Júlia, Rita
12 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Reptéri szlalom is lesz a Mecsek Rallye-n

2014.10.10. 13:17

A 48. Mecsek Rallye pénteki sajtótájékoztatóján Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a szervező Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a futam több különlegességet is tartogat a rajongóknak. A gyorsasági szakaszok közé például bekerült egy, a baranyai megyeszékhely repterén kialakított szlalompálya, emellett az egyik legkedveltebb hegyi szakaszon az eddig megszokottaktól eltérően, Árpádtető és Szentkút között hegynek lefelé haladnak majd az autók. Vári tájékoztatása szerint a versenyen közel 150 páros áll majd rajthoz, mivel Pécsen a Rallye2 és a Historic-sorozat zárófutamára is sor kerül.

Az elit kategória mezőnyéből a Ford Fiesta R5-tel rajthoz álló Kazár Miklós, Szőke Tamás páros és a Skoda Fabia S2000-rel versenyző Herczig Norbert, Baczigál Igor duó összecsapása ígér izgalmakat, hiszen – ugyan nagy a pontkülönbség, de – utóbbinak is van esélye a végső győzelemre. Ugyanígy nyitott a Rallye2 és a Historic bajnokság is. Jelen István, a szervezőbizottság vezetője a várható menetrendről elmondta: a Mecsek Rallye jövő pénteki, Széchenyi téri ünnepélyes rajtceremóniája után az első és harmadik gyorsasági szakaszra a Pécs-pogányi reptéren kerül sor, ahol Vári Gyula műrepülő és motoros streetfightershow is szórakoztatja a közönséget.

A reptéri etapok közé beékelt árpádtetői esti szakaszt követően szombat reggeltől a klasszikus mecseki terepekre tér vissza a mezőny, amely a hetvehelyi, zobáki és orfűi útvonalakon halad majd. A verseny utolsó gyorsaságija után várhatóan szombat este hat órakor hirdetnek majd győzteseket a pécsi Széchenyi téren, a pilótáknak addig 137 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük.

Újdonság, hogy a Qualysoft SME Solutions a hazai ralik történetében először minden platformon elérhető okostelefon-alkalmazást készíttetett. Ennek segítségével szinte az autók célba érkezésekor tudhatják az érdeklődők az időket, az éppen aktuális állást, illetve folyamatosan friss híreket kapnak kedvenceikről, elsőként értesülhetnek balesetekről. Ranga Péter, a volt legendás raliversenyző, Ranga László Mitsubishi Lancer Evo IX-cel rajthoz álló fia a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a Mecseken klasszikus hegyi, aszfaltos szakaszok komoly vezetéstechnikai tudást követelnek meg a versenyzőktől, főleg a hegyen lefelé vezető szakaszok teszik majd próbára a sofőrök képességeit.