem éppen puhány amerikai, miután benyelte az ütést, tesz egy lépést hátra, utána még egyet, és ahogy késleltetve megérkezik a májütésnél menetrendszerűen érkező - és egész egyszerűen elviselhetetlen fájdalom -, összeesik. Stephens becsületére legyen mondva, a földön megpróbálta kibekkelni Aldo rohamát, de már nem volt képes összeszedni magát, és a bíró még a menet vége előtt megállította a meccset.

A májütés a bokszban meglehetősen elterjedt technika, és az MMA-ban sem Aldo volt az első, aki ilyen pusztító sikerrel tudta alkalmazni. De mégis kuriózumszámba megy, mivel négy unciás kesztyűben a legtöbb bunyós ellenfele fejét akarja levadászni, és méltatlanul kevés energiát fordít a test puhítására.

Egy ilyen adok-kapok meccsen az intelligens stratégiaváltás is ritka, arról meg már nem is beszélve, hogy valaki éles szituációban is a megfelelő pontra és a megfelelő szögben üt be a bordák közé. Nem csoda, ha a KO és a meccs személyes tétje miatt Aldo sírva ünnepelte a győzelmét, ami akár egy újabb bajnoki próbálkozás első lépése is lehet.