Stoner verhetetlen volt Katarban

2011.03.20. 23:03 Módosítva: 2011.03.20. 23:28

Az ausztrál Casey Stoner az első helyről rajtolva, a futam második felében már a többieket leszakítva nyerte meg a katari, szezonnyitó MotoGP-versenyt. A második helyen Jorge Lorenzo végzett a Yamahával, míg Stoner hondás csapattársa, Daniel Pedrosa állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Stoner féltávtól elhúzott
Stoner féltávtól elhúzott

A reflektorokkal megvilágított esti futamon az első körben Pedrosa és Lorenzo is befért a biztonságra törekvő Stoner elé, miközben Randy de Puniet éppen csapattársát, Loris Capirossit előzve bukott, de a saját lábán hagyta el a pályát. Az esetnél Capirossi keze is megsérült, ezért később kiállni kényszerült.

A második körtől kezdve Stoner és Pedrosa csatázott az élen, a spanyol egy ideig vezetett is, azonban a huszonkét körös futam vége előtt tíz körrel az ausztrál meg tudott lépni. Folyamatosan növelte az előnyét az élén, és győzelme már egy pillanatig sem forgott veszélyben, végül 3,444 másodperces előnnyel ért célba.

Amikor Pedrosa visszaesett Stonerrel szemben, a második kör óta a harmadik helyen motorozó Lorenzo megérezte a lehetőséget és keményen támadta a másik spanyolt. Az egyenesekben Pedrosa ugyan erősebb volt a Hondával, de Lorenzo jól vette a kanyarokat, végül pedig Pedrosa már őt sem tudta tartani. Pedrosa a verseny után azt mondta, hogy egy tavalyi törés miatt problémái voltak a bal karjával, ezért nem tudott tökéletesen versenyezni.

A gyógyuló vállal rajthoz álló Valentino Rossi a Ducatival jól kapta el a rajtot, azonban a futam nagy részében Ben Spies-szal csatázott a hatodik-hetedik helyen, végül hat körrel a vége előtt Rossi egyik veszélyes manőverével eldőlt a küzdelmük, Spies ért be előbb, maga mögé utasítva az olaszt.

A győztes ausztrál
A győztes ausztrál

Három körrel a vége előtt a Moto2-ből érkezett világbajnok Tony Elias nagy sebességnél bukott, de nem sérült meg, a 14. helyről esett ki a versenyből.

Eredmények:

MotoGP:
1. Casey Stoner (ausztrál, Honda) 42:38.569 p
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 3.440 mp hátrány
3. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 5.051 mp h.

Moto2:
1. Stefan Bradl (német, Honda) 40:38.549 p
2. Andrea Iannone (olasz, Honda) 4.330 mp hátrány
3. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 5.137 mp h.

125 kcm:
1. Nicolás Terol (spanyol, Aprilia) 38:28.687 p
2. Sandro Cortese (német, Aprilia) 7.710 mp hátrány
3. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 9.147 mp h.