Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Hatszoros ralivilágbajnok és magyarok az Extreme E ralisorozatban

2019.11.21. 12:33

Újabb nevezők névsorát közölte az Extreme E, melyben számos világbajnok között két magyar pilóta neve is felbukkant: Bessenyey Zoltán és Szabó Krisztián rallycrossversenyző képviselheti hazánkat a klímaváltozás ellen fellépő, különleges offroad autóversenyen. 

Bessenyey Zoltán, kétszeres Európa-rally-bajnokot 2017-es balesete sem tántoríthatja el céljai elérésétől, de a versenypályáktól még kevésbé: a mozgásában korlátozottá vált pilóta idén egy speciális gokarttal újra pályára állt a Handikart International Trophy versenyen, Le Mans-ban, ahol dobogós helyezést ért el. Bessenyey kitartása és lelkiereje példaértékű, nem véletlen, hogy idén az FIA Disability and Accessibility bizottság tagjának választották. 

72232734 464484557750541 7247884456783201182 n
Fotó: Bessenyey Zooltán / Instagram

Szerdán pedig hivatalosan is bejelentették, hogy bekerült a Extreme E elektromos SUV offroadsorozat versenyzői programjába. Ennek a különleges versenynek a megálmodója Alejandro Agag, aki a szintén elektromos Forma-E-kategóriát is létrehozta, és akinek célja a versennyel felhívni a figyelmet a klímaváltozás pusztító hatásaira. Az éghajlatvédelem iránti elkötelezettség részeként az Extreme E csatlakozott az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményéhez. 

Az Extreme E autó elég klasszul néz ki
Az Extreme E autó elég klasszul néz ki

A verseny 5 különleges helyszínen zajlik majd, melyek többek között az Északi-sarki jégolvadásra, az amazonasi esőerdőirtásra, a Csendes-óceán műanyagszennyezettségére, a Sahara elsivatagosodására, a gleccserek olvadására, a Himalája ökoszisztémájának és földünk állatfajainak kipusztulására hívják fel a figyelmet.

A háromnapos futam egy nagyjából 10 négyzetkilométer nagyságú területen zajlik majd, melyen a világ több kiváló autóversenyzője áll rajthoz, csapatokban. A nevezők között olyan nevek vannak, mint Sebastien Ogier ralivilágbajnok, Timo Scheider, kétszeres DTM-bajnok, vagy Nelson Piquet Jr. és Lucas di Grassi Forma-E-bajnokok.

A csapatok tesztelése 2020 közepén kezdődik, a verseny várhatóan 2021 februárjában indul. (MTI/Index)