Valentino Rossi motorjával a vb-cím is elfüstölhetett

2016.05.23. 10:57

Az Olasz GP utolsó körénél drámaibb nincs, de Valentino Rossi kiesése miatt az sem kárpótolta a 100 ezer mugellói nézőt. Pláne, hogy a kilencszeres bajnok nem elesett, hanem önhibáján kívül kényszerült búcsúzni a táv harmadánál, motorhiba miatt.

A Yamaha először lelassult, majd látványosan elfüstölt, Rossi visszarobogózott a boxba. Hazai futamán 2008 óta nem győzött, most szombaton kiváló pole pozíciót szerzett, és csapattársa, az élen motorozó Jorge Lorenzo sarkában volt a kiesésig. Gyorsabbnak tűnt, de előzni nem tudott, igaz nem is erőltette, rengeteg köre lett volna még a célig.

Az olasz alatt 2007-ben állt meg legutóbb motor, akkor is hazájában kellett feladnia, csak Misanóban, illetve a szezonzáró valenciai futamon is motorgondok miatt állt ki abban az évben. A mostani probléma nem volt teljesen váratlan, a vasárnap reggeli warm upon Lorenzo gépe ment el ugyanígy.

Nagyon szerencsétlen voltam, ugyanaz a hiba jött elő, ami Jorgénél, csak nála a bemelegítő edzésen, nálam a futamon. Nagy veszteség, mielőbb meg kell találnunk az okát. Talán ebben a motorszériában hibás lehet valami. Mindig rossz motorhiba miatt kiesni, de pont itthon, a drukkereim előtt még rosszabb. Ráadásul gyors is voltam, a motor remekül ment, biztos vagyok benne, hogy győzhettem volna. Jorge vezetett, de kézben tartottam a helyzetet, támadhattam volna, és végre csatázhattunk volna egy jót, ami mintha nekünk sose jönne össze. Megverhettem volna, szóval kár érte

- szomorkodott Rossi.

Főleg, hogy ezzel a pontversenyben is komoly hátrányba került, Lorenzo nyert, és 37 ponttal elhúzott tőle. A vb már nincs Rossi kezében, Lorenzo és Marquez hibája kellene - a spanyolok között 10 pont van - , hogy újra harcban lehessen érte. A bajnokság harmadánál persze még bármi lehetséges.

Igyekezett is pozitívan hozzáállni Rossi, amikor a Gazzettának azt mondta:

A jó, hogy nagyon versenyképes vagyok, gyorsabb vagyok, mint tavaly, Lorenzóhoz képest is, ez vigasztal. Nagyokat versenyezhetünk még Lorenzóval és Marquezzel, megpróbálok felzárkózni, de hat versenyen két kiesés, az már nagyon sok.

Alig két hét múlva Barcelonában fut a MotoGP, ott javíthat Rossi, de az meg a két spanyolnak lesz hazai pálya. Tavaly Lorenzo győzött, Rossi pár másodperccel lemaradva másodikként futott be.