Rossi: Ilyen bukástól félünk mindannyian

2010.09.06. 11:03
A világbajnokok rögtön érezték a bajt, pedig a misanói pálya biztonságilag rendben van: a Tomizaváéhoz hasonló szerencsétlen baleset kiküszöbölhetetlen a motorsportban, de megpróbálnak kitalálni valamit.

"Sokat dolgoznak a biztonságon, ám ez a legrosszabb, ami történhet ebben a sportban, esel, az íven maradsz, a sarkadban a többiek. Az ilyen gyors kanyarban általában kirepülsz a pályáról, sajnos Tomizavával nem ez történt, ottmaradt, és a többiek túl közel voltak" - elemezte Valentino Rossi a vasárnapi a Moto2-futamon meghalt társa, Tomizava Sója balesetét.

A japán motorost ketten is elgázolták, nem sokkal a verseny után halt bele életveszélyes hasi, mell és más sérüléseibe.

"Szerencse, hogy De Angelis és Redding rendben van, egyiküknek sem kell okolnia magát, 230 körül semmit nem lehet csinálni, rosszkor voltak a rossz helyen" - mondta Rossi. Az olasz és a brit pilóta jött Tomizava mögött, mindketten óriásit buktak: Alex De Angelis elsétált, semmi baja nem esett, Scott Reddingnek felszakadt a háta, tíz öltéssel varrták össze, néhány óra után kiengedték a kórházból.

Rossi szerint biztonsági szempontból minden rendben volt - "Misano biztonságos, csakúgy, mint a többi pályánk, Tomizava nem csapódott falnak vagy ilyesmi" -, ezt emelte ki Franco Uncini, a Moto GP biztonsági főnöke is: "Ami történt, nem a pályán múlt. Sajnos az effajta sérülések bármikor előfordulhatnak".

A volt 500-as világbajnok Uncini elárulta, már dolgoznak rajta, hogyan lehetne megerősíteni a motorosok ruháját úgy, hogy az ilyen nagy erejű becsapódásoknál is nagyobb védelmet nyújtson.

A bajnokok érezték, a legrosszabb történt

"Szörnyű volt, azonnal rossz érzésem támadt, valahogy már érzi az ember. De nem csak én, az egész mezőny tudhatta, éreztük a paddockban, a boxban a rajt előtt. Végül is azt hiszem, mindenki tudta, elég volt körülnéznem, nem is kérdeztem, nem volt rá szükség, benne volt a levegőben" - nyilatkozta a Tomizava bukása utáni órákról Nicky Hayden, a 2006-os világbajnok.

"Tévén láttam a balesetet, gondoltam, hogy súlyos, sok töréssel, de hogy halálos, azt nem. Először úgy látszott, csak Redding ütötte el, de aztán kiderült, hogy már De Angelis is, így amikor a futam után megmondták, annyira nem lepődtem meg" - emlékezett vissza Rossi.