Röhejes hiba döntheti el a Moto GP-t

2012.09.17. 15:13

Fél körön át tartott Dani Pedrosa versenye vasárnap Misanóban, a vb-2. spanyolt az első körben ütötte ki Hector Barbera. Mindketten feladták, ám a hondás veszített többet: 25 pontot Jorge Lorenzóhoz képest, aki nyert, és 13-ról 38 pontra növelte előnyét a vb élén.

Ráadásul Pedrosa úgy veszített, hogy a szombati időmérőn ő szerezte meg az első rajthelyet - egy blőd hiba miatt viszont az utolsóról kellett indulnia. Karel Abraham gépe lerobbant a start előtt, új rajtot rendeltek el, amiből Pedrosa hihetetlenül szerencsétlenül jött ki.

"Teljes káosz volt, rengeteg dolog történt egyszerre. Minden az új rajttal kezdődött, mert a procedúra nem volt tiszta. Senki nem tudta, hogy egy percet vagy három percet állunk, tegyük fel a kerékmelegítőt vagy vegyük le. Aztán hirtelen szóltak, hogy egy perc van a rajtig, pedig táblával ezt nem is jelezték. A szerelőim kapkodtak, és a gumipaplan levétele közben az első kerekem leblokkolt. Próbálták megoldani a problémát, nem ment, csak a rajttól számított utolsó percben, amikor meg már tilos a motoron dolgozni. Büntetésből az utolsó helyről kellett rajtolnom" - mesélte Pedrosa a Honda közleményében.

A hiba annyi lehetett, hogy a kerékmelegítőt bekapta a kerék, idő kellett, hogy kiszabadítsák. A szituáció viszont összetettebb lehetett, a tévéközvetítés szerint pontosan azért sorolták vissza, mert a csapat nem a pályán, hanem már a boxban beindította Pedrosa motorját, ami tilos.

Pedrosa mindezek ellenére remekül rajtolt, már bőven a középmezőnyben volt, amikor jött a még nagyobb probléma.

"Az első körben figyeltem, hogy ne kerüljek bajba, de a hatodik kanyarban Hector Barbera nekem jött hátulról, és ennyi volt. Csalódás, mert még az utolsó helyről is tudtam volna nyerni. Innentől meredekebb a vb, de nem adjuk fel, van még öt verseny. A motor jó, nekem is jól megy, megteszünk mindent" - bizakodott, és csupán annak örülhet a San Marinó-i hétvégéből, hogy nem sérült meg.

Az élről aligha került volna Barbera vagy a mezőnyben tülekedők közé, vigasztalhatja, hogy 125 pontot lehet szerezni a világbajnokság hajrájában. Persze Lorenzo nagyon kiegyensúlyozott és gyors is, ha nem kerül bajba, sanszos, hogy be tudja osztani az előnyét.