Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Addig verték, míg elő nem bújt belőle a Superman

2019.03.25. 07:27

Egészen ritkán látható, klasszis megmozdulással ütötte ki ellenfelét Anthony Pettis a UFC magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartott nashville-i gáláján. A 32 éves, a váltósúlyban (77 kilóban) most debütáló amerikai bunyós ráadásul a gála főmeccsén, vesztes helyzetből eresztette el a „Superman-ütés”-nek nevezett technikát Stephen Thompson ellen. Ennek az a lényege, hogy a támadó felemeli a lábát, mintha rúgni akarna, de ez csak egy ijesztés, mert a mozdulattal valójában lendületet vesz egy kemény, súlyos ütéshez.

A UFC-ben több harcos is elő szokta húzni ezt a technikát, Travis Browne pedig 2011-ben a nehézsúlyban is bemutatta az ütés hatékonyságát. De Pettis húzásában az is különleges volt, hogy Thompson egy oldalsó rúgással taszította őt az oktagon falának, ami alapesetben egy kedvezőtlen pozíciónak számít. Azonban Pettis előnyt kovácsolt a hátrányból, a hálóra támaszkodva lendületet vett, és így kilőve magát meglepetésszerűen leosztott egy irtózatos jobbhorgot. Thompson zsákként dőlt el, és a többi már csak formalitás volt.

Egyébként Anthony Pettis neve nem véletlenül „Showtime”, mert egy csomó villantós, az oktagon hálófalát használó megmozdulás fűződik a nevéhez. 2010-ben Benson Hendersont konkrétan a hálón végigfutva rúgta állba ( a világot bejáró gif alapján általában úgy vélik, hogy ez KO volt, pedig nem), de Donald Cerronét is falról térdelte meg.

Mondjuk, annak ellenére, hogy Pettisbe a 2010-es évek elején sokan belelátták a korszakos, verhetetlen bajnokot, övét csak egyszer tudta megvédeni, és Raphael dos Anjostól elszenvedett veresége óta csak keresi önmagát. 2015 óta képtelen volt két, egymást követő meccsen győzelmet elérni, és nem igazán találta meg ideális súlycsoportját sem, egy ideig a 65 kilósoknál próbálkozott, de most már 77 kilóval mérlegelt.

Pettis általános, soha ki nem küszöbölt hibájának tartják, hogy bár erősen szokott kezdeni, nyomása gyorsan lankad, és ellenfelei könnyedén az oktagon falához tudják terelni, és a teret leszűkítve azután már szét tudják szedni.

A vasárnapi meccsen is kinézett egy csúnya vereség a karatét az MMA-ba konvertáló Stephen Thompson ellen. Pettis folyamatosan ment előre, alapvetően jó stratégiát követve kemény test- és combrúgásokkal akarta lelassítani a kitérésben kiváló, ráadásul igen magas Thompsont. Csakhogy a karatés viszonozni tudta ellenfele rúgásait, ráadásul ütésekben leiskolázta Pettist. Két meneten keresztül zúdította rá egyenes ütésekből álló gyors kombinációit, és a második menet végére úgy nézett ki, a szétvert orrú Pettis nem fogja kihúzni még 15 percig. Utána jött a menet utolsó technikájának szánt oldalsó rúgás, és Thompsonnal együtt az egész meccs borult.

A teljesen merevre ütött vesztest azonnal kórházba kellett szállítani, ahonnan azt írta az érte aggódóknak, hogy már jól van, de egyáltalán nem emlékszik arra, mi volt az a technika, ami leoltotta nála a villanyt.

Csak annyi maradt meg, hogy ütöm, vérzik az orra, utána kész, a földön fekszem.