Michelisz futamgyőztes Thaiföldön, Tassi vezet összetettben

IMG 6708
2017.09.03. 09:58

Fontos volt a jó szereplés Michelisz Norbert csapatának, a M1RA-nak Thaiföldön, a TCR International Series első őszi versenyhétvégéjén, hiszen a majdnem két hónapos nyári szünet előtt nulla ponttal zárták az oscherslebeni versenyeket, így az egyéni versenyben elvesztették az első helyet, és csapatversenyben is sokat zárkóztak rájuk a riválisok. Ráadásul a burirami verseny előtti kedden kiderült, Roberto Colciago nem indulhat a még Németországban szenvedett bordasérülése miatt – ilyen felvezetés, és a villámgyors szervezés után minél jobb eredménnyel tették volna túl magukat a peches időszakon.

Colciago helyére maga Michelisz ült be, a másik állandó pilóta, Tassi Attila mellé pedig a 16 éves olasz Giacomo Altoét is nevezték – az időmérőn a 3., 5. és 7. helyeket szerezték meg, így közvetlenül egymás mögül indulhattak mindkét futamon.

A jó eredmény pedig meg is lett, mindkét futamon dupla dobogót ért el a M1RA – az elsőn Michelisz nyert, Tassi harmadik lett, a második, fordított rajtrácsos futamon pedig Giacomo Altoé szerzett dobogós helyet a M1RA-nak.

Ezzel az egyéni és a csapatversenyben is nagyon fontos pontokat szereztek, olyannyira, hogy Tassi ha csak két ponttal is, de átvette a vezetést összetettben, a csapatoknál pedig 93 pontos előnyt szedtek össze.

Az első futam remekül kezdődött a M1RA-nak, Michelisz az első kanyarban már második volt Mat'o Homola mögött, de Tassi is jól lépett előre, igaz, a futam közben folyamatosan harcban volt a 3-6. helyeken. Michelisz stabilan tartotta második helyét, egyszer megpróbálták Tassit behozni elé, de a kockázatos manőverből majdnem rosszul jöttek ki, így nem kísérleteztek ezzel újra.

A futam aztán drámai módon ért véget, az utolsó előtti, 13. körben Homola defekt miatt állt ki az élről, átadva az első helyet Michelisznek, majd nem sokkal később a már második helyen autózó Pepe Oriola kocsija állt meg a célegyenesben, így Tassi feljött a dobogóra. A két magyar pilóta között a 11. helyről induló Dusan Borkovic lett a második, de ennél is fontosabb, hogy a Thaiföldig az összetettben vezető Jean-Karl Vernay Micheliszék mögött zárt.

A második futam is jól alakult a magyar csapatnak, a rajt után Altoé azonnal a 2. volt, Tassi és Michelisz pedig a 4-5. helyekre ugrottak fel. Innen Michelisz védte a csapat jó eredményét – ahogy mindkét hungaroringi futamon, úgy most is pont Vernayt feltartva. A WTCC-pilóta az utolsó előtti körig remekül védekezett, akkor viszont elfüsölt a turbója, így kénytelen volt kiállni az ötödik helyről. Vernay innen már nem érte be Tassit, egyedül a plusz hely miatti plusz pontok miatt számított Michelisz kiesése. Előttük Tassi nem tudta megközelíteni a harmadik Stefano Cominit, se Altoé nem került közelebb a vezető, majd első TCR-futamgyőzelmét szerző Aurélien Panishoz.

A M1RA a dupla dobogó után Altoé révén még egy dobogós helyezést szerzett,

Tassi Attila újra átvette a vezetést összetettben, a csapatversenyben pedig döbbenetes, 93 pontos előnnyel lépett el a M1RA.

Mögöttük a Craft-Bamboo a második, míg Tassi előnye négy versennyel a szezon vége előtt 2 pont a második Vernay előtt, amagyarnak 179, Vernaynek 177 pontja van, de jól áll a thaiföldi fordulót sérülés miatt kihagyó Colciago is, 145 pontjával a negyedik, de csak 34 pontra van Tassi mögött.

A TCR International Series október 7-8-án Kínában folytatódik majd, a szezonzárót pedig az F1-idényzáróval együtt, november 26-27-én tartják majd Abu-Dzabiban.

A thaiföldi futamok végeredménye

Első futam

Második futam