Felemás szezonkezdet, 7. hely az időmérőn Michelisztől

2016.04.02. 14:59
Hetedik helyen zárt az idény első időmérőjén Michelisz Norbert, de egy kizárás miatt nyert is és vesztett is egy helyet végül ehhez képest. A Zengő Motorsport is megtette első köreit Ficza Ferenc révén, de a futamon ők már nem lesznek ott.

A pénteki esős teszt után a két szombati szabadedzésen negyedik majd nyolcadik időt szerzett Michelisz Norbert, míg a Hondától kölcsönkapott, meglehetősen visszafogott beállításra hangolt motorral induló Ficza Ferenc megtette első kilenc körét a WTCC-s Civicben az időmérő előtt.

Az időmérő sorrendje*

  1. José María López, Citroën
  2. Tiago Monteiro, Honda
  3. Yvan Muller, Citroën
  4. Tom Coronel, Chevrolet
  5. Nicky Catsburg, Lada
  6. Thed Björk, Volvo
  7. Michelisz Norbert, Honda
  8. Mehdi Bennani, Citroën
  9. Fredrik Ekblom, Volvo
  10. Rob Huff, Honda
  11. Hugo Valente, Lada
  12. Gabriele Tarquini, Lada
  13. Tom Chilton, Citroën
  14. Grégoire Demustier, Citroën
  15. John Filippi, Chevrolet
  16. René Münnich, Chevrolet
  17. Ficza Ferenc, Honda

*a Volvók visszasorolása előtt

Az időmérő első harmadában nagyon nem találta a tapadást Michelisz, ahogy elkezdett mindenki a 20 perc végén jobb köröket menni, egyre jobban hátra szorult, majd a kockás zászló mellett megkezdett utolsó mért körénél már a pont nem továbbjutást érő 13. helyre csúszott vissza. A sebességével nem volt gond, de nem tapadt a Honda, ami miatt az utolsó kanyarban négy kerékkel elhagyta a pályát. Szerencséjére ennek ellenére nem vették el a mért körét (mert nem nyert ezzel időt), amivel a 12., továbbjutó helyre jött fel, így folytathatta az időmérőt.

Ficza a várakozásoknak megfelelően az utolsó lett, de ez nem is meglepetés a gyengébbre csavart motorerővel.

A második harmadban már javult Michelisz, a legjobb ötbe viszont így sem sikerült bekerülnie, így az újabb tovább elmaradt. A hetedik idejével a második legjobb hondás lett a harmadik helyen továbbjutó Tiago Monteiro és a 10., vagyis a fordított rajtrácsos futamon pole-t érő helyen záró Rob Huff között.

A top 5-be egyébként négy gyártó is bejutott, de a nagy küzdelem nem akart összejönni: a ladás Nicky Catsburg el sem indult mért körre, míg a Chevrolet-val versenyző Tom Coronel fékei elszálltak a gyors kör alatt. Monteiro viszont mindent megtett a superpole-ban, meg is szerezte a második helyet a címvédő José María López és Yvan Müller között, így a Hondának sikerült beverekednie magát egy kocsival az első sorba a 80 kilóval nehezebb Citroënek közé.

Frissítés: szabálytalan magasságú volt a volvós Thed Björk autójának fenéklemeze, ezért kizárták az időmérőről. A döntés befolyásolja Michelisz Norbert rajtpozícióit is, a fordított rajtrácsos első futamon a negyedik helyett így az ötödik, a második fő futamon viszont a hetedik helyett a hatodik helyről indul majd.

Háromszázados különbséggel indult a csapatidőfutam

A 2016-ra bevezetett újításban a Lada, a Honda és a Citroën tudott csak három autóval kiállni. A Lada jól kezdett, a Hondánál Huff beragadt a rajtnál, ami tönkre is tette az idejüket, nem tudott felzárkózni Michelisz és Monteiro mögé az angol, majd a harmadikként induló francia csapat az időmérő után a csapatidőfutamot is behúzta. Ők Mehdi Bennanit jelölték harmadiknak a privát pilóták közül, aki a második kör végére alaposan lemaradt, de 3 századdal így is beértek a Lada elé.

A két vasárnapi futam 12.15-kor és 17.15-kor kezdődik majd, az első lesz a fordított rajtrácsos, azt a negyedik, az egy körrel hosszabb fő versenyt a hetedik helyről kezdi Michelisz. A Zengő Motorsport és Ficza Ferenc kihagyják a versenyt.