Olimpia 2004

Fazekas Róbert olimpiai bajnok, Kővágó Zoltán bronzérmes

Máté Gábor nem jutott a nyolcas döntőbe

2004. 08. 23., 21:00 | Frissítve: 2004. szeptember 02., csütörtök 15:24

Fazekas Róbert olimpiai rekorddal nyerte hétfőn meg az athéni olimpia diszkoszvető számát. Kővágó a nyolcas döntő második körében a harmadik helyre jött fel, Máté Gábor kiesett. Fazekas nagy ellenfele, a litván Virgilijus Alekna a második lett. A magyar olimpiatörténet első és 2004. augusztus 23-ig utolsó diszkoszvető aranyérmét Bauer Rudolf 36,04 méteres dobással nyerte a párizsi olimpián.

"Még nekem se esett le a tantusz, talán holnap az eredményhirdetésnél meghatódom" - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Fazekas Róbert
Klikk a képre!
diszkoszvető olimpiai bajnok. "Tudtam, hogy ma óriási esélyem van az aranyéremre, fantasztikus formában jöttem Athénba. Láttam, hogy Alekna 69,89-es dobása után, hogy ennél többre nem lesz képes" - mondta Fazekas, aki még a világbajnoki címet szeretné elhódítani barátjával, a vasárnap olimpiai bajnoki címet nyert Annus Adrián kalapácsvetővel. "Annus győzelmétől nem ijedtem meg, de mondtam neki: felrakta a lécet rendesenű" - nyilatkozta az olimpiai bajnok a Magyar Televíziónak.

"Mindent megtettem a jó eredményért" - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Kővágó Zoltán, a diszkoszvetés bronzérmese. "Tudtuk, hogy ez a realitás, ha kihozzuk magunkból maximumot. A verseny közben egymást biztattuk és támogattuk" - mondta a bronzérmes.

Fazekas Róbert Szombathelyről
Fazekas Róbert a magyar atlétika 11. olimpiai bajnoka, s egyben az athéni csapat negyedik aranyérmese. Míg a tizedik atlétaelsőségre nyolc évet kellett várni, a tizenegyedikre kevesebb, mint 24 órát, hiszen Fazekas előtt Annus Adrián vasárnap nyerte meg a férfi kalapácsvetést. Fazekas Róbert 1975. augusztus 18-án született Szombathelyen. Magassága 193 centiméter, súlya 110 kilogramm. Nőtlen, a Haladás VSE versenyzője. Edzője: Vida József, akinek tanítványa a kalapácsvető olimpiai bajnok Annus Adrián is. A sydneyi olimpián 16. helyen végzett. 2000-ben Európa-bajnok, 2002-ben Világkupa-győztes, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes.

A tizenkettő között

Az első körben: A három magyar közül Máté Gábor dobta a legkisebbet, 57,02-t. Kővágó Zoltán nála valamivel messzebbre, 57,63 méterre hajította el a diszkoszt, de messze elmaradt élete legjobbjától, a Zürichben, az olimpia előtt elért 68,93-tól. Fazekas Róbert biztonsági dobással 66,39-et ért el, ezzel biztos tagja a nyolcas döntőnek. Alekna 69,89-cel kezdett, ezzel vezet az első kör után.

A második körben: Kővágó a negyedik helyre jött fel, Fazekas azonban 70,93-mal új olimpiai csúcsot dobott, és mindenkit megelőzött. Máté és Fazekas nagy ellenfele, Alekna érvénytelent dobott.

A harmadik körben: Máté Gábor 57,84 métert dobott, ezzel 12. helyen kiesett a versenyből. Kővágó Zoltán 66,03-mal nem javított, maradt a negyedik helyen. Fazekas harmadik dobása is nagy lett, 69,35 méterre repült a diszkosz. Alekna - minössze egy érvényes dobással - a második, az észt Tammert a harmadik. Máté mellett a dél-afrikai Hopley (9.), a német Schmidt (10.) és a cseh Malina (11.) sem jutott a nyolcas döntőbe.

A nyolc között

Az első körben: Kővágó 67,04-gyel megelőzte a harmadik helyen álló észt versenyzőt. Alekna újra - négy dobásából harmadszorra - érvénytelent dobott, Fazekas 68,92-t dobott, nem javította meg olimpiai csúcsát, de biztosan vezet.

A második körben: Kővágó elrontotta a hétfői negyedik dobását, de maradt a harmadik helyen, mert Tammert 64,04-et dobott. Alekna 69,49-e nem veszélyeztette Fazekas első helyét. A magyar versenyző 67,64-et dobott. A sorrend az utolsó kör előtt: 1. Fazekas, 2. Alekna (litván, 3. Fazekas, 4. Tammert (észt), 5. Kaptyuk (belarusz), 6. Kruger (dél-afrikai), 7. Malone (USA), 8. Riedel (német). A német diszkoszvető sérülés miatt visszalépett.

A harmadik körben: Kővágó harmadik helyére az utolsó körben csak az észt Tammert jelenthetett veszélyt. Kővágó az utolsó dobásánál kilépett a dobókörből. Az észt szektoron kívülit dobott, ezzel Kővágó a harmadik helyen végzett. Alekna dobása is érvénytelen lett, ezzel Fazekas Róbert olimpiai bajnok lett.

A verseny előtt

A verseny előtt tudni lehetett: Fazekas Róbert és a litván Virgilijus Alekna között dőlhet el a diszkoszvetők versenye. Fazekas a legutóbbi Golden League versenyt megnyerte, ezzel visszavágott a litvánnak a 2003-as világbajnokságért. Alekna világbajnoki címe mellé 2000-ben olimpiai aranyérmet is nyert.

Három magyar, két-két dél-afrikai, német, egy-egy fehérorosz, cseh, észt, litván és amerikai diszkoszvető jutott a legjobb tizenkettő közé az athéni olimpián. Három dobás után alakul ki a legjobb nyolc mezőnye, akik újabb három dobással döntenek a helyezésekről. (A tizenkettő között elért eredményeket a versenyzők magukkal viszik.) A tizenkettes mezőnynek több, nagy dobásra esélyes tagja volt: a német Lars Riedel, Sydney második, Atlanta első helyezettje; a dél-afrikai Frantz Kruger, a 2000-es olimpiai bronzérmes; a fehérorosz Vaszilij Kaptyuk, Atlanta harmadik, Sydney negyedik helyezettje, kétszeres világbajnoki bronzérmes. Dobogóra is esélyes lehet Kővágó Zoltán, aki a zürichi Golden League versenyen Fazekas és Alekna mögött harmadik lett.

N;
hirdetés