Talmácsi nyolcadik Estorilban

2010.10.31. 13:23
Élről indult és sokáig jól állt a magyar pilóta, de az utolsó körökben nem vállalta a dobogóért folyó küzdelmet, végül nyolcadik helyen ért célba a Portugál Nagydíjon. Stefan Bradl nyert, pályafutása harmadik győzelme, az első kettőt még 2008-ban, a 125 kcm-ben szerezte.

Talmácsi Gábor két év után kezdhetett pole pozicióból nagydíjat, (legutóbb a Malajziai Nagydíjon még 125 köbcentiben rajtolt az élről), előbb Elias, majd az élete első Moto2-es futamán induló, Supersport-világbajnok Kenan Sofuglu is elment mellette, de a harmadik kanyar végén megint a magyar vezetett.

A második kört már a kolumbiai Hernandez kezdte az élről, Talmácsi és Sofuglu közvetlenül mögötte motozott, a világbajnok Toni Elias csak a hetedik volt. Öt kör után Sofuglu vezetett, a hármas élbolyhoz a svájci Aegerter igyekezett csatlakozni, Talmácsi a harmadik helyen volt.

A vakmerő Yonny Hernandez kicsúszott Talmácsi elől, Sofuglu viszont már három másodperccel elhúzott az élen, a magyar körülbelül ennyivel vezetett Aegerter előtt. 16 körrel a verseny vége előtt Sofuglu már hat másodperccel vezetett, és a közben a harmadik helyre fellépő Stefan Bradl utolérte Talmácsit. A német elképesztő köröket ment és el is húzott Talmácsi mellett.

Talmácsit Baldolini is megelőzte, Bradl a 10. helyről a másodikra jött fel, miközben Sofuglu már hét másodperccel elhúzott a mezőnytől, Elias a 10., Simon a 11., Iannone a 12. helyen állt. Talmácsit perceken belül öten előzték meg, a hatodik helyre esett vissza.

A táv felénél Carmelo Morales a negyedik helyről bukott, miközben Sofuglu 12 körrel a vége előtt már lekörözésbe kezdett. Ez egy kicsit visszafogta a törököt, Bradl négy másodpercre jött fel, a világbajnok Toni Elias is bukott, ráadásul veszélyes helyen, de sikerült kikerülni a pályán keresztülcsúszó motort.

A legnagyobb zárkózó Andrea Iannone volt, aki tíz körrel a vége előtt a 35. helyről - Talmácsit is megelőzve - a hatodik helyre jött fel, a csapattárs magyar a hetedikre esett vissza. Mivel Simon csak a 10. helyen állt, az összetettben ezzel Iannone ezzel a másodikra jött fel. Tíz körrel a vége előtt elfogyott Sofuglu előnye, Talmácsi a hetedik helyen állt, Iannone a negyedikre jött fel.

Nem sokkal később jött a dráma. Sofuglut ketten is megelőzték, Iannone addig kockáztatott, míg kicsúszott, így odalett a negyedik helye, nem előzi meg Julian Simont a vb-pontversenyben. Talmácsi lehagyta Sofuglut, az ötödikre jött fel. Bradl, Baldolini, Agerter volt ekkor a sorrend.

Négy körrel a vége előtt Bradl és Baldolini harcolt az első helyért, Talmácsi feljött a negyedikre. Nem sokáig sikerült tartania, egy nagy csata közben – De Angelis szorította le – majdnem leesett a motorról, előbb ketten, aztán többen is megelőzték.

Végül Stefan Bradl nyert, karrierje során harmadszor, a Moto2-ben először. Alex Baldolini ért célba másodiknak, Alex De Angelis harmadiknak. Talmácsi a nyolcadik helyen zárt, ezzel is feljött az összetettben a hatodik helyre.

"Nagyon érdekes verseny volt. Sajnálom, hogy a vége így alakult, én mindent megtettem, ma ennyire futotta. A motorom összességében nem volt rossz. Azok a problémák, melyek a tengerentúli versenyen hátráltattak, most egyáltalán nem jelentkeztek, és ez mindenképpen előrelépésnek számít. Az utolsó parabolika kanyarban és az első kanyarban féktávon voltak gondjaim, ott vesztettem a legtöbbet a többiekhez képest. A verseny hajrájában éreztem még annyi tartalékot, hogy képes legyek harcba szállni akár a dobogós helyért is, de Alex de Angelis manővere, amit nem tartok éppen a legkorrektebbnek, nagyon kizökkentett a ritmusomból, és már csak annyira futotta az utolsó körben, hogy leszedjem Aegertert. A tabellán feljöttem a hatodik helyre, és ezt már szeretném is megtartani a végéig. Jövő héten Valenciában zárul az idei szezon, ahol szeretnék egy szép eredménnyel búcsúzni az első Moto2-es idénytől."

A 125 kcm-eseknél az eső miatt a hetedik körben megszakították a versenyt, majd az újraindítás után csak kilenckörös volt a futam, amelyet a spanyol Marc Marquez nyert meg.

Az eredmény

1. Stefan Bradl (német, Viessmann Kiefer Racing) 46:59.723,
2. Alex Baldolini (olasz, Caretta Tech. Race) 46:59.791,
3. Alex De Angelis (San Marino-i, JIR Moto2) 47:02.553,
8. Talmácsi Gábor (magyar Fimmco SpeedUp) 47:03.675

A világbajnoki pontverseny állása 16 verseny után (még 1 van hátra): 1. Toni Elías (spanyol) 271 pont, 2. Julián Simón (spanyol) 185, 3. Andrea Iannone (olasz) 179, ...6. Talmácsi Gábor 103

A következő és idei utolsó futam: Valencia Nagydíj, november 7., Valencia

MotoGP (28 kör, 117,096 km):
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 46:17.962  p (á: 151,746 km/ó)
2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 8.629 mp hátrány
3. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 26.475 mp h.

A vb-pontversenyben 17 verseny után (még 1 van hátra): 1. Lorenzo 358 pont - már világbajnok, 2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 236, 3. Rossi 217

125 kcm (9 kör, 37,638 km):
1. Marc Marquez (spanyol, Derbi) 16:27.878 p (á: 137,159 km/ó)
2. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 0.150 mp h.
3. Bradley Smith (brit, Aprilia) 0.212 mp h.

A világbajnoki pontverseny állása 16 verseny után (még 1 van hátra):  1. Marquez 297 pont, 2. Terol 280, 3. Pol Espargaro (spanyol, Derbi) 261