Meghalt Szvoboda Bence motorversenyző

2023.06.14. 14:59
Harmincegy éves korában meghalt Szvoboda Bence tízszeres magyar és kétszeres cseh bajnok motorversenyző, aki egy csehországi motokrosszbajnokságon szenvedett súlyos sérülést – közölte csapata, a HTS Team a közösségi oldalán.

Mint arról már korábban az Index is írt, Szvoboda Bence súlyos sérülést szenvedett egy csehországi motokrosszbajnokságon, a versenyző élet-halál között lebegett. A HTS Team közlése szerint a fiatal sportember fejét ért ütés hatására eszméletét vesztette a pacovi versenypályán.

A prágai kórházban életmentő műtétet hajtottak rajta végre. A vizsgálatok után kiderült, hogy az agyi funkciói nem működnek. A csapat keddi közleményében már arról írt, hogy a fiatalembernek nincs esélye megnyerni ezt a csatát.

A HTS Team szerda délután a Facebook-oldalán közölte a szomorú hírt, hogy Szvoboda Bence 11.50-kor elveszítette élete legnagyobb harcát.

„Emlékezzünk a sportolóra, aki tíz bajnoki címet nyert Magyarországon, kettőt Csehországban, egyet Ausztriában, és megannyi győzelmet aratott szerte Európában. Emlékezzünk az emberre, aki az akarat és a kitartás szimbóluma volt. Aki nem adta fel soha, és mindig arra törekedett, hogy a legjobbat hozza ki magából. Emlékezzünk a barátra, aki csibészes mosolyával mindig jókedvre tudta deríteni a körülötte lévőket. Emlékezzünk a fiúra, aki mindig nagyra becsülte családja szeretetét és támogatását. Felfoghatatlan tragédia ez mindannyiunk számára. Elviselhetetlen a fájdalom, ami körülvesz minket. Az Isten adjon megnyugvást a szeretteinek és az őt gyászolóknak! Szvoboda Bence 31 évet élt. Nyugodj békében, Bajnok!” – közölte a HTS Team, hozzátéve, megkérnek mindenkit, hogy a következő napokban hagyják békében gyászolni a családot.

Nagyon korán a sportág szerelmese lett

Szvoboda Bence 1992. február 25-én született Marcalin, Balatonberényben nőtt fel. Édesapja, Szvoboda Tamás amatőr magyar bajnok motokrosszversenyző volt. Motokrosszrajongása 8 éves korában kezdődött, amikor szüleitől egy automata Malagutim krosszmotort kapott, amellyel balatonberényi házuk udvarán tanult meg motorozni, kilencévesen pedig már krosszbajnokságon indult.

Első motorját 2000-ben kapta meg, rá egy évre pedig már aktív résztvevője volt a magyar motokrosszbajnokságnak. Első szezonjában bronzérmet szerzett a 65 köbcentisek között, a következő évben pedig már a kategória magyar bajnoka lett. 2002-ben 10. helyen végzett a junior világkupán, amiért Az év legeredményesebb nemzetközi versenyzője különdíjjal jutalmazta a Magyar Motorsport Szövetség.

Kezdeti sikereire egy osztrák csapat figyelt fel, aminek köszönhetően a 2006-os szezonban már a Schruf Racing Team színeiben motorozott. Bemutatkozhatott Európa egyik legnívósabb bajnoki sorozatában, a németországi ADAC MX Mastersen, továbbá indult pár elérhető közelségben lévő Európa-bajnoki fordulón, de a fő sorozata az osztrák junior bajnokság volt, ahol Pascal Raucheneckerrel vívtak fej fej melletti csatát a 85 köbcentis kategória bajnoki címéért.

A titulust drámai körülmények között bukta el: az első helyen haladva, az utolsó futam utolsó körében megállt a motorja, ennek a technikai hibának köszönhetően pedig a harmadik helyen zárta az évet.

15 évesen már a felnőttek között bizonyított

Az eredményes külföldi szereplésre felfigyelt a KTM magyarországi részlege, a 2007-es szezont már az ő támogatásukkal kezdhette meg. 15 évesen a felnőttek között kellett bizonyítania a magyar bajnokságban, ahol a második helyen ért célba. 16 évesen az MX2-es kategóriában az első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte meg, megnyerte a Köztársaság Kupa-sorozatot és a Szlovák–Magyar Kupát is.

2010-ben a szlovák OKR KTM Team támogatta. Sokat edzett, hogy megvédhesse MX1-es címét Magyarországon, és hogy külföldön újabb sikereket érhessen el az MX2-es kategóriában. A szezonkezdés előtt nem sokkal a lapockáját és egy csigolyáját is eltörte egy motoros edzésen, ami miatt az év első felében rosszabbul teljesített. Mire a szezon második felében újra csúcsformába lendült, a magyar bajnoki címet már nem tudta megszerezni, így az évet a második helyen zárta az MX1-esek között. 

2011-ben bemutatkozott a motokrossz-világbajnokságon

2011-ben az OXXO színeiben versenyzett a magyar bajnokságban, és nekik köszönhetően mutatkozott be a motokrossz-világbajnokságon. 2012-re azonban egy jobb ajánlatot kapott Horváth Lajostól, a HTS Team tulajdonosától, így a Buksa/Ados KTM Team mellett a HTS Team kötelékét erősítette ez évtől. Ebben az évben a magyar MX2-es bajnoki cím elnyerését tűzte ki célul. Három pole-pozícióval, kilenc futamgyőzelemmel, négy összetett győzelemmel és öt dobogós helyezéssel védte meg titulusát, ami már a hatodik magyar bajnoki címét jelentette, mivel az előző évben az OXXO színeiben is ő lett az MX2-es magyar bajnok.

2013-ban újra magyar MX2-es bajnok, négy pole-pozíciót, kilenc futamgyőzelmet, öt összetett győzelmet és hat dobogós helyezést szerzett a 6 fordulós bajnoki kiírásban. A hetedik magyar bajnoki címét a számára hazai pályának tekinthető nagykanizsai bajnokságon szerezte meg.

2016-ban a magyar bajnokság második versenyén Esztergomban részleges térdszalagszakadást szenvedett, valamint gerincsérve is lett, de még sérülten is tovább versenyzett. Az ADAC MX Mastersen három fordulón indult el, és kettőt fejezett be, mindkettőt a 16. helyen (Fürstlich Drehnában és Möggersben). Négy pole-pozíciót, hét futamgyőzelmet, négy összetett győzelmet és öt dobogós helyezést szerezve az MX1-es kategória magyar bajnoka lett, ami a kilencedik hazai titulusát jelentette a pályafutásában.

A 2017-es és 2018-as években a nemzetközi versenyek kerültek nála előtérbe, a magyar bajnokságon már csak néhány versenyt vállalt. Bár teljes szezont egyik évben sem tudott teljesíteni az ADAC MX Mastersen, sikerült kiemelkedően szerepelnie pár versenyen: 2017-ben dobogóra állhatott Jauerben, 2018-ban pedig a möggersi versenyen lett győztes. Németh Kornél után ő lett a második magyar motoros, akinek sikerült ez a bravúr, a HTS Team pedig magyar székhelyű csapatként első ízben állhatott a királykategória dobogójának legmagasabb fokára.

Tízszeres magyar, kétszeres cseh bajnok

A magyar bajnokság valamennyi utánpótlás és felnőtt kategóriájában szerzett bajnoki címet, egyéniben és csapatban egyaránt, összesen tizenötöt. Nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő eredményei vannak: 2007-ben osztrák junior bajnok lett, 2011-ben világbajnoki pontokat szerzett, 2014-ben dobogóra állhatott az Európa-bajnokság Olasz Nagydíján, 2017-ben pedig Csehország MX2-es bajnoka lett. 2018-ban második magyar versenyzőként nyert versenyt az ADAC MX Masters sorozat királykategóriájában, valamint az osztrák, a szlovák, a cseh és a magyar bajnokság legnívósabb kategóriájában is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.