Minden idők hatodik legszorosabb győzelmét hozta a Monte Carlo-rali

2019.01.27. 13:35

Őrületes izgalmakkal indult a 2019-es rali-vb, miután az idénynyitó Monte Carlo-ralin egészen minimális különbség, 2,2 másodperc döntött a győzelemről Sébastien Ogier javára. Az összesen 322,81 km mért szakaszból, 16 etapból álló rali utolsó szakasza előtt csak 4 tizedmásodperc választotta el egymástól az akkor vezető címvédő Ogier-t és a 2018-as ezüstérmes Thierry Neuville-t.

Az első napon, csütörtökön még a Toyotát vezető Ott Tänak állt az élen, majd péntekre Neuville vette át a vezetést egy időre, akit még pénteken Ogier váltott az élen, és maradt is elöl az utolsó szakaszig. Közben Tänak ugyan nagyot hajrázott, szombaton mind a négy szakaszt ő nyerte, de korábban annyira visszaesett, hogy így sem tudta beérni az élmezőnyt, ő, Loeb és Jari-Matti Latvala is 2 perc fölötti hátránnyal jött az első kettő mögött, cserébe a harmadik helyért elég nagy csata zajlott.

Neuville a végére részben Ogier technikai hibájának köszönhetően ért fel ennyire közelre, a francia Citroënjében a gázadással volt némi probléma, feltehetően az egyik érzékelővel. Az utolsó szakaszt viszont valahogy kibírta a rendszer és Ogier is, aki ugyan nem nyert meg az utolsó részetapot (Chris Meeke-é lett a 16. szakasz), de 1,8 másodperccel megverte Neuville-t, és így 2,2 másodperces előnnyel megnyerte a Monte Carlo-ralit, amit a szezon legfontosabb eseményének tart, így külön örült a sikernek a francia.

A 2,2 másodperces különbséggel egyébként minden idők hatodik legszorosabb végeredményét hozta a Monte Carlo-rali, ennél kisebb különbség korábban csak ezen a négy ralin volt:

  • 1998-ban a portugál-ralin Colin McRae 2,1 másodperccel verte Carlos Sainzot,
  • a 2017-es argentin-ralin a most alulmaradó Thierri Neuville 0,7 másodpercet vert Elfyn Evansre,
  • ahogy a 2018-as Szardínia-ralin is ennyivel nyert Neuville, akkor Ogier volt a második,
  • a 2007-es Új-Zéland-ralin 0,3 másodperc döntött Marcus Grönholm javára Sébastien Loebbel szemben,
  • míg a 2011-es jordániai-ralin Ogier 2 tizedmásodperccel verte Jari-Matti Latvalát.

A Monte Carlo-ralin visszatért a WRC-be a korábbi kilencszeres világbajnok Sébastien Loeb is, aki nagyjából fél szezont vállal idén a Hyundaijal – első részsikere már a negyedik szakaszon megvolt, végül két szakaszgyőzelemmel a negyedik helyen zárt.

A végeredmény

  1. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (francia, Citroën C3) 3:21:15.9 óra
  2. Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga, Hyundai i20) 2.2 mp hátrány
  3. Ott Tänak, Martin Järveoja (észt, Toyota Yaris) 2:15.2 p h.