Michelisz második a Zöld Pokolban, megfelezte hátrányát összetettben

2017.05.27. 11:49
61 pontról 31-re csökkentette hátrányát Michelisz Norbert a WTCC német futamain. Bár a futamgyőzelem elmaradt, így is sikeres hétvégét zárt a Honda magyar pilótája.

A rajton múlt a futamgyőzelem

A vb-összetett állása négy hétvége után

  1. Nicky Catsburg, Volvo – 127 pont
  2. Tiago Monteiro, Honda – 125
  3. Thed Björk, Volvo – 119
  4. Tom Chilton, Citroën – 106
  5. Rob Huff, Citorën – 102
  6. Mehdi Bennani, Citroën – 101
  7. Michelisz Norbert, Honda – 96
  8. Esteban Guerrieri, Chevrolet – 76
  9. Néstor Girolami, Volvo – 52
  10. Tom Coronel, Chevrolet – 31
  11. Yann Ehrlacher, Lada – 14
  12. John Filippi, Citroën – 9
  13. Kevin Gleason, Lada – 2
  14. Aurélien Panis, Honda – 2
  15. Micsigami Rjó, Honda – 1
  16. Nagy Dániel, Honda – 1

A fő futamra változott a Nordschleifén rajtsorrend a nyitó futamon történt két defekt miatt, Tiago Monteiro hiába vitte be a bokszba defektes Hondáját, a szerelők nem végeztek időben a javítással, így csak a mezőny után rajtolhatott el a pénteken negyedik helyre kvalifikáló portugál. A szintén defekt miatt bukó volvós Néstor Girolami kocsijának neki sem kezdtek a szerelők, ő kihagyta a második futamot.

Michelisz Norbert tartalékolt az első futamon, hogy karrierje során negyedszer a pole-ból indulva tökéletes autóval versenyezhessen. A rajt viszont nem sikerült jól, Nicky Catsburg és Rob Huff is megelőzték az első kanyarig, ott viszont Huff kicsit megpördült, így a magyar Honda-pilóta a második helyen mehetett ki a Nordschleifére a GP-pályáról, a nyakán Huff-fal.

Az első kör végén nem voltak elég közel az élen állók ahhoz, hogy előzhessenek, a másodikat viszont egymáshoz nagyon közel kezdték meg, Huff nem is szakadt le – elöl Catsburg kicsit el tudott lépni –, de hiába volt Huff centikre Michelisztől, a szélárnyék segítségével sem tudta megelőzni a magyart a hosszú egyenesben. Az utolsó körben ugyanez volt a forgatókönyv, Catsburg stabil előnnyel ment az élen, Michelisz a tükörből vezetve tartotta Huffot, és szerezte meg a második helyet.

03717007  GOO5290
Fotó: Florent Gooden / FIA WTCC / DPPI Media

A Zengő-pilóta Nagy Dániel az utolsó körben csúnyán odaverte a Hondát, sem ő, sem Micsigami Rjó nem fejezték be a versenyt, a japán még az első kör elején állt ki egy koccanás után.

„Örülök, hogy újra dobogóra állhatok a Nürburgringen. Megszereztem a pole pozíciót, majd most egy második helyet a fő futamon, elégedett vagyok. Tudtam, hogy nagyon nehéz lesz nyerni, mert a hosszú egyenesben egyébként is nehéz védekezni a szélárnyékból érkező ellen az első helyen, boldog vagyok a második hellyel. Már az első futamon volt némi gondom a kuplunggal, nem tudtam rendesen üresben tartani a kocsit, ezért volt rossz a második rajtom. A nyitó futam végén vibráció is keletkezett a kocsiban, így visszavettem a tempóból, hogy kíméljem a technikát, nem akartam úgy járni, mint Tiago és Rjó, hogy defektet kapjak” – értékelt Michelisz a hétvége után.

Michelisz 34 pontot gyűjtött a hétvégén, ezzel maradt az összetett 7. helyén, hátránya viszont már csak 31 pont a pontverseny első helyére kerülő Nicky Carsburg mögött, míg a hétvége előtt 61 ponttal volt lemaradva a csapattárs Tiago Monteiróhoz képest. Az első három (Catsburg, Monteiro és Björk) 8 ponton belül vannak, nagyon kiélezett lett a verseny Monteiro peches hétvégéjével.

Defektek és tartalékolás a nyitó futamon

Az első futamon elmaradt az őrült versenyzés, de izgalom így is akadt. A rajtnál Tom Coronel ragadt be, Michelisz Norbert a 10. helyről indulva itt egyből két helyet előre lépett, Thed Björk pedig a hatodik helyről rajtolva került gyorsan dobogós pozícióba. Előzések főként a körök végén jöttek a háromkörös futamon a bő 3 km-s egyenes végén, az első körben Björk szerezte meg így a második helyet, Tom Chilton a negyediket, Rob Huff pedig a hatodikat.

Innen Björk és Huff folytatta is az előrelépést, a svéd saját csapattársát, Néstor Girolamit megelőzve lett első, Huff pedig az utolsó kanyarokban jött fel a harmadik helyre a harmadik kör végén, közöttük Mehdi Bennani végzett a második helyen. Michelisz Norbert végül a hetedik lett, nem ment bele felesleges harcba Nicky Catsburggal, nehogy defekt legyen a vége.

Nem volt szerencsés a vb-pontversenyt vezető Tiago Monteiro és a második helyről kieső Girolami sem, mindketten defektet kaptak. A portugál ötperces hátránnyal beért a célba utolsó előttiként, az argentin viszont csúnyán elkapta a szalagkorlátot.

A WTCC legközelebb Portugáliába látogat, a Vila Real-i futamokat június 23-25. között rendezik majd.