Jolán
2 °C
4 °C

320-szal száguld majd a robotversenyautó

Roborace BarcelonaS Media Daniel-Simon 06 large
2017.02.27. 19:47

A barcelonai Mobil Világkongresszuson mutatta be a Roborace a jövő versenysorozatába szánt robotversenyautójának végleges verzióját. Immár nem számítógéppel tervezett verziót láthattunk a Robocarról, hanem valódi, fizikailag megépített kocsit.

A Robocar 975 kilós lesz, négy, egyenként 300 kW-os elektromotor hajtja majd, és a készítők szerint 320 km/h-s végsebességre lesz képes, ami elektromos hajtású versenyautótól elég komoly teljesítmény – összehasonlításképp, a Forma-E-ben a kocsik maximális sebessége 225 km/h. A Robocar elődje, a múlt heti Buenos Aires-i tesztmeneten kicsúszó DevBot már 160-185 km/h-s átlagsebesség körül jár, de valószínűleg a Robocar a fenti végsebességgel javítana ezen.

A Roborace képviselői elmondták, hogy az önvezető kocsikból álló versenysorozat célja, hogy az utcai forgalomba kerülő önvezető autók is biztonságosabbá, megbízhatóbbá váljanak. A versenysorozatban – melynek még nem tűzték ki az indulási dátumát – minden csapat ugyanazt a alapkocsit használná, a szoftveren viszont fejleszthetnének, itt lenne az igazi verseny.

A most bemutatott végleges terv ha lehet, még agresszívabb, mint a 2016-ban közölt első verziók. Ezeket egyébként az a Daniel Simon tervezte meg, aki a Tron és az Amerika Kapitány filmek járműveit tervezte, de dolgozott valódi kocsikon, így a Bugatti vezető tervezője is volt, és a HRT Forma-1-es csapat 2011-es festése is az ő nevéhez kötődik.

Amikor elindul majd a Roborace, akkor az elektromos sorozat, a Forma-E betétfutama lesz majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?